Saltar apartados

Experts internacionals participen en el 7è Seminari sobre Optimització i Anàlisi Variacional que acull la UA

L’optimització està present en qualsevol activitat planificada com les desenvolupades per les companyies aèries o inversors per a garantir una rendibilitat més gran

OVA7

Alacant. Dilluns, 30 de maig de 2016

La Universitat d’Alacant reuneix de l’1 al 3 de juny experts procedents de diferents països europeus com també d’Austràlia, Xile, EUA, Aràbia Saudita, Brasil, Canadà i Israel en la setena edició del Seminari Internacional sobre Optimització i Anàlisi Variacional (OVA). Es tracta d’una trobada organitzada des de l’any 2007 pels grups d’investigació d’Optimització i Estabilitat de les Universitats d’Alacant i Miguel Hernández d’Elx dirigida a establir contactes i col·laboracions entre els grups participants.

Per a això, investigadors internacionals exposaran els últims resultats, les eines i les tècniques en l’àrea de l’optimització, i també dels fonaments matemàtics d’aquests, i temes relacionats amb l’anàlisi variacional, l’optimització vectorial, la diferenciació generalitzada o l’anàlisi funcional, entre d’altres.

 

Claus de l’optimització

L’optimització està present en qualsevol activitat planificada de l’ésser humà. Les companyies aèries planifiquen els vols i la rotació de les tripulacions amb l’afany de minimitzar els costos o, el que és equivalent, de maximitzar-ne els beneficis. Els inversors orienten les decisions que prenen de manera que es minimitzen els riscos alhora que es garanteixen nivells de rendibilitat satisfactoris. Per la seua banda, la naturalesa també optimitza, i els sistemes físics evolucionen cap a un estat de mínima energia, i els rajos de llum segueixen trajectòries que minimitzen la durada del seu viatge.

Aquesta edició, dedicada al 70 aniversari del matemàtic Michel Théra de la Universitat de Llemotges (França), començarà el dimecres 1 de juny a les 8.45 hores en la sala de graus Rector Ramón Martín Mateo de la Facultat de Dret. Hi haurà quatre conferències plenàries de 50 minuts, 23 xarrades de participants convidats de 35 minuts cadascuna, i una sessió de pòsters que tindran lloc a l’aulari I.

 

Michel Théra

El professor Michel Théra, a qui es dedica aquesta edició d’OVA, és un prestigiós matemàtic francès, catedràtic emèrit de la Universitat de Llemotges. Té destacades aportacions en diferents capítols de les matemàtiques relacionats amb l’optimització, com són els problemes d’equilibri, els operadors monòtons, l’anàlisi convexa i variacional, etc. D’acord amb la base de dades MathSciNet, el professor Théra ha publicat prop de 120 treballs que han sigut citats 1.000 vegades per més de 500 autors, la qual cosa és un indicador clar de l’interès de les contribucions que fa.

La combinació d’una àmplia visió de les matemàtiques i de les aplicacions que tenen, com també les seues excepcionals qualitats humanes, el van portar a ocupar altes responsabilitats en el món acadèmic. Ha sigut president d’SMAI, la societat francesa de matemàtica aplicada, des d’on va contribuir a refermar la presència de l’optimització en multitud de fòrums internacionals. Va ser vicerector de la Universitat de Llemotges, responsable de relacions internacionals, i va propiciar i intensificar programes de col·laboració amb Espanya, Xile, Vietnam, Xina, etc. És col·laborador habitual del grup d’optimització de les Universitats d’Alacant i Miguel Hernández d’Elx, amb els membres de les quals comparteix diferents publicacions fruit d’aquesta col·laboració.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464