Saltar apartados

La Universitat d'Alacant clausura el curs amb la investidura de Greenblatt com a doctor honoris causa

Palomar anuncia que la màxima figura internacional en l’estudi de la vinculació entre Shakespeare i Cervantes podria apadrinar una càtedra dedicada als dos genis de la literatura universal

Durant la cerimònia s’ha investit prop d’un centenar de nous doctors i s’han lliurat els reconeixements i les distincions a la comunitat universitària

 

Clausura_curs15_16_1
Clausura_curs15_16_2
Clausura_curs15_16_3
Clausura_curs15_16_4
Clausura_curs15_16_5
Clausura_curs15_16_6
Clausura_curs15_16_7
Clausura_curs15_16_8
Clausura_curs15_16_9
Clausura_curs15_16_10

Diferents moments de l'acte: Plànol general de l'auditori, investidura del professor Greenblatt i lliurament de la Medalla de Plata de la UA al rector, pels seus 25 anys de servei a la institució

 

Alacant. Dimecres, 1 de juny de 2016

La investidura del professor Stephen Greenblatt com a doctor honoris causa de la Universitat d'Alacant ha tancat amb brillantor un curs acadèmic en el qual les celebracions al voltant de figures literàries com Shakespeare i Cervantes i la reelecció de Manuel Palomar com a rector de la institució acadèmica, han ocupat gran part de l’actualitat universitària.

La cerimònia ha tingut lloc al Paranimf de la Universitat d’Alacant sota la presidència del rector i amb l’assistència de la directora general d’Universitats, Josefina Bueno, entre d’altres autoritats acadèmiques, polítiques, socials i culturals de la Comunitat Valenciana i de les comarques d’Alacant.

Per a donar continuïtat a aquest nomenament i a les celebracions que l’han precedit, el rector ha anunciat la intenció de la UA de crear una càtedra d’estudis Shakespeare-Cervantes que podria estaria apadrinada pel mateix Stephen Greenblatt, un dels màxims exponents internacionals en l’estudi comparatiu de tots dos genis de la literatura universal.

La figura de Greenblatt, com ha lloat el seu padrí, el catedràtic José Manuel González Fernández de Sevilla, ha sigut cabdal en l’interès per estudiar i definir el “procés cultural de la formació de la identitat”. En aquest sentit, ha posat de manifest el que considera “la seua màxima contribució científica, el corrent crític conegut com el nou historicisme”, que tracta d’establir “les relacions que hi ha entre el text i el context”, entre la literatura i el seu món.

L’interès pels escriptors del Renaixement, per la mobilitat cultural i la forma de relacionar-se entre cultures, és el que va fer que Greenblatt es fixara en la relació entre Shakespeare i Cervantes base d’un ambiciós projecte que té com a objectiu “conèixer el procés i els principis de la mobilitat teatral”, l’anomenat Cardenio Project, que tant el professor nord-americà, com el seu padrí, han detallat en les seues intervencions.

Segons González, la base d’aquest projecte és similar a aquella en la qual "El Quixot" va servir de base a l’autor anglès del s.XVII per a escriure Cardenio, una història concebuda en la ment de Cervantes que Shakespeare trasllada a Anglaterra i que ara, segles després, Greenblatt, juntament amb Charles Mee, reescriu per a utilitzar en la seua anàlisi de la mobilitat cultural, que la porta als cinc continents, adaptada per autors locals, com fera originalment Shakespeare amb Cervantes.

En aquest sentit, el nou doctor ha explicat que a través del Cardenio Project s’ha posat de manifest que les històries que immortalitzen els dos autors "desafien les oposicions aparents entre arrelament i mobilitat", ja que, "poden fer-se autòctones, de manera que semblen símbols culturals autòctons, encara que tal vegada van arribar ahir mateix”. La conclusió és que malgrat els resultats tan diversos d’aquestes transformacions de les obres dutes a terme en realitats culturals tan diferents com les de Calcuta, Yokohama, Taipei, el Caire, Istanbul, Zagreb, Varsòvia, Madrid o Sao Paulo, "la història hi roman".

Sobre aquesta base, José Manuel González reclama “la necessitat urgent de reflexionar i d’analitzar la diversitat de manifestacions culturals des de diferents perspectives i amb l’ajuda de disciplines diferents per a explicar la inestabilitat i mobilitat cultural en el nostre món on l’emigració, la contaminació, el multiculturalisme, entre d’altres fenòmens de mobilització, canvien i alteren el comportament humà”.

Per la seua banda, Greenblatt ha destacat que a més d’estar celebrant Shakespeare i Cervantes, "més encara estem celebrant el poder misteriós de la mobilitat cultural”. Segons el nou doctor honoris causa, els dos autors "estaven fascinats per aquesta mal·leabilitat màgica" i "tenien un instint increïble per a determinar quines històries, de les innombrables que circulaven en un moment donat, tenien la capacitat de tenir vides llargues, amb formes en canvi constant”.

“La mobilitat va portar la majoria dels nostres avantpassats a creuar continents i oceans, això va establir la rellevància mundial de Shakespeare i Cervantes, això va provocar l’experiment que he descrit”, conclou Greenblatt en el seu discurs, en el qual ha agraït a la Universitat d’Alacant i al Departament de Filologia Anglesa el títol de doctor honoris causa amb el qual ingressa en el claustre d’il·lustres de la institució acadèmica alacantina.

 

Distincions i reconeixements

Durant la cerimònia de clausura del curs acadèmic 2015-2016, la Universitat d’Alacant ha investit prop d’un centenar de nous doctors de totes les branques de coneixement.

A més, s’han lliurat les Medalles de Plata als membres de la comunitat universitària que han complit els 25 d’anys de servei en la institució, entre ells, el rector, Manuel Palomar, justament l’any que revalida el seu mandat.

L’acte ha conclòs amb el lliurament de distincions honorífiques al personal que s’ha jubilat durant el curs. Especialment emotiu ha sigut el moment del record i el lliurament de plaques honorífiques a títol pòstum, als familiars dels membres de la comunitat morts al llarg de l’any acadèmic que conclou.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464