Saltar apartados

La Universitat d'Alacant rep el divendres el I Congrés Internacional sobre Festes de Moros i Cristians

La trobada centra l’interès en aspectes de tipus científic, cultural, etnogràfic

Ambaixades i altres activitats lúdiques a la plaça de l’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig complementen la programació 

 

Alacant. 8 de juny de 2016

Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, inaugurarà, juntament amb el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, el I Congrés Internacional sobre Festes de Moros i Cristians. Serà el divendres 10 de juny, a les 13:00 hores a la sala d’actes de l’aulari II de la UA.

La trobada científica tindrà lloc del 10 al 12 de juny del 2016 al campus de Sant Vicent del Raspeig, organitzada per la Universitat d’Alacant i la Unió Nacional d’Entitats Festeres (UNDEF) i suma –alhora– la quarta edició del Congrés Nacional. La programació es divideix entre la part academicocientífica, que es desenvoluparà durant els matins a la UA, i la part ludicocultural, amb inclusió d’ambaixades de diferents punts de la geografia nacional, acte de “lliurament de claus”, “captiveri i rescat”, entre d’altres, que es desenvoluparà a la plaça de l’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig. Complementa a tota la programació l’exposició fotogràfica que romandrà exposada a l’aulari II durant els tres dies del Congrés.

En el món sencer estan censades 1.212 festes de Moros i Cristians que tenen lloc, encara que en realitat n’hi ha més no catalogades, apunta el catedràtic de la UA, Gabino Ponce Herrero. Les ambaixades, al voltant de les quals giren aquestes festes, representen la conversió a través d’un enfrontament dialèctic. El catedràtic especifica com a Espanya el cens xifra les festes de Moros i Cristians en 525; la resta es reparteix per continents, com Amèrica, Europa o Àfrica. Mèxic és el país on més nombre hi ha, amb 401 festes de Moros i Cristians, però n’hi ha més, recalca.

La trobada centra l’interès en aspectes de tipus científic, cultural, etnogràfic, i desestima tot el que fa referència a l’aspecte turístic, i naix amb la finalitat d’aconseguir el suport de molts països perquè les festes de Moros i Cristians siguen Patrimoni de la Humanitat, per a la qual cosa han de ser abans Bé d’Interès Cultural, de la Comunitat Valenciana, en primer lloc, i després de l’Estat. Les festes de Moros i Cristians són ja Bé de Rellevància Local; la UNDEF està treballant per aconseguir la catalogació com a Bé d’Interès Cultural de la Comunitat Valenciana. Gabino Ponce explica que, per a ser Patrimoni de la Humanitat, cal aconseguir identificar les festes de Moros i Cristians que se celebren en el món.

Nou universitats públiques d’Espanya, tres universitats privades i set universitats estrangeres s’hi han sumat fins avui. Al congrés acudeixen, entre d’altres, la Universitat Pontifícia de Lima, la de Rio de Janeiro, la de Lisboa, la d’Equador, la Universitat Autònoma Metropolitana de Mèxic. I d’Espanya, totes les universitats de la franja mediterrània.

El professor de la UA aclareix que, si bé el tema ha sigut poc investigat, els Moros i Cristians han tingut en l’època Moderna i sobretot en el Segle d’Or espanyol una missió evangelitzadora i pedagògica; avui, aquesta missió es barreja, evidentment, amb els aspectes lúdics i culturals. «Publicitar el valor i com de bons eren els militars espanyols». Aquestes festes tenen lloc a les antigues colònies d’Espanya i Portugal. També Turquia celebra aquest tipus de festa, però a l’inrevés, de Cristians i Moros.

Gabino Ponce comenta que el model de festes de Moros i Cristians com el coneixem nosaltres és molt mediterrani i alacantí (models alcoià i del Vinalopó, en qualsevol cas nascuts en la muntanya alacantina), es dóna aproximadament en unes 100 localitats, no més; la resta, fins a més de 500, són celebracions d’altre tipus. Vinculades als Moros i Cristians, està la cultura musical, substancial al poble valencià, amb la qual té molt en comú i que ja ha aconseguit al catalogació de Bé d’Interès Cultural de la Comunitat Valenciana.

En l’actualitat, assenyala el professor, hi ha investigacions d’etnografia sobre Moros i Cristians que es desenvolupen en les universitats de Texas i Nou Mèxic. A Espanya, a la Universitat de Jaén s’ha defensat una tesi sobre Moros i Cristians. L’any 2015 ja s’ha publicat el llibre Las fiestas de moros y cristianos, de José Fernando Domene, per Publicacions UA, on parla del model valencià d’aquestes festes, autèntic fenomen festiu, social, econòmic i cultural.

El Congrés té el suport del Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües de la UA.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464