Saltar apartados

Les mosques, font alternativa de proteïnes en l'alimentació animal

La UA participa en el projecte FlyHigh per a millorar la tecnologia relacionada amb l'obtenció de grans quantitats de biomassa d'insectes dípters

 

Mosca2Alacant. 11 de gener de 2016

La Universitat d'Alacant participa en un projecte de recerca que busca millorar la tecnologia relacionada amb l'obtenció de grans quantitats de biomassa d'insectes dípters (mosques) com a font alternativa de proteïnes en l'alimentació animal. Aquest repte, finançat per la Unió Europea (programa H2020), s'emmarca en el projecte FlyHigh, en el qual intervenen les empreses Bioflytech (Espanya) i Agriprotein (Sud-àfrica) i les universitats d’Alacant (UA) Hèlsinki (Finlàndia) i Novi Sad (Sèrbia), que duen a terme les diferents línies de recerca bàsica i aplicada.

«FlyHigh se centra, entre altres aspectes, en la producció massiva i controlada de diverses espècies de mosques mitjançant l'anàlisi detallada del seu cicle biològic», explica el director del Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals de la UA i coordinador del projecte, Santos Rojo.

A més de l'estudi de la seua biodiversitat i la interacció insecte-planta, es pretén aconseguir un desenvolupament tecnològic que permeta la producció de farina d'insecte per a ser usada en nutrició animal.

«Pretenem obtenir importants dades sobre la cria artificial i massiva de diverses espècies de dípters amb larves descomponedores», indica Rojo. La producció massiva d'insectes a escala industrial és un de nous sectors de producció que es preveu que tinguen un major desenvolupament els pròxims anys.

«Diversos grups d'insectes dípters (mosques) són el nexe d'unió entre les diferents activitats de recerca i transferència tecnològica de FlyHigh, i una dels vessants del projecte és la de produir milers de quilos de biomassa de larves mensualment o setmanalment», assenyala Rojo. Però, per tal de controlar aquesta producció industrial, d'una manera semblant a com es fa en ramaderia o aqüicultura, és vital conèixer els factors clau que afecten el seu cicle biològic.

Respecte d’altres insectes, «les mosques tenen cicles de vida més curts (setmanes) i poden alimentar-se d'una àmplia varietat de subproductes i residus d'origen animal o vegetal», afegeix.

Precisament, l'empresa de base tecnològica Bioflytech i la firma Agriprotein estan especialitzades en la cria d'aquests insectes per a la seua utilització en la valorització de subproductes i transformació de residus, l'obtenció de fonts proteiques alternatives i altres aplicacions innovadores.

Rojo subratlla que s'ha aconseguit un gran desenvolupament tecnològic en aquest camp durant els últims deu anys, però la farina d'insecte no és encara competitiva en comparació de la producció de la de peix o de soja, imprescindibles en l'actualitat en l'alimentació animal. «Calculem que ho serà en els pròxims cinc anys, ja que la seua producció és sostenible no solament des del punt de vista mediambiental, sinó també des de la perspectiva econòmica perquè crea un nou sector productiu i, per extensió, llocs de feina», explica.

Per a l'investigador, les fonts tradicionals de proteïnes per a l'alimentació animal estan al límit del seu desenvolupament i, en alguns casos, sobreexplotades. «D'altra banda, tant en un pollastre com, per exemple, en els peixos de riu, els insectes formen part de la seua alimentació natural, de manera que en realitat, encara que sobte a primera vista, no estem inventant res nou», apunta.

FlyHigh inclou també la cria artificial d'espècies de dípters com a polinitzadors d'ús alternatiu o complementari a les abelles. «Algunes espècies de dípters tenen una gran importància com a pol·linitzadors d'ús alternatiu o complementari a les abelles, i poden pal·liar l'actual crisi en el sector i aconseguir la pol·linització de cultius a un cost més econòmic», aclareix el coordinador del projecte.

Un altre àmbit del projecte consisteix a analitzar les relacions evolutives entre espècies de mosques associades a plantes bulboses en Sud-àfrica i en la regió Mediterrània. Les plantes bulboses tenen una gran importància econòmica, ja que moltes espècies són comercialitzades a tot el món amb finalitats ornamentals. Sud-àfrica és un dels principals centres d'exportació a causa de la gran biodiversitat que hi existeix. «Aquest hot-spot de biodiversitat serà explorat en el projecte, així com les relacions evolutives entre els principals llinatges i grups», detalla el professor de la UA.

Amb un pressupost de 450.000 euros, FlyHigh té una durada de tres anys en els diferents països participants. Quan concloga el projecte s’organitzarà a Espanya un workshop i una conferència internacional per a presentar-ne els resultats tant en les línies de recerca bàsica com en les aplicades, amb especial atenció a la utilització de biomassa de larves de mosca per a ser utilitzades en alimentació animal.

Planta_bulbosa

El projecte també inclou l'estudi biològic i evolutiu de la relació d'altres espècies de mosques amb plantes bulboses com la de la imatge


 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464