Saltar apartados

Dos professors de la UA guanyen el concurs internacional EUROPAN 13 per al desenvolupament de l'eix de la innovació en l'àrea metropolitana de Sandnes, Sola i Stavanger a Noruega

FORUS LABing és la proposta premiada de Capdevila i Iborra, els quals també van guanyar en les edicions 7 i 8, a Viena i Stavanger

Els guardonats estan construint ara el projecte guanyador de l’Europan 7 en la ciutat de Viena

 

 

Premi_Europan1

 

Premi_Europan2

 

Alacant. 25 de gener de 2016

Iván Capdevila i Vicente Iborra, arquitectes alacantins i professors de l’Escola Politècnica Superior (EPS) i que pertanyen respectivament als departaments d’Expressió Gràfica i Cartografia (Àrea de Projectes Arquitectònics) i Edificació i Urbanisme (Àrea d’Urbanística i Ordenació del Territori) de la Universitat d’Alacant, han sigut guardonats amb el primer premi en el concurs internacional Europan 13 pel projecte titulat FORUS LABing. Es tractava de dissenyar el nou eix de la innovació que estructurarà Forus, una àrea de centralitat econòmica integrada en els municipisnoruecs de Sola, Sandnes i Stavanger. Amb l’allotjament d’aproximadament unes 3.000 empreses vinculades al sector energètic, Forus és el cor de la indústria petroliera Noruega, ja que representa 1/5 del producte interior brut del país.

L’objectiu del concurs, i al seu torn el punt de partida de la proposta guanyadora, és el disseny d’un nou model urbà capaç d’impulsar un canvi de model econòmic, avui dia basat en el petroli, cap a un altre més sostenible i no depenent dels recursos fòssils. Per a això, el disseny proposa utilitzar el potent coneixement local que hi ha i el seu “know-how” com a motor principal del procés d’innovació.

Tenint en compte casos d’èxit sobre desenvolupaments de districtes de la innovació en altres ciutats com Barcelona, Boston i Medellín, per exemple, el disseny planteja un procés gradual de creació d’innovació urbana, en primer lloc, per a propiciar una innovació social, després, i acabar generant la innovació econòmica anhelada. Aquest procés comença amb una prova pilot en un solar específic, l’antiga planta central d’Stavanger i on avui es concentren una estació de bombers, una planta de gestió de residus i diferents magatzems municipals. El projecte guanyador planteja transformar aquesta parcel·la en una estació nodal de la innovació capaç de convertir-se com a punt de referència en l’inici del procés urbà com també catalitzador de diferents activitats econòmiques i creatives capaces de promoure aquesta nova sinergia innovadora.

Les diferents estratègies arquitectòniques empleades en la proposta permeten tractar els diferents dominis de la sostenibilitat urbana, “una qüestió irrenunciable en una proposta d’aquest tipus”, asseguren els premiats. Així, qüestions com la reutilització i la posada en valor del que hi ha, el desenvolupament d’una proposta compacta que promoga un ús eficient del sòl, la creació d’espais interiors i exteriors d’alta qualitat urbana, la promoció de sistemes de mobilitat sostenibles, la creació d’espais verds per a assegurar l’augment de la biodiversitat en l’àmbit, la cerca de la complexitat urbana basada en la mescla d’usos (residència, oci i treball), o la promoció de diverses accions per a assegurar la millora en el metabolisme urbà de la zona són algunes de les qüestions tractades en la proposta. En fases progressives, el disseny proposa una sèrie d’estratègies urbanes que transformaran la totalitat de l’àrea metropolitana i construiran la nova identitat del seu eix de la innovació.

Aquesta és la tercera vegada que els arquitectes guanyen el concurs Europan, després de les edicions 7 i 8, a Viena i Stavanger. Precisament, dins del context d’aquest mateix concurs, estan concloent en l’actualitat la construcció del projecte guanyador de l’Europan 7 a la ciutat de Viena, que consta de cent quinze habitatges, àrees comercials i una zona verda. Europan és un certamen internacional que es desenvolupa d’una manera simultània en quinze països i es convoca cada dos anys perquè joves arquitectes menors de 40 anys reflexionen sobre qüestions relacionades amb la ciutat i el territori. En aquesta ocasió la temàtica comuna del concurs responia al lema de “La ciutat adaptable”. En FORUS LABing, Capdevila i Iborra han tingut la col·laboració d’altres dos arquitectes egressats de la UA, Jose Antonio Gras i Simona Mirón. El premi els va ser concedit el passat 4 de desembre del 2015.

 

Premi_Europan3

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464