Saltar apartados

La UA dedica una exposició als jaciments arqueològics de la costa nord alacantina

La mostra exposa els resultats d'una investigació centrada en la xarxa de fortins construïts entorn de l'any 77 aC en aquesta zona

 

Expo_romansAlacant. 11 de gener de 2016

La Universitat d'Alacant inaugura demà dimarts 12 de gener, a les 18 hores en la sala Aifos (edif. Filosofia i Lletres III), una nova exposició dedicada a les troballes arqueològiques analitzades en diversos jaciments de la costa nord alacantina. La mostra, que estarà oberta al públic fins al mes de febrer, exposa els resultats d'una investigació centrada en la xarxa de fortins construïts pel general Sertori entorn de l'any 77 aC en aquesta zona.

Sota el títol «Romans contra romans. Sertori i les guerres civils al sud-est d'Hispània», aquesta exposició ofereix un recorregut divulgatiu format per plafons i un audiovisual, a través dels fortins, les seues fortificacions, la vida quotidiana dels soldats, l'equipament militar descobert en els jaciments, l'acció dels pirates cilicis com a aliats de Sertori i l'important camí del Vinalopó cap al port de Carthago Nova.

La mostra es complementa amb les il·lustracions d'Irene Cano, que recreen diferents episodis històrics.

Concretament l'exposició mostra els resultats del projecte de recerca «Les empremptes de les guerres civils romanes al sud-est d'Hispània. Conflictes i transformació cultural», que, amb finançament del Ministeri d'Economia i Competitivitat, ha sigut desenvolupat per l'Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d'Alacant.

El projecte s'ha centrat en la xarxa de fortins o castella construïts pel general Sertori entorn de l'any 77 a. de C. en diversos turons de la costa nord alacantina. Són els jaciments arqueològics del tossal de la Cala a Benidorm, cap Negret a Altea, penyal d’Ifac a Calp, punta de la Torre a Moraira-Teulada, penya de l’Àguila a Dénia i passet de Segària a Benimeli. La seua missió era vigilar el trànsit de les naus senatorials entre Ebusus, Dianium i Carthago Nova i, si calia, assaltar-les amb l'ajuda dels seus aliats, els pirates cilicis. Aquest pla estratègic, emmarcat en les guerres civils sertorianes, descobreix una Contestània ibèrica involucrada en el conflicte militar entre romans, ja que els contestans no solament proveïen les guarnicions instal·lades en els fortins, sinó que hi participaven com a soldats auxiliars. La investigació conclou que va ser aquest contacte entre ibers i romans en un temps de conflicte militar l'origen de la posterior romanització de la població ibera.

En l'elaboració de continguts per a l'exposició hi han participat els membres de l'equip de recerca Feliciana Sala, Lorenzo Abad, Sonia Bayo, Carolina Doménech Jesús Moratalla i Fernando Prados, de la Universitat d'Alacant, Alfonso Álvarez-Ossorio, de la Universitat de Sevilla, i Anna Ronda i Mercedes Tendero, arqueòlogues de la Fundació Universitària d’Investigació Arqueològica L'Alcúdia.

El mes de febrer la mostra iniciarà la itinerància pels museus i col·leccions museogràfiques locals que han cedit materials arqueològics per al seu estudi: Col·leccio%u0301 Museogràfica Municipal de Gata de Gorgos, Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament de Benidorm, Fundació Universitària d’Investigació Arqueològica L'Alcúdia, Museu Arqueològic J. M. Soler de Villena, Museu Arqueològic Provincial (MARQ), Museu Arqueològic de Dénia i Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco de Xàbia.


Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464