Saltar apartados

La posidònia es fa forta en l'abocador de Santa Pola

El projecte del CIMAR que usa aquesta planta oceànica per al segellat d'abocadors ha superat amb nota la seua utilitat després de les pluges dels últims dies

 

 

Alacant. Dijous, 22 de desembre de 2016

Les recents pluges han permès posar a prova el projecte «Demostració de nous usos de la posidònia per a la recuperació de zones verdes en abocadors clausurats», que duu a terme la Universitat d'Alacant a través del Centre d’Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) i els departaments d'Ecologia i Agroquímica-Bioquímica de la Universitat d'Alacant, juntament amb l'empresa Cubarse i l'ajuntament de la localitat.

El projecte de recerca es duu a terme en l'abocador de runa de la Pedrera, en el municipi de Santa Pola. Els experiments realitzats fins ara simulaven pluges puntuals de fins a dos-cents litres per metre quadrat, però després de les intenses precipitacions dels últims dies s'ha pogut comprovar en situació real l'estabilitat i la capacitat d'absorció de la posidònia després de mesos d'intensa sequera. Els investigadors han pogut comprovar la fixació dels talussos i la seua estabilitat, sense que es produïsca erosió en aquests talussos coberts per les fulles de Posidònia

 

Objectius del projecte

El projecte, dirigit pel professor Alfonso Ramos, pretén «d'una banda, estudiar i validar nous usos i aplicacions de la posidònia oceànica recollida a les costes del litoral mediterrani». D'aquesta manera, amb l’optimització prèvia dels processos de neteja, separació de l'arena adherida i assecatge, «podrà usar-se com a substrat vegetal i terra de cobertura en abocadors d'inerts».

D’altra banda, el projecte determinarà quines són les espècies vegetals idònies, el seu ritme de creixement i l’adaptabilitat a substrats potencialment salins, respectant el caràcter autòcton de la vegetació local.

Segons Alfonso Ramos, la iniciativa atribueix una importància especial a la «repercussió mediambiental, ja que intenta resoldre un problema estès i detectat en els municipis turístics de la costa mediterrània, relatiu a l'acumulació de posidònia oceànica en platges del litoral i el reaprofitament de la qual es troba en desús per falta de resultats positius en les línies d'innovació d’empreses en altres àmbits».

A més, segons el projecte «s'aconseguirà un potencial estalvi de materials de recobriment en abocadors d'inerts, que minimitzarà l'ús de terres procedents d'altres sectors, i contribuirà al manteniment i increment de la biodiversitat en zones on l'activitat humana ha generat un significatiu impacte ambiental, com són els abocadors de residus no perillosos».

Amb la seua posada en marxa «s'afavorirà la recuperació de zones verdes, reforestant amb espècies autòctones del saladar i espècies forestals adaptades a alts índexs de salinitat les superfícies alterades per l'home». El projecte és fruit d'una recerca que desenvolupen els científics de la Universitat d'Alacant adscrits al CIMAR, «un clar exemple de transferència de coneixement i resultats de la recerca que reverteixen directament en la societat».

D’aquesta manera s'incrementarà el potencial de conservació del litoral mediterrani incorporant l'arena separada de les algues, rica en nutrients, a ecosistemes costaners.

En aquesta primera fase es procedirà al segellat i clausura de l'abocador de Santa Pola, però en fases successives es preveu estudiar la replicabilitat de les solucions validades a l'empara del projecte en altres zones de la geografia litoral mediterrània, i crear sinergies en matèria de recerca amb altres països com França, Itàlia, Tunísia, etc.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464