Saltar apartados

La UA presenta el projecte "Arquitectures efímeres en paisatges culturals" per a celebrar el Dia Internacional dels Museus

 

Projectes_arquitectonicos1 Projectes_arquitectonicos2

 

Alacant. 23 de maig de 2016

La Universitat d'Alacant presenta el seu nou projecte «Arquitectures efímeres en paisatges culturals», en el marc del Dia Internacional dels Museus, a través d'un conjunt de set instal·lacions creades per estudiants de la Universitat, que proposen reflexionar sobre la capacitat de l'arquitectura efímera per a produir nous paisatges culturals en l'espai urbà.

L'acció es duu a terme entorn del Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA), el Museu d'Aigües d'Alacant (M2A), la seu de Vins d’Alacant DOP i en el Museu de la Universitat d'Alacant (MUA), i es podrà visitar fins al 10 de juny. El procés de creació, muntatge i exposició es podrà seguir en el perfil creat per al projecte en Facebook o en el seu compte en Twitter.

En la iniciativa participen vint estudiants del tercer curs d'Arquitectura sota la direcció de l'arquitecta i professora Adriana Figueiras i la col·laboració dels arquitectes Alejandro Soriano i Salvador Serrano.

Es tracta d'un conjunt d'instal·lacions d'arquitectura efímera que basteix una xarxa de significats relacionats amb la ciutat, la societat, la cultura i l'entorn natural, àmbits que configuren els paisatges culturals que acompanyen la vida de les persones.

Les instal·lacions són ambicioses, a la mesura dels edificis i les places que ocupen. Els estudiants s'han proposat superar aquest desafiament amb els seus coneixements i habilitats. Han tirat mà, en alguns casos, de materials reciclats, que ara adquireixen un significat i un valor nous. I en tots els casos, han creat noves formes que fan sentir la seua presència en els espais, transformant-los o emfatitzant-los, explica la professora, Adriana Figueiras.

Les intervencions són noves, atractives i impactants, posen en valor les qualitats del patrimoni urbà i transmeten missatges positius pel que fa a la seua valoració i bona conservació. Evidencien el paper de l'arquitecte dins de la dinamització social i de la creació d'una consciència ciutadana del medi que habitem, cosa que contribueix a crear entorns millors, afegeix Figueiras.Les Instal·lacions:

EXPOSICIÓ DE PROJECTES (MUA)

S'exposaran al públic els projectes que donen origen a les instal·lacions efímeres, amb els seus dibuixos i maquetes, per tal de mostrar el procés de reflexió i disseny seguit pels estudiants.

VALOR EN VENDA (MUA)

Aquesta instal·lació efímera sorgeix amb l'objectiu de posar en valor, a partir d'objectes particulars, les activitats culturals i comercials d'intercanvi en la ciutat.

UN NÚVOL EN EL CAMÍ (carrer de l’Institut)

Una malla que creua de balconada a balconada representa la connexió que té el MACA amb el Museu de l'Aigua i el parc de l'Ereta. Sobre la malla vola un núvol de papallones que sembla provenir del parc i que a poc a poc irromp en la ciutat, simbolitzant l'entrada de la primavera a Alacant.

ONA GEOMETRITZADA (carrer de Jorge Juan)

Una malla filada, creació geomètrica representativa del passeig de l'Esplanada, s'utilitza per a generar una nova visió de les seues ones característiques. La proposta intenta introduir un element emblemàtic de la ciutat en el centre històric d'Alacant i col·locar-lo en el context cultural de les instal·lacions.

CULTURA PER LES BRANQUES (façana MACA)

Un arbre elaborat amb cordes navals reciclades es desplega en quatre branques i forma una cascada de 365 línies que s'apropia la façana antiga del MACA. Una al·lusió a la natura a través de la vegetació i les estacions de l'any passa a presidir l'accés al Museu. La composició de línies i els seus colors fa al·lusió a la sèrie de «Les Quatre Estacions» de Sempere.

MEMBRANA ORGÀNICA (vestíbul MACA)

Una interpretació del paisatge urbà alacantí a partir de l'anàlisi i la crítica als comportaments que degraden la neteja de la ciutat. L'observador queda envoltat per una atmosfera dinàmica que, a través de les referències als elements contaminants, intenta despertar la inquietud.

LÍNIES VIVES (plaça de la Santa Faç, carrer de la Vilavella, plaça de la Verge del Remei, plaça del Pont i plaça de Santa Maria)

Un entramat de vetes i textos que adopten els colors de les quatre estacions de Sempere, recorren voreres, places i façanes de les zones adjacents al Museu d'Art Contemporani, Museu de l'Aigua i Consell Regulador de la Denominació d'Origen Vins d'Alacant. Són manolls de línies i paraules que simbolitzen les arrels de l'art i la cultura expandint-se per l'entorn.

Els textos de la instal·lació Efímera línies vives, escrits per Teresa de Vincenzo, proposen vestir amb paraules els racons seleccionats, atrapar l'atenció del vianant i convidar-lo a reflexionar sobre la cultura i el seu vincle amb el paisatge urbà.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464