Saltar apartados

Cervantes, en la Cervantes

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes renova el portal dedicat a l’autor del Quixot i hi incorpora centenars de nous continguts

 

Alacant. 10 de maig de 2016

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes ha presentat el nou portal dedicat a l’autor del Quixot per a commemorar el IV centenari de la defunció de l’escriptor d’Alcalá.

La secció, que té una introducció a càrrec de Mario Vargas Llosa, president de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, ofereix, a més de molts altres continguts, l’obra completa de l’escriptor d’Alcalá en diferents formats, entre els quals destaquen les edicions facsímils i autògrafes d’El cerco de Numancia (1582), El trato de Argel (1582), La Galatea (1585), Don Quijote de La Mancha (1605 i 1615), Novelas ejemplares (1613), Viaje del Parnaso (1614), Ocho comedias y ocho entremeses nuevos, nunca representados (1615) i Los trabajos de Persiles y Sigismunda (1617).

El portal ofereix, així mateix, un catàleg d’obres atribuïdes a Cervantes (l’opuscle El Buscapié, la Comedia de la conquista de Jerusalén por Godofre de Bullon, l’entremès Los habladores i la novel·la La tía fingida), traduccions del Quixot a diversos idiomes (català, francès, anglès, alemany i serbi) i diferents obres que recreen personatges i temes cervantins, com el Segundo tomo del ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha, a càrrec d’Alonso Fernández d’Avellaneda; el drama Don Quijote de la Mancha en Sierra Morena, de Ventura de la Vega; els Capítulos que se le olvidaron a Cervantes, de l’equatorià Juan Montalvo; els llibres d’Azorín El buen Sancho, Con permiso de los cervantistas o La ruta de Don Quijote, i els textos teatrals Mito, d’Antonio Buero Vallejo, i Don Quijote en el mar, d’Alfonso Sastre.

 

Estudis, documents audiovisuals i apps

L’espai cervantí de la Biblioteca Virtual inclou també un ampli catàleg de més de 450 estudis sobre Cervantes i la seua obra, amb treballs d’alguns dels cervantistes més destacats, com Juan Bautista Avalle-Arce, Alberto Blecua, Jean Canavaggio, Daniel Eisenberg, José Manuel Lucía Megías, Francisco Rico, E. C. Riley, Elias L. Rivers o Lía Schwartz.

A més d’altres continguts, la web integra documents d’hemeroteca i materials sonors, entre els quals destaca la versió completa del Quixot llegida per l’actor i director de doblatge Camilo García Casar, la “veu espanyola” d’intèrprets tan reconeguts com Anthony Hopkins, Gene Hackman, Harrison Ford o Gérard Depardieu. En l’apartat de videoteca poden trobar-se entrevistes a especialistes en la vida i l’obra de Cervantes, com també el diàleg sobre el Quixot que van mantenir els escriptors peruans Mario Vargas Llosa i Alonso Cueto en The City College de Nova York (16 d’octubre del 2015).

La Biblioteca d’Autor Miguel de Cervantes ofereix a més una important col·lecció iconogràfica i accés al Banc d’Imatges del Quixot, on es reuneixen, classifiquen i etiqueten més de 17.000 imatges. Des de la secció és possible descarregar, així mateix, dues aplicacions per a dispositius mòbils (per a IPAD i Android), fetes amb el suport del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (Govern d’Espanya), que propicien dos acostaments diferents a la gran obra de Cervantes: Lée(me) el Quijote, app especialment ideada per a lectors invidents que conjumina el text de les dues parts del Quixot amb la narració d’aquest en la veu de l’esmentat Camilo García Casar; i El Quijote de Doré, que ofereix la novel·la juntament amb la col·lecció de gravats que Gustav Doré (1832-1883) va fer per a l’edició del Quixot en francès del 1863.

 

Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

La Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes es va constituir l’any 2000 i el seu Patronat està presidit per Mario Vargas Llosa (Premi Nobel de Literatura el 2010). La Fundació gestiona la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, la Càtedra Vargas Llosa i el Centre de Competència en Digitalització IMPACT. La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantesva nàixer l’any 1999 per iniciativa de la Universitat d’Alacant, Banc Santander, a través de Santander Universitats, i la Fundación Botín; actualment ofereix en Internet lliure accés a més de 200.000 registres bibliogràfics. Ha obtingut el Premi Stanford per a la Innovació en Biblioteques d’Investigació.

BA_Cervantes

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464