Saltar apartados

La UPUA recorda el tema tabú de l'abús i el maltractament a les persones majors en el Dia Mundial de la Presa de Consciència

 

Dignitat_majorsAlacant. 13 de juny de 2016

El maltractament a les persones majors és un greu i silenciat problema d’una detecció difícil sobre el qual els especialistes comencen a investigar a Espanya. Mentre la població espanyola segueix envellint, l’Organització Mundial de Nacions Unides alarma del maltractament de les persones majors, problema social que afecta la salut i els drets humans de milions de persones majors a tot el món. Segons dades recents del padró continu de l’INE a Espanya, al gener del 2014 hi havia 8.442.427 persones majors, (65 i més anys) que representen el 18,1% sobre el total de la població (46.771.341), i augmenta en una mesura més gran la proporció d’octogenaris. El sexe femení és el predominant en la vellesa, amb un 34% més de dones que d’homes.

Aquest problema que afecta els majors pot implicar greus lesions físiques i tenir conseqüències psicològiques a llarg termini. Els maltractaments a les persones d’edat es preveu que augmentaran atès que en molts països l’envelliment de la població és ràpid.

Cristina Carbonell Zaragoza és psicòloga i membre del Grup de Treball d’Envelliment del Col·legi Oficial de Psicòlegs de la Comunitat Valenciana i impartirà, dimecres que ve 15 de juny del 2016, a les 18:00 hores, amb motiu del Dia Mundial De Presa De Consciència De l’Abús I El Maltractament A Les Persones Majors, la Conferència – col·loqui “Dignidad y buen trato: Derechos fundamentales en todas las etapas de la vida”. Organitzada per l’Observatori Permanent Majors i Mitjans de Comunicació de la Universitat Permanent (UPUA) i el Col·legi Oficial de Psicòlegs de la Comunitat Valenciana, la conferència serà presentada per Pere Miquel Campos, investigador i un dels coordinadors de l’Observatori Majors i Mitjans de comunicació de la UPUA. El lloc de celebració és la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Sala Miguel Hernández), situada al carrer Ramón y Cajal de la capital.

L’especialista avança que la xarrada està orientada a conscienciar i adquirir estratègies per a promoure valors que fomenten el bon tracte a les persones majors. Cristina Carbonell identifica aquest problema en situacions de dependència, dins del si de la família, en situacions d’abandonament. Per a tractar d’intervenir apunta que s’ha d’identificar a través dels serveis socials i dels metges de família. En això, ja estan treballant en el Col·legi de Psicòlegs de Madrid, i també en d’altres províncies, com Múrcia, on s’està fent algun estudi i s’està intervenint amb serveis socials. La ponent destaca com també es dóna molt la violència en la dona major. «La persona gran sent que deixa de tenir valor en la societat, cal “apoderar-los”», diu.

La psicòloga confessa la dificultat per a obtenir dades, i aconsegueix un percentatge mínim del que de debò hi ha. Els abusos són de tot rang, tant per part dels familiars com per d’altres, i d’índole psicològica, física, econòmica, etc. Alguns dels indicadors que l’especialista ha pogut tenir en compte són la reducció pel que fa al nombre de residències i estades en centres per a persones majors per aquestes, no tant per no tenir ingressos (mantenen les pensions), sinó per la destinació que reben.

L’Observatori Permanent de la UPUA Majors i Mitjans de Comunicació ja va tractar el tema en el programa de la Ràdio Politècnica “Esta radio no es para viejos”, en el programa número 12. La intervenció de l’expert alertava de la freqüència amb què es produeix el maltractament cap a majors, amb una prevalença d’entre el 4% i el 5%, en tots els àmbits. El problema més gran, ja s’anticipava, és la falta de detecció del maltractament, tant en la família, com en residències i en la mateixa Administració.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464