Saltar apartados

La calor la sang altera ...també als eriçons

Un estudi pioner a nivell nacional, fet pel Departament d’Ecologia de la Universitat d’Alacant, assenyala que en el Mediterrani aquesta espècie no hiberna

 

ERIÇONS_UA1
ERIÇONS_UA2
ERIÇONS_UA3
ERIÇONS_UA4
ERIÇONS_UA5

 Jana Marco durant el seguiment dels eriçons que hi ha en el campus de la Universitat d’Alacant

 

Alacant. Divendres, 19 de febrer de 2016

Des de fa tres anys, la biòloga i estudiant de doctorat, Jana Marco, i el professor del Departament d’Ecologia de la Universitat d’Alacant, Germán López, estan fent una investigació sobre la població d’eriçó europeu que hi ha en el campus de Sant Vicent del Raspeig a la qual han batejat com a projecte ErizUA. Es tracta del primer estudi a nivell nacional sobre l’adaptació de la fauna salvatge als entorns urbans que usa l’eriçó com a model.

La distribució de l’eriçó europeu és àmplia i s’estén al llarg de tot el continent on sol associar-se a ambients urbans i periurbans. Hi ha investigacions sobre la seua àrea d’espai vital en climes temperats però, amb prou faenes hi ha dades en poblacions mediterrànies com és el cas del semiàrid alacantí.

En aquest sentit, ErizUA ha desvetlat com en aquestes condicions climàtiques l’espècie no hiberna. L’explicació principal a aquest canvi és que, gràcies a les càlides condicions climàtiques d’Alacant, els eriçons poden trobar aliment tot l’any. A més, en el cas del campus de la UA, com en altres parcs i urbanitzacions, “han trobat una font alternativa per a alimentar-se que sembla tota una delícia alimentària: els menjadors de gats”, assenyala Jana Marco.

La població que hi ha en el campus de la UA, uns 25 eriçons adults, està sent marcada individualment i seguida d’una manera periòdica per a analitzar la relació entre els factors climàtics i els cicles de l’espècie en aquesta latitud: períodes de reproducció, hibernació, i analitzar les taxes de supervivència i les causes de mortalitat possibles en hàbitats urbans.

“ErizUA aporta dades sobre com una població silvestre, en aquest cas els eriçons, s’adapta als entorns urbans i com els nous hàbits afecten la seua biologia”, apunta el professor López.

Una altra línia de investigació del projecte ha inclòs el radioseguiment dels individus d’aquesta població. Els seguiments es van dur a terme la primavera-estiu del 2014 amb l’objectiu de veure l’efecte del sexe i la grandària de l’individu en l’extensió de l’àrea de d’espai vital a la Universitat d’Alacant. Per a això, es van marcar amb emissors de ràdio 6 eriçons, tres mascles i tres femelles, que van ser seguits durant tres nits.

Els resultats d’aquests periples nocturns van mostrar que les àrees transitades per aquests mamífers tenien una clara diferència entre sexes, ja que era major en el cas dels mascles que van recórrer territoris més extensos. A més, gràcies a aquest sistema de radioseguiment s’ha descrit el patró d’activitat nocturna, que és bimodal, amb puntes de moviment a primera i última hora de la nit.

En l’actualitat, en col·laboració amb Alejandro Romero, del Departament de Biotecnologia de la UA, els investigadors estan analitzant els patrons de desgast dental dels eriçons en aquest tipus d’hàbitat. Segons indica la biòloga, “des de l’ecologia dental, pretenem desenvolupar criteris per a calcular l’edat dels eriçons basats en el desgast de les dents, que a més podrien ser diferents en poblacions silvestres i urbanes amb accés a diferents tipus de dieta de característiques físiques i mecàniques diferents”.

“El nostre objectiu següent és establir un protocol d’actuació per a protegir els eriçons del campus en el cas que algú trobe una ventrada, com també contribuir a l’educació ambiental mitjançant la proposta de col·locació d’una càmera web en un cau per a mostrar la seua activitat a qualsevol persona que vulga seguir-la”, expliquen Jana Marco i Germán López.

 

Referència:

Efecte del sexe sobre l’àrea d’espai vital dels Eriçons europeus (Erinaceus europaeus) en el rang més meridional de la seua distribució

 

Notícia relacionada:

La Universitat d’Alacant presenta l’”Atlas de las aves nidificantes en la província de Alicante” en la XLV Fira del Llibre

 

Reproducir

 

 Mapa_campeo_erizos1

Plànol: Seguiment d’eriçons obtingut amb radiotransmissors. Correspondència per colors: morat femella petita;

verd femella mitjana; groc femella gran; blau mascle petit; taronja mascle mitjà; roig mascle gran

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464