Saltar apartados

La Seu Ciutat d'Alacant analitza el paper de la justícia en processos de transició política a Europa i Amèrica Llatina

Amb el títol Memòria i Justícia Transicional a Europa i Llatinoamèrica es proposa un cicle de conferències que començarà dimecres 4 de maig i finalitzarà el 13 de maig

Memòria_justícia

Alacant. 2 de maig de 2016

La Seu Ciutat d'Alacant (Ramón y Cajal, 4) acull el cicle Memòria i Justícia Transicional a Europa i Llatinoamèrica, sota la direcció dels professors, Roque Moreno i Pedro Payá, del Departament d'Humanitats Contemporànies UA. L'acte inaugural tindrà lloc dimecres 4 de maig a les 16 hores, amb la conferència inaugural «Crímenes de lesa humanidad, imprescriptibilidad y memoria: el caso de España en perspectiva comparada», a càrrec de José Antonio Martín Pallín, exmagistrat de la sala penal del Tribunal Suprem.

Aquest cicle consta de cinc sessions, a més de la jornada inaugural, previstes per als dies 5, 6,11, 12 i 13 de maig. Segons afirmen els organitzadors, en el desenvolupament de les sessions s'estudiarà el paper que ha exercit la justícia en diferents processos de transició política a la democràcia, duts a terme des de la Segona Guerra Mundial en països d'Europa i Amèrica Llatina. A partir dels contextos específics, el seminari se centra en les diferents formes en què es va enfocar la depuració de responsabilitats i el paper que van tenir les polítiques de la memòria en la construcció de la convivència, la reparació i la dignificació de les víctimes.

Programa:

SESSIÓ INAUGURAL

Dimecres 4 de maig de 2016. De 18 a 20 hores. Lloc: Sala Rafael Altamira. Seu Universitària Ciutat d'Alacant (C/ Ramón y Cajal, 4). Conferència: «Crímenes de lesa humanidad, imprescriptibilidad y memoria: el caso de España en perspectiva comparada». A càrrec de José Antonio Martín Pallín, exmagistrat de la sala penal del Tribunal Suprem.


BLOC I: DE LA DICTADURA A LA DEMOCRÀCIA: VIOLÈNCIA DEPURADORA, JUSTÍCIA TRANSICIONAL I POLÍTIQUES DE LA MEMÒRIA A ESPANYA

Dijous 5 de maig de 2016. De 16 a 21 hores. Lloc: Sala de graus. Facultat de Filosofia i Lletres.

Conferència: «La represión en la postguerra civil: Justicia depuradora i venganza privada». A càrrec de Pedro Payá López, professor contractat doctor, Universitat d'Alacant.

Conferència: «Afrontar el pasado: El debate político sobre la violencia de guerra civil y la represión franquista en la democracia española: 1975-2008». A càrrec de Glicerio Sánchez Recio, catedràtic emèrit, Universitat d'Alacant.

Conferència: «El caso Garzón y su repercusión nacional e internacional». A càrrec d'Ignacio Tébar-Rubio Manzanares, investigador doctor en Història, Universitat d'Alacant.


BLOC II: VIOLÈNCIA POLÍTICA, VIOLÈNCIA DE GUERRA I JUSTÍCIA TRANSICIONAL A EUROPA

Divendres 6 de maig de 2016. De 16 a 20 hores.

Lloc: Sala Rafael Altamira. Seu Universitària Ciutat d'Alacant (Ramón y Cajal, 4).

Conferència: «El difícil camino a la democracia: Justicia transicional en Portugal». A càrrec d'Antonio Costa Pinto, Instituto de Ciências Sociais, Universidade de Lisboa.

Conferència: «Crimini fascisti i crimini tedeschi nell’Italia occupata: la difficile strada della giustizia di transizione (1945-2015)». A càrrec de Paolo Pezzino, Università di Pisa.

Dimecres 11 de maig de 2016. De 12 a 14 hores. Lloc: Aula magna. Facultat de Filosofia i Lletres.

Conferència: «Solder la guerre. Nouveaux regards, nouvelles mémoires de l’épuration». A càrrec d'Olivier Wieviorka, École Normale Supérieure de Cachan.

Conferència: «Los monstruos con rostro humano. Otto Ohlendorf y el proceso de los Einsatzgruppen como ejemplo». A càrrec de Ferran Gallego, professor titular universitat Autònoma de Barcelona.


BLOC III: JUSTÍCIA TRANSICIONAL A AMÈRICA DEL SUD

Dijous 12 de maig de 2016. D'11 a 14 hores. Lloc: Sala de graus. Facultat de Filosofia i Lletres

Conferència: «Memoria y tribunales en las dictaduras del cono sur: Los casos de  Argentina y Chile». A càrrec de Julián Chaves Palacios, professor titular Universitat d'Extremadura.

Conferència: «El paper de l’historiador en la justícia transicional: Pinochet a Londres». A càrrec de Joan de l'Alcázar Garrido, catedràtic Universitat de València.

Conferència: «Justicia Transicional y Memoria en Centroamérica: los casos de El Salvador, Guatemala y Nicaragua». A càrrec de Roque Moreno Fonseret, Catedràtic Universitat d'Alacant.

Conferència: «El proceso de paz en Colombia y su proyección en el territorio». A càrrec de Marcos Criado de Diego, professor titular Universitat d'Extremadura. Professor investigador convidat Universidad Externado de Colòmbia.


CONFERÈNCIA DE CLAUSURA. Divendres 13 de maig de 2016. De 18 a 20 hores.

Lloc: Sala Rafael Altamira. Seu Universitària Ciutat d'Alacant (C/ Ramón y Cajal, 4).

Conferència: «Justícia anamnética y democracia». A càrrec de Manuel Reyes Mate Rupérez, professor d’Investigació emèrit Institut de Filosofia CCHS-CSIC.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464