Saltar apartados

Stallman denuncia en la Universitat d'Alacant els perills del programari privatiu per a la llibertat de les persones

"Cal lluitar avui dia per a mantenir la nostra llibertat futura"

"Mai he tingut telèfon mòbil… és el somni d’Stalin. Ofereix la possibilitat de seguir la gent en els seus moviments i escoltar-la… És una amenaça a la llibertat"

 

Stallman1
Stallman2
Stallman3
Stallman4
Stallman5
Stallman6
Stallman7
Stallman8
Stallman9

 Alacant. 19 de maig de 2016

Free no és gratis. Aquest és una dels primers aclariments que ha fet el defensor del programari lliure, Richard Stallman, en la conferència impartida aquest matí a la Universitat d’Alacant. Convidat per l’Escola Politècnica Superior, Stallman ha denunciat els perills del programari privatiu per als usuaris, del que ha dit “seria el somni d’Stalin”. Aquesta expressió l’ha utilitzat en referir-se als telèfons mòbils. "Mai he tingut telèfon mòbil i mai en tindré perquè és el somni d’Stalin. Ofereix la possibilitat de seguir la gent en els seus moviments i escoltar-la. És insuportable. És una amenaça a la llibertat". I, sent conseqüent amb el seu discurs, abans d’iniciar la seua conferència ha especificat tots els sistemes, formats, app, xarxes socials en els quals no permet que es transmeta la seua imatge, que són pràcticament tots els existents.

Els múltiples perjudicis que, per als usuaris té el programari privatiu, poden resoldre’s amb l’ús de programari lliure, ha precisat Stallman, de qui Aitana Mas, directora general de Transparència i Participació de la Generalitat Valenciana, ha aclarit en la presentació que va fundar l’any 1983 el moviment de programari lliure i és idea seua el software libre Gnu.

L’artífex del programari lliure ha començat denominant els usuaris “usats”, en referir-se a xarxes socials com són Facebook, ja que "Facebook sap reconèixer qui són les persones que apareixen si poses una foto". En aquest punt ha assenyalat que fer això és fer "maltractament del teu amic". Tampoc els telèfons mòbils tenen la seua aprovació, ja que poden localitzar per geolocalització i per altres maneres, ha assenyalat.

Stallman recalcava aquest matí que en parlar de free software o programari lliure, no vol dir gratuït, no és un assumpte de preus.

Després de les primeres explicacions sobre com el control pot pertànyer als usuaris o al programa, ha anat desembolicant la troca de tots els problemes per a aquests que té l’ús de programari privatiu, com també ha despatat què fa cadascuna de les marques comercials i empreses que comercien amb aquest tipus de programari.

"Compartir és la base de la comunitat en la Informàtica i la base de la societat", ha assentit, i "qualsevol obstacle tecnològic a compartir còpies hauria de ser un delicte". I dit això, ha afirmat "que un programa siga lliure és molt més que llibertat de compartir… perquè els usuaris del programa necessiten el control...", que els procura el programari lliure.

 

Privadesa futura

Un programa privatiu és una "manera d’opressió"… però aquesta opressió, ha revelat, "sol portar a d’altres". Com a exemples, Stallman ha assenyalat la instal·lació de funcionalitats que tenen com a objectiu seguir i ensumar l’usuari. "Amazon ho espia tot i moltes app ensumen" deia avui a la UA. En aquest sentit, afirmava rotund que "cal lluitar avui dia per a mantenir la nostra llibertat futura". El creador del programari lliure Gnu ha aconsellat als presents refusar usar qualsevol producte concebut per a privar-te de la llibertat.

El conferenciant ha distingit, també, l’existència d’altres “portes posteriors” conegudes. Com a exemple parlava de la capacitat d’esborrar aplicacions a distància; o no poder instal·lar app que no siguen de la marca en qüestió. Altres portes posteriors universals funcionen amb un codi i donen la possibilitat de fer qualsevol cosa a l’usuari. En la ponència ha parlat de Windows XP, d’Android amb la seua porta posterior quasi universal que és Google Play, i de com quasi tots els telèfons mòbils les tenen. "Cap estat hauria d’usar Windows" ha afirmat taxativament.

Tots els programes privatius dels quals ha parlat són malware, desenvolupats deliberadament per a maltractar els usuaris, si ben alguns són de malware possible. Per què ho posen? "perquè han descobert que guanyen més maltractant a l’usuari".

La conferència d’Stallman ha sigut seguida per una audiència que omplia el Paranimf i continuava, en la segona hora, destacant les virtuts i els avantatges del programari lliure per als usuaris.

Fotografia cedida per Richard Stallman.

 

Notícies relacionades:

Richard Stallman, fundador del moviment del programari lliure, imparteix la conferència "Programari lliure en els governs" a la Universitat d’Alacant

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464