Saltar apartados

La UA col·labora en el projecte de recuperació del barri La Balanza de Lima premiat amb el City to City Award 2016

El jurat, presidit pel prestigiós pedagog Francesco Tonucci, l’ha triat entre les 132 candidatures procedents dels cinc continents

El concurs té com a objectiu investigar i destacar processos de transformació urbana que, al voltant del món, milloren la vida a les ciutats

 

Alacant. Divendres, 15 de juliol del 2016

El projecte de “Recuperació del Barri Cultural de La Balanza de Lima (Perú)” desenvolupat pel col·lectiu CITIO, al qual pertanyen els estudiants d’Arquitectura de la Universitat d’Alacant, David Fontcuberta i Paula Villar, la Universitat Nacional d’Enginyeria, l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid i empreses i entitats locals, ha guanyat el premi City to City Barcelona FAD 2016. La Balanza és un districte informal de la perifèria de Lima on fa més d’una dècada que un moviment artístic s’apropia creativament de l’entorn urbà.

Els estudiants han participat en el marc de les activitats del Projecte de Cooperació al Desenvolupament Universitari concedit per la Universitat d’Alacant, coordinat per la professora Elia Gutiérrez i finançat pel Secretariat de Projecció Internacional i Cooperació.

Aquesta proposta ha sigut triada entre les 132 candidatures procedents dels cinc continents. En aquest sentit, “sense el suport de la Universitat d’Alacant hauria sigut impossible formar part d’aquest projecte. Gràcies per confiar en la nostra manera de fer, en la nostra professió i a apostar per processos transformadors des de l’arquitectura i l’urbanisme”, assenyalen David Fontcuberta i Paula Villar des de Lima.

 

City to City Award 2016

El City to City Award 2016, atorgat per Foment de les Arts i el Disseny (FAD) i l’Ajuntament de Barcelona, té l’objectiu d’investigar i reconèixer processos de transformació urbana que, arreu del món, estiguen aconseguint millorar la vida a les ciutats.

A través d’aquest premi, el jurat, presidit enguany pel prestigiós pedagog Francesco Tonucci, reconeix “la transversalitat del projecte que comença des de la gestió veïnal i és capaç d’anar integrant diferents entitats fins a formar un tapís complex que toca moltes disciplines, i que es manté en el temps, roman i té un impacte real i visible sobre la mateixa configuració de la ciutat”.

Un dels valors notoris és que els artífexs del projecte “Recuperació del barri cultural de La Balanza ” han utilitzat la creació cultural compartida, com també el component important de gènere en haver aconseguit implicar d’una manera clau a les dones del barri, i han reivindicat la seua posició dins del teixit de la zona.

Des de FAD assenyalen que “l’aposta per l’espai públic i les pràctiques col·lectives és fonamental per a donar una vida nova a les nostres ciutats, ensenyar-nos a conviure i generar noves maneres d’habitar que enriquisquen l’existència en comú. Per això, enguany hem decidit centrar-nos en projectes que d’alguna manera giren al voltant d’aquest tipus de pedagogies comunitàries, transversals i multidisciplinàries, sempre amb la ciutat com a centre”.

 

LaBalanza_Llima1
LaBalanza_Llima2
LaBalanza_Llima3
LaBalanza_Llima5

IMATGES : Reunions de treball del projecte premiat i de les visites fetes al barri de La Balanza en les quals van participar els professors de la UA Elia Gutiérrez i Carlos Barberá, la PAS María José Torregrosa, i els estudiants David Fontcuberta i Paula Villar

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464