Saltar apartados

Una investigadora de la Universitat d'Alacant aconsegueix una beca Marie Curie

La doctora Isabel Rodríguez és la primera investigadora espanyola en turisme, a rebre aquesta prestigiosa ajuda dotada amb aproximadament 200.000 euros

El projecte, que fa conjuntament amb el professor Allan Williams de la Universitat de Surrey, analitza el comportament dels emprenedors en turisme

BecaMarie_Curie1 BecaMarie_Curie2

 

Alacant. Dilluns 22 de febrer de 2016

La Unió Europea ha concedit una Beca Marie Curie d’investigació per un import de 183.455 euros al projecte “El viatge de la innovació d'emprenedors en turisme: evidències des del Regne Unit i Espanya i implicació en matèria de polítiques“, una iniciativa de la doctora Isabel Rodríguez, de l'Institut Universitari d’Investigacions Turístiques de la Universitat d'Alacant i el professor Allan Williams de la Universitat de Surrey al Regne Unit.

Aquesta concessió representa tota una fita, ja que és la primera vegada que un investigador espanyol en turisme (que ha tingut el suport de Segittur) rep aquesta prestigiosa beca.

Innovació i emprenedoria són temes recurrents en les polítiques de la Unió Europea. No obstant això, encara hi ha un coneixement escàs sobre com les polítiques d'innovació es traslladen a la pràctica del turisme a partir de l'emprenedoria. Malgrat la seua vinculació en l'àmbit de les polítiques, els dos processos, emprenedoria i innovació, s'han estudiat per separat. A més, el procés d'innovació s'ha considerat com una “caixa negra” on els procediments interns són complexos i encara poc compresos, especialment, en l'àmbit del turisme. Aquest és el punt de partida d'aquest projecte que tractarà de connectar la investigació sobre innovació i emprenedoria en turisme, analitzar les pràctiques emprenedores que condueixen a generar innovació en dos països diferents com també contribuir a inspirar polítiques més efectives per a la generació d'innovació en turisme.

El propòsit d'aquest estudi és generar una comprensió més grans de les diferents etapes del viatge que emprenen aquells que innoven en turisme. S'examinarà no solament el clàssic procés de creació d'una start-up que implica reconeixement d'una oportunitat, desenvolupament i introducció de la innovació en el mercat, sinó també estadis posteriors del comportament empresarial (cessament, creixement, innovació posterior, etc.). En concret, aquesta investigació persegueix tres objectius fonamentals:

1) Comprendre el viatge de la innovació que inicien emprenedors en turisme en els diferents entorns econòmics, turístics i institucionals d'Espanya i el Regne Unit. Per a tractar aquest objectiu es farà ús d'un enfocament qualitatiu en el qual les narracions d'emprenedors innovadors seran recopilades a partir d'entrevistes en profunditat.

2) Fer un estudi longitudinal del desenvolupament i els patrons de comportament d'una mostra de joves innovadors en turisme a Espanya. Aquesta mostra va ser entrevistada l’any 2014, entre dos i tres anys després del seu establiment formal com a empreses. Aquesta mostra tornarà a ser entrevistada durant les anualitats 2016-2017, és a dir, després de cinc/sis anys de funcionament per a comprendre quins aspectes van actuar a manera de barreres i facilitadores del fracàs o l’èxit d’aquestes.

3) Inspirar polítiques i pràctiques empresarials a partir de directrius coproduïdes amb els emprenedors participants en la investigació. Aquestes directrius amb implicacions en termes de política resultants dels dos primers estadis d’investigació, seran avaluades mitjançant una mostra de 200 empreses innovadores a partir d'un qüestionari en línia. Estades curtes amb organismes de política pública al Regne Unit (Institute of Hospitality) i a Espanya (SEGITTUR) i també la World Tourism and Travel Council (WTTC) contribuiran a intercanviar coneixement sobre els reptes d'innovació que afronta el turisme, com també del disseny de directrius de política que permeten tractar-los.

Les accions Marie Sklodowska-Curie pretenen millorar el potencial creatiu i innovador d'investigadors experimentats que desitgen diversificar les seues competències individuals a través de la formació, la mobilitat internacional i intersectorial. Proporcionen l'oportunitat d'adquirir i transferir nous coneixements i de treballar en la investigació en el context europeu o fora d'Europa. Aquest programa desenvolupa o ajuda a reiniciar la carrera dels investigadors individuals que mostren un gran potencial tenint en compte la seua experiència.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464