Saltar apartados

La Universitat d'Alacant homenatja la recerca i la internacionalització en la festivitat de Sant Tomàs d'Aquino

María Felisa Verdejo i Giuseppe Zaccharia es converteixen en nous doctors honoris causa per la institució educativa alacantina

La directora general d'Universitats, Josefina Bueno, anuncia una nova política de beques per a facilitar l'accés a la universitat

 

StoTomas_Aquino2016_1
StoTomas_Aquino2016_2
StoTomas_Aquino2016_3
StoTomas_Aquino2016_4
StoTomas_Aquino2016_5
StoTomas_Aquino2016_6
StoTomas_Aquino2016_7
StoTomas_Aquino2016_8
StoTomas_Aquino2016_9
StoTomas_Aquino2016_10

 

Alacant. Dijous 28 de gener de 2016

La Universitat d'Alacant ha celebrat aquest dijous la festivitat de Sant Tomàs d'Aquino, patró de les universitats, en un acte en el qual el rector, Manuel Palomar, ha lliurat cent seixanta-nou premis extraordinari de grau i doctorat.

El paranimf de la Universitat ha sigut testimoni també de la investidura de dos nous doctors honoris causa, la doctora en Sistemes i Llenguatges Informàtics, especialista en llenguatge natural, María Felisa Verdejo, i l'exrector de la Universitat de Pàdua, Giuseppe Zaccharia.

El rector de la Universitat d'Alacant, després de felicitar els estudiants que han obtingut el premi extraordinari en els seus estudis, ha destacat la importància d'aquests dos nous «ambaixadors de la nostra Universitat». Verdejo, ha dit, «representa la tenacitat investigadora, la capacitat d'obrir noves vies de treball, d'implicar altres investigadors i col·lectius per a embarcar-se, allà cap als anys setanta, a explorar un futur que avui és present i realitat gràcies a persones com ella». Un reconeixement que posa en valor la tasca dels grups de recerca de les universitats públiques.

Respecte de Zaccharia, Palomar ha incidit en la rellevància de la relació entre la Universitat d'Alacant i la de Pàdua, una institució a punt de complir els vuit-cents anys de vida, «generalista com la nostra universitat i amb una profunda vocació d'internacionalització».

Per la seua banda, la directora general d'Universitats, Josefina Bueno, s'ha referit en el seu discurs a la «importància de la recerca en les universitats públiques» i ha remarcat el compromís de l'executiu valencià, recordant que «hem ampliat un vint per cent el capítol destinat a aquesta finalitat en els pressupostos de la Generalitat». També s'ha referit a les taxes universitàries, que ha qualificat com «una barrera per a l'accés a la universitat» i ha anunciat que «els pròxims dies farem pública una nova política de beques que aposte per una universitat més accessible que responga a les necessitats reals de la societat».


María Felisa Verdejo

La laudatio de la doctora Verdejo ha posat l’èmfasi en el caràcter pioner de la investigadora en el camp del llenguatge natural, la qual va ser capaç de presentar la seua tesi doctoral «Estudi de llenguatge natural. Simulació d'un robot capaç de mantenir un diàleg en espanyol», l'any 1975, quan «investigar el processament del llenguatge espanyol en era realment una quimera».

En la seua intervenció, Patricio Manuel Barco ha destacat que «avui hem d'agrair a la professora Verdejo que iniciara aquest camí, però no únicament per les seues aportacions estrictament científiques, que per descomptat van ser molt rellevants, sinó també per haver sigut capaç de predir quines infraestructures haurien de ser necessàries per a dotar els fonaments del que avui és aquesta línia de recerca a Espanya».


Giuseppe Zaccharia

En la laudatio a Giuseppe Zaccharia s'han destacat tant els seus mèrits docents i investigadors com l'exercici de càrrecs de responsabilitat institucional al capdavant de la Universitat de Pàdua i la seua estreta relació amb la Universitat d'Alacant, en particular, l'exemple d'internacionalització, «el procés d'internacionalització en el qual avui ens esforcem totes les universitats és una assignatura aprovada fa segles per la Universitat de Pàdua. Avui continua sent un centre caracteritzat pel seu elevat grau d'integració en la comunitat universitària mundial. Els seus acadèmics participen en projectes de recerca en matèries capdavanteres com l'exploració espacial, però també dediquen part dels seus esforços a col·laborar amb centres de països en desenvolupament en una tasca meritòria i solidària».

En el seu discurs, l'exrector de la Universitat de Pàdua, una de les més antigues del món (el 2022 celebrarà el seu vuit-cents aniversari), ha destacat la seua relació amb el «món intel·lectual d'Espanya», que li ha valgut formar part de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques de Madrid, i ha insistit en la seua actual i estreta col·laboració amb la Universitat d'Alacant i «que la jove i dinàmica Alacant vulga recórrer el seu camí universitari amb la “vella” Pàdua, per a donar vida a una relació especial i privilegiada entre dues institucions generalistes, significa apel·lar a les arrels comunes i a l'afinitat per a mirar junts cap al futur en un horitzó europeu comú».


Estudiantina femenina

Al final de l'acte, l'estudiantina femenina de dret, acompanyada per l'estudiantina masculina, han complimentat els assistents amb diferents interpretacions, les quals han sigut correspostes pel rector amb un obsequi en forma de cinta de la Universitat d'Alacant per a les capes de les estudiantines.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464