Saltar apartados

Els experts en Astronomia d'Astroingeo de la UA faciliten l'observació i el seguiment del trànsit de Mercuri

Diversos telescopis es col·locaran davant de l’entrada de la Facultat d’Educació

Cal advertir que mai s’ha de mirar el Sol sense les mesures preventives amb filtres especials

 

Transite_MercuriAlacant. 6 de maig de 2016

El dilluns 9 de maig, l’ Associació Universitària d’Astronomia Astroingeo, farà l’observació i el seguiment del fenomen astronòmic conegut com a “trànsit de Mercuri”, des de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant, davant de la porta principal.

Els trànsits de Mercuri ocorren entre 13 o 14 vegades per segle, per la qual cosa és un bon moment per a observar l’esmunyedís i viatger planeta interior conegut en la mitologia grega per Hermes, i Mercuri per la mitologia romana; Hermes era fill de Zeus i d’una de les nimfes de les Plèiades, Maia. El diminut Mercuri passarà per davant del Sol a una velocitat mitjana de 49 quilòmetres per segon aproximadament.

Des de les 13.00 i fins a les 21.00 hores, davant de la porta principal de la Facultat d’Educació, Astroingeo instal·larà un telescopi solar i diversos telescopis amb filtre especial disposats perquè, qui vulga, puga veure en directe aquest fenomen. El primer contacte amb el limbe del Sol (immersió) ocorrerà sobre les 13:12 hores, arribarà a estar en la meitat del seu recorregut cap a les 16:56 hores i eixirà del Sol (emersió) sobre les 20:40 hores; a més, aquest fenomen es podrà seguir per internet.

Enrique Aparicio, professor de la UA i president de l’Associació, recorda que «sempre cal prendre les mesures adequades de màxima seguretat per a fer aquesta observació, perquè mai s'ha de mirar el Sol sense les mesures preventives amb filtres especials Mylar (eliminen les radiacions perilloses)»

Aparicio farà una xarrada explicativa sobre el trànsit de Mercuri en el seminari A1 de la Facultat d’Educació, a les 19.00 hores.

Com a experiència pràctica divulgativa, l’Associació oferirà a qui s’acoste a veure Mercuri en directe, que participen col·locant el planeta sobre un gràfic del Sol en la posició que l’han vist, i així s’aconseguirà entre tots determinar la trajectòria seguida per Mercuri en el Sol.

També hi haurà una rèplica d’un dels primers telescopis construïts per Galileu Galilei, per a comprovar si realment Galileu va poder veure un trànsit de Mercuri amb el seu telescopi. Recorda Aparicio que Galileu, mentre observava Venus, va veure per primera vegada que tenia fases, igual que la Lluna. També Galileu va descobrir les taques solars, que probablement puguen veure’s en el moment de l’observació.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464