Saltar apartados

La Universitat d'Alacant, Altea i Castalla fan «justícia» amb Enric Valor

El rector i els alcaldes han signat aquest dilluns el conveni de creació de la Càtedra Enric Valor que compartirà seu entre el futur Centre Cultural Gadea i la futura Casa Museu Enric Valor a Castalla

La Càtedra Enric Valor naix com a nucli de reflexió, debat i investigació en el camp de la literatura contemporània, la cultura popular i els estudis musicals

 

Enric_Valor
Enric_Valor2
Enric_Valor3
Enric_Valor4
Enric_Valor5

Alacant. Dilluns 11 de juliol de 2016

La Universitat d'Alacant i els ajuntaments d'Altea i Castalla han fet realitat aquest dilluns la Càtedra Enric Valor. El rector, Manuel Palomar, amb els alcaldes d'Altea i Castalla, Jaume Llinares i Antonio Bernabeu, han signat aquest migdia el conveni de creació d'aquesta càtedra conjunta que té com a objectiu «promoure el coneixement i la difusió de la cultura popular valenciana, com també impulsar i propiciar els estudis musicals».

El professor Joan Borja, encarregat de presentar la càtedra, l’ha qualificada com a «justa i necessària», per «ser una de les personalitats més rellevants de la història lingüística i cultural dels valencians i perquè la Universitat d'Alacant va ser, i és, la Universitat d'Enric valor».

«El nostre Pompeu Fabra, com a gramàtic i lexicògraf», així ha qualificat Borja a Valor, de qui ha volgut destacar una imatge, que «divuit de les trenta-sis rondalles, la meitat, les va escriure a la presó».

L'alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu, ha assenyalat que «amb aquesta iniciativa complim un reconeixement que hauria d'haver arribat molt abans» i ha apuntat que l'ajuntament treballa per «la titularitat de la seua casa natal amb l'objectiu de la seua museïtzació».

Jaume Llinares, alcalde de l'altra seu de la càtedra, Altea, ha elogiat la iniciativa i la càtedra, de la qual ha dit que «ha de ser referència en els diferents camps estratègics de l'extensió universitària», i ha destacat que «de moment ja és capaç d'unir tot l'espectre polític del País Valencià en la figura d'Enric Valor».

En la seua intervenció, el rector de la Universitat, Manuel Palomar, ha destacat l'aposta de la universitat per les «càtedres arrelades al nostre territori, amb la llengua i la cultura com a eix vertebrador» i ha mostrar el seu convenciment de la rellevància que tindrà la nova càtedra en el marc de «la reflexió, debat, anàlisi, investigació i divulgació en camps com la literatura, la cultura popular, la música, la didàctica de la llengua, el folklore, la geografia literària o el turisme cultural»

Enric Valor va nàixer l'any 1911 a Castalla i va morir a València l'any 2000. Al llarg de la seua vida es va dedicar a treballar la llengua i la cultura del País Valencià. Va posar un èmfasi especial en la seua recuperació, amb una atenció molt particular a la lexicografia, una tasca que el va convertir un dels principals promotors de l'estandardització i normalització de la llengua.

Enric Valor i Vives, doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant l'any 1999, és també el responsable de la recopilació i conservació d'una ingent quantitat de rondalles i llegendes de les diferents comarques del País Valencià a través d'un meticulós treball de camp.

A l'acte de creació de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d'Alacant i els ajuntaments d'Altea i Castalla hi han assistit el fill i el nét de l'escriptor, el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, el diputat de Cultura, César Augusto Asencio, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, representants d'Escola Valenciana o El Tempir, entre altres.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464