Saltar apartados

Una investigació de la Universitat d'Alacant constata que la presa d'imatges a mesura que es fa dieta garanteix l'èxit

El 71,3% dels pacients va tenir èxit i va influir, de forma positiva, a l’hora de perdre pes, la pèrdua de cintura.

Existeix el biaix de la imatge en les dones que acudeixen a les consultes de Nutrició, mentre els homes van més per malaltia.

Perduda_pes

Alacant. 11 de gener de 2016

Una imatge val més que mil paraules. També per a baixar de pes. Això és el que ha constatat l’investigador de la Universitat d’Alacant, Isaac Elías Kuzmar Daza, amb els resultats obtinguts en el seu estudi Aplicación de un nuevo enfoque terapéutico para el tratamiento de la obesidad.

Després de fer un programa mediconutricional per a reducció de pes on incloïa la variable imatge, mitjançant la presa de fotografies del cos del pacient cada setmana, els resultats finals conclouen que el 90% va completar l’estudi, i van tenir èxit el 71,3%, van fracassar el 28,7%. A més, el 83,7% va perdre cintura. Conclou Kuzmar, metge de professió, com els pacients responen millor a la dieta si es té en compte la variable de la imatge.

Les dades arreplegades per aquest investigador corresponen a la consulta d’una clínica de nutrició a Barranquilla (Colòmbia). Kuzmar ha sigut dirigit en la seua tesi doctoral per M. Mercedes Rizo Baeza, professora de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant, i Ernesto Cortés-Castell, professor del Departament de Farmacologia, Pediatria i Química Orgànica de la Universitat Miguel Hernández.

Cada setmana es van fer fotos dels pacients. “És molt gratificant veure la pèrdua de cintura”, declara Mercedes Rizo. Com explica la directora de tesi, “utilitzem la variable de la imatge. La motivació més alta es va aconseguir per aquesta, i es va aconseguir que baixaren de pes els pacients en major mesura per la inclusió de la variable imatge”.

Un altre dels factors determinants que va influir, de forma positiva, a l’hora de perdre pes, va ser la pèrdua de cintura. La directora de tesi afirma que el 83,7% va perdre cintura. “Això va ser a causa de la imatge. Quan tu et veus de front i perfil i veus que millora… això és molt gratificant, tant per a la salut com per a la imatge”.

El mètode

La primera vegada que els pacients acudien a consulta, l’investigador els prenia unes fotos; segons milloraven amb la dieta, i amb assistència d’un telèfon al qual podien telefonar per a atenció, el pacient (la majoria en són dones) “quan veia la foto, com millorava aquella imatge, és quan més es motivaven a aprimar, no es cansaven, baixaven de pes”. El que està ací “el que vol és una foto”, no tant les xifres, explica la directora de l’estudi, assegura Rizo Baeza.

La tesi doctoral Aplicación de un nuevo enfoque terapéutico para el tratamiento de la obesidad, va ser defensada i aprovada el març passat per Isaac Elías Kuzmar Daza, i la direcció d’estudi de la qual va estar a càrrec dels doctors M. Mercedes Rizo Baeza, de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant, i Ernesto Cortés-Castell, professor del Departament de Farmacologia, Pediatria i Química orgànica de la Universitat Miguel Hernández.

La novetat que va aportar Kuzmar és constatar que a les consultes de Nutrició les persones venien més per la imatge que per patir una patologia de base que hagueren de millorar, com pot ser risc cardiovascular, colesterol, etc.

L’estudi es va centrar en persones d’edats compreses entre els 16 i els 72 anys, localitzats a Barranquilla, regió del Carib, que té una població de 3.000.000 d’habitants. La mostra total estava formada per 271 pacients, dels quals 233 eren dones i 38 eren homes, en dos grups.

Durant setze setmanes consecutives els pacients, la majoria n’eren dones, van passar consulta. El metge va dur a terme un programa mediconutricional, que inclou història clínica informatitzada i completa, dietes personalitzades hipocalòriques, amb selecció d’aquells aliments que són de preferència per al pacient. Les mesures utilitzades han sigut les convencionals d’índex de massa corporal (IMC), més l’equació cintura-maluc. Aquesta última, l’índex de cintura i maluc, es revela com una variable importantíssima “perquè avui dia l’IMC se’ns queda curt”, explica Rizo. L’índex de cintura i maluc és fonamental avui dia i indica la possibilitat de poder desenvolupar obesitat.

A la història mèdica de l’individu, que inclou conèixer la seua part alimentària i l’exercici que fa, s’afegia la foto del pacient. Aquestes setze setmanes de dieta es recolzen amb metodologies TIC (tècniques d’informàtica computeritzades).

Mentre el 50% dels pacients feia l’entrevista per telèfon, usaven aquestes TIC, es pesaven ells mateixos, explicaven què havien menjat, quin exercici havien fet i es feien una foto que enviaven a l’investigador; en contraposició se situava el grup de pacients presencials, que va acudir a consulta vuit setmanes, i de forma saltejada durant el tractament. El resultat és que el pacient perd pes igualment, i aconsegueix els mateixos resultats en els dos grups, el presencial i el no presencial.

“Ens devem a la societat”, diu Mercedes Rizo, qui apunta que “hi ha un fracàs molt gran en tractaments dietètics. Amb aquest 50% de pacients atesos de forma no presencial hem demostrat que no cal acudir totes les setmanes a consulta”.

Una altra de les conclusions a què va arribar l’estudi és que hi ha una visió de la imatge en les dones. Els homes van més per malaltia.

Per a la selecció de la mostra representativa l’investigador va haver d’excloure cent pacients, ja que estaven en normopes (pes normal). Originàriament, n’hi van entrar 371 per a emprendre aquest estudi, però es van tractar només 271. Els resultats finals conclouen que el 10% dels 271 no van completar l’estudi; el 90% sí; van tenir èxit el 71,3%, van fracassar el 28,7%; el 83,7% va perdre cintura. Cada setmana es van fer fotos dels pacients. “És molt gratificant veure la pèrdua de cintura”, declara Mercedes Rizo.

Isaac Elías Kuzmar Daza, doctor per la UA, és un metge colombià i MBA. En l’actualitat és funcionari per al govern de Finlàndia. L’investigador té publicats diversos articles científics relacionats amb aquest estudi; Kuzmar et al. (2014), Adherence to an overweight and obesity treatment: how to motivate a patient? PeerJ 2:e495; DOI 10.7717/peerj.495

Imatges cedides pels investigadors.

 

Referències bibliogràfiques:

PeerJ. 2014 Jul 29;2:e495. doi: 10.7717/peerj.495. eCollection 2014.

Adherence to an overweight and obesity treatment: how to motivate a patient?

Kuzmar IRizo MCortés-Castell E.

https://peerj.com/

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464