Saltar apartados

Acadèmics i diputats del PP, PSOE i Podemos debaten en la UA sobre l'Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió

 

Debat_TTIP

Alacant. Dimecres, 20 de gener de 2016

El major acord comercial bilateral de la història, el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP), serà tema de debat divendres pròxim, 22 de gener de 2016, a la Universitat d'Alacant. La jornada, organitzada per Institut Interuniversitari d'Economia Internacional en el marc de les activitats del màster en Comerç Internacional, tindrà lloc a la sala de graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials a partir de les 10.30 hores.

La trobada, d'entrada lliure, arrancarà amb una conferència a càrrec del professor de la Universitat Jaume I de Castelló Javier Ordóñez sobre el contingut del tractat i dels seus avantatges i inconvenients. A continuació, intervindran Pablo Zalba, diputat del Partit Popular al Parlament Europeu i membre de la Comissió de Comerç Internacional; Inmaculada Rodríguez-Piñero, diputada del PSOE al Parlament Europeu i membre de la Comissió de Comerç Internacional, i María Dolores Sánchez, diputada de Podemos al Parlament europeu i membre de la Comissió de Comerç Internacional, que exposaran el seu punt de vista sobre el TTIP i respondran a les preguntes dels assistents.

TTIP

L'Associació Transatlàntica de Comerç i inversió (ATCI) o Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) és un acord comercial i d'inversió que la Unió Europa està negociant amb els Estats Units. Encara que les negociacions van començar el juliol del 2013 i encara no han conclòs, el tractat haurà de ser aprovat o rebutjat pels governs de la UE i el Parlament Europeu. En aquest sentit, «quan s'aprove, aquest tractat serà el major acord comercial bilateral de la història, ja que les part implicades, encara que tot just sumen un 10 % de la població mundial, representen vora el 50 % del seu PIB i acumulen un terç dels fluxos comercials i reben més d'un 30 % de la inversió estrangera directa internacional», assenyala la professora i directora del màster en Comerç Internacional de la UA, Gloria Pardo.

L'ATCI pretén anar més enllà de la reducció d'aranzels dels béns comerciats i posa l'èmfasi en l'eliminació de barreres no aranzelàries entre les quals, assenyala Pardo, «podríem esmentar els diferents estàndards de qualitat o les diferències normatives entre països». En aquest sentit, «pretén impulsar el comerç i la inversió a través de tres vies: facilitar l'accés al mercat, harmonitzar la legislació i crear noves normes que impulsen el comerç global», afegeix.

Si bé sembla haver-hi consens sobre els beneficis econòmics a mitjà termini d'una major liberalització comercial, la signatura de l'acord pot tenir a curt termini costos per als sectors més afectats per una major competència. A més, explica la professora de la UA, «diferents aspectes del tractat estan sent molt controvertits, cal referir-se al temor que es rebaixen els estàndards de qualitat i benestar a Europa o al fet que el funcionament del sistema d'arbitratge de diferències inversor-estat permeta que les empreses acaben condicionant les legislacions nacionals».

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464