Saltar apartados

La comunitat científica postula al Nobel el Sistema CRISPR, basat en una investigació de la Universitat d'Alacant

La revista Science el considera l'avanç científic del 2015 per les innombrables aplicacions que té en biomedicina i biotecnologia

Aquest sistema immune dels bacteris, descobert per Francisco Mojica, permet modificar l'ADN de qualsevol organisme i té innombrables aplicacions en biotecnologia i biomedicina

 

FM_Mojica2Alacant, 18 de gener de 2016

La revista Science ha publicat un article en el qual considera el Sistema CRISPR, descobert pel microbiòleg de la Universitat d'Alacant, Juan Francisco Martínez Mojica, com l’avanç científic del 2015. Segons la prestigiosa publicació, la comunitat científica internacional postula la troballa i les seues múltiples aplicacions al premi Nobel.

Es tracta d'una senzilla i econòmica però poderosa tècnica d'edició genètica que ha provocat l'entusiasme i el debat en la comunitat científica per les seues múltiples aplicacions en diferents camps de la biotecnologia o la biomedicina, des de la genètica fins a la immunologia o la neurociència. Segons apunta la publicació, a pesar del debat obert entorn d’aquestes aplicacions, «és important que la imatge que es presente públicament siga positiva», ja que «CRISPR i les tècniques que hi estan associades, poden revolucionar el tractament de malalties».

El CRISPR va ser encunyat el 2005 per Francisco Mojica, que va identificar en l'ADN de bacteris fragments de l'ADN de diferents virus. Aquest rudimentari sistema immune, basat en una combinació de proteïna i ARN, és un mecanisme natural genètic per a lluitar contra els virus invasors, «tallant-los en trossos». Aquests trossos o seqüències s'integren en el genoma dels bacteris, que així recorden infeccions passades i utilitzen aquesta eina genètica per a resistir-hi en el futur. 

Científics de tot el món han avalat el descobriment bàsic realitzat per l'investigador de la Universitat d'Alacant, sense el qual hauria sigut impossible l'avanç en les aplicacions posteriors.Enllaços relacionats:

Universitat d'Alacant: http://web.ua.es/va/actualidad-universitaria/2016/gener16/7-17/cientifics-internacionals-avalen-l-investigador-de-la-universitat-d-alacant-francisco-mojica-com-a-descobridor-del-sistema-crispr.html

The Wall Street Journal: http://www.wsj.com/articles/crispr-breaks-out-of-the-lab-1452181544

The New Yorker: http://www.newyorker.com/magazine/2015/11/16/the-gene-hackers

CNB-CSIC: http://wwwuser.cnb.csic.es/~montoliu/CRISPR/

“The Heroes of CRISPR” (‘Els herois de CRISPR’), el científic, director de l'Institut Broad del MIT i Harvard, d'Eric Steven Lander.

 “Las herramientas CRISPR: un regalo inesperado de las bacterias que ha revolucionado la biotecnología animal”,, de Lluís Montoliu, del CSIC.

Broad Institute: https://www.broadinstitute.org/what-broad/areas-focus/project-spotlight/crispr-timeline


Sabemos Digital: http://sabemosdigital.com/pop/5265-crispr-para-principiantes

Público.es: http://www.publico.es/ciencias/avance-cientifico-mas-importante-del.html#.VpqfGzbo064

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464