Saltar apartados

La família Ramos dóna a la Universitat d%u2019Alacant dos documents de Pedro Ibarra y Ruiz de 1890 i 1897

Es tracta del plànol general de l’Alcúdia de 1890, i de la dedicatòria epigràfica d’Emil Hübner el 1897

 

Dedicatòria
Plànol_general
SGutierrez_Llaurem

Alacant. 19 juliol de 2016

La família Ramos ha donat a la Universitat d’Alacant dues peces que passaran a engrossir el fons històric de la Fundació Universitària L’Alcúdia. Es tracta del plànol a la tinta de 134 x 194 cm, muntat sobre un bastidor de tela i retolat plànol general de l’Alcúdia (solar de l’antiga Ilici), fet per Pedro Ibarra y Ruiz l’any 1890 i la dedicatòria epigràfica d’Emil Hübner a Pedro Ibarra. El plànol general de l’Alcúdia té les indicacions dels vestigis trobats, entre aquests la famosa Dama, i diverses excavacions històriques del mateix Ibarra i Albertini entre 1890 i 1905, com per exemple la famosa basílica o les termes occidentals; la dedicatòria epigràfica d’Emil Hübner a Pedro Ibarra té forma d’inscripció llatina en paper emmarcat, i fa al·lusió al descobriment de la Dama d’Elx i el trasllat d’aquesta al Louvre amb data de 1897. La donació es va formalitzar en el marc de la reunió executiva de la fundació de L’Alcúdia el passat 30 de juny.

Aquestes obres tenen un alt valor historicoartístic per tractar-se de dos documents singulars vinculats al descobriment de la Dama d’Elx i a dues personalitats històriques de primer ordre com són Emil Hübner, el famós epigrafista alemany (1834 -1902) i catedràtic de Filologia Clàssica a la Universitat Humbold de Berlín, molt vinculat a la Real Acadèmia de la Història, i Pedro Ibarra Ruiz (1838-1934) historiador i erudit il·licità lligat al jaciment de l’Alcúdia, solar de la colònia Iulia Ilici Augusta. El seu valor i singularitat els converteixen en un testimoniatge documental de primer ordre que passa des d’ara a pertànyer a la comunitat universitària. Els dos plànols es troben en l’actualitat en el Departament d’Expressió Gràfica i Cartogràfica de la UA a l’espera de completar el seu escanejat abans de ser dipositats en l’Arxiu General de la Universitat.

El passat dia 6 de juny els tècnics de l’Institut Valencià de conservació i Restauració IVC+R de la Generalitat Valenciana van estar a la UA estudiant els plànols per a fer un informe sobre la restauració d’aquests i van destacar l’interès de les dues peces, úniques en el seu gènere, com a testimoniatges historiogràfics de la investigació en l’Alcúdia. La Universitat agraeix la generositat de la família Ramos i vol contribuir a la preservació d’aquest important llegat del patrimoni cultural valencià.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464