Saltar apartados

Més de 900 espècies de flora poden reconèixer-se en el Parc Natural del Carrascar de la Font Roja

Investigadors de l’Estació Científica Font Roja Natura de la Universitat d’Alacant descobreixen la riquesa ecològica d’aquesta zona el pròxim 13 i 14 de maig

 

Carrascal1
Carrascal2
Carrascal3

 

Alacant. Dilluns, 9 de maig de 2016

El Parc Natural del Carrascar de la Font Roja és un lloc d’una bellesa i una riquesa ecològica incomparables considerat per molts experts com el gran pulmó de les comarques centrals valencianes. En aquest marc, l’Estació Científica Font Roja Natura de la Universitat d’Alacant organitza, divendres 13 i dissabte 14 de maig, el curs Flora i Vegetació del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja.

En aquest enclavament poden reconèixer-se més de 900 espècies de flora repartides en set grans ecosistemes: els camps de cultiu i bancals, les pastures, prats i pinades, els matolls, el carrascar, les rouredes i els boscos mixtos, els penyalars i penya-segats, i boscos de ribera. Durant el curs, “els participants podran conèixer les principals espècies de flora que hi ha en tots aquests ecosistemes amb la finalitat d’aprendre a identificar-les i diferenciar-les”, assenyala Andreu Bonet, coordinador de l’Estació Científica de la UA.

El Parc Natural del Carrascar de la Font Roja és uns dels pocs llocs de la Comunitat Valenciana en què encara es conserva la vegetació que antigament cobria una gran part de les muntanyes del llevant peninsular: el Carrascar i el bosc mixt mediterrani. A més, els factors climàtics juntament amb el relleu, la litologia i l’acció de l’ésser humà han donat lloc a l’existència de diferents unitats de vegetació.

 

Flora i vegetació

A poca altitud, en el Parc Natural del Carrascar es poden trobar espècies associades a cultius de secà (cereals, oliveres, ametlers, fruiters) com la ravenissa blanca que floreix a la tardor i a la primavera, o altres espècies conegudes com la rosella i el passacamins menor. Altres plantes com els cards cerquen zones amb aportacions de nitrogen elevades, la presència dels quals va lligada a vores de camins i marges de camps. En les cotes més baixes, és cridanera l’aparició a la tardor de l’olivarda amb les seues vistoses flors grogues.

En la zona de les pinades, l’espècie predominant és el pi blanc a causa de repoblacions forestals sobre terrenys anteriorment sobreexplotats per a l’aprofitament de la fusta d’aquest i l’obtenció de carbó vegetal, o bé, sobre bancals abandonats de l’ús agrícola. En els talussos, tallats i parets rocoses típiques de la vessant nord apareixen plantes com el pi, el ginebre o el romer.

Els matolls més comuns són les argilagues, el ginebre, les estepes i espècies aromàtiques com el timó, la pebrotera, l’espígol o el romer. També destaca la presència de gramínies que representen la diferència principal entre el matoll de solana i el d’ombria.

Des dels 600 metres fins a quasi el cim es desenvolupa el bosc de carrasques que forma un espès i continu mantell que cobreix la cara nord. En les zones de major humitat ambiental i temperatures més moderades s’entremesclen amb les carrasques altres espècies com el freixe, l’auró i el roure valencià. A més, en els racons més ombrívols i humits del vessant nord, per sobre dels 1200 metres d’altitud, hi trobem bosquetes de caducifolis amb arbres com l’auró, el freixe i el roure valencià, acompanyats per espècies d’origen eurosiberià com els mostellars o el teix.

El riu Polop constitueix el límit nord de la serra del Carrascar. L’aportació d’aigües permanent, encara que amb caràcter variable segons les estacions, origina un ambient molt singular. Destaquen paratges com els Canalons on el riu s’encaixona entre impressionants parets rocoses que originen nombrosos tolls. Finalment, sobre sòls frescos, però no coberts per aigua se situen els oms que contacten amb la vegetació general del territori, entre moltes altres espècies.

L’Estació Científica Font Roja Natura de la Universitat d’Alacant treballa en els estudis de flora, vegetació i ecologia de la zona des de fa anys.

 

Referències:

Serra, L. & Soler, J.X. 2011. Flora del Parc Natural de la Font Roja. Lluís Serra i Caja Mediterráneo, Alcoi.

Bonet, A. & Terrones, B. 2016. La Font Roja. Guia per a la visita: flora, fauna i patrimoni. Publicacions Universitat d’Alacant.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464