Saltar apartados

La Universitat d'Alacant restaura aquests dies amb materials avançats una de les dues ximeneres d'Agost

 

Ximeneres_Agost1 Ximeneres_Agost2 Ximeneres_Agost3 Ximeneres_Agost4
Detall de l'esquerda Reforçant amb anell de fibra de vidre Esquerda reforçada amb anell de teixit de fibra de vidre Interior de la ximenera a reforçar

 

Alacant. 3 de març de 2016

De l'assaig en el laboratori a l'aplicació a escala real de tecnologia avançada per a la restauració en una ximenera industrial de maçoneria. Aquesta és la intervenció que començava fa uns quants dies en una de les dues úniques ximeneres industrials de fàbrica de rajola, símbol del seu patrimoni arqueològic industrial, que encara conserva la localitat d'Agost (l’Alacantí). Gràcies al conveni signat entre el Grup d'Assaig, Simulació i Modelització d'Estructures (GRESMES) de la Universitat d'Alacant, dirigit pel catedràtic d'universitat del Departament d'Enginyeria Civil de l'Escola Politècnica Superior, Salvador Ivorra Chorro, i ceràmica La Esperanza, la ximenera està sent rehabilitada, reparada i reforçada. Els treballs acabaran, segons les previsions, d’aquí a vint dies.

Per a la intervenció s'ha elaborat un estudi numèric, experimental, presa de mostres i anàlisi al laboratori. Una vegada fet el càlcul, i veient que aquesta d'Agost és la ximenera més deteriorada, amb l'autorització de la seua propietària, ceràmica La Esperanza, i el pagament de la llicència d'obra per l'empresa, se n'ha encetat la restauració. La protecció d’aquest símbol de la indústria canterera de la zona s'estén a l'Ajuntament d'Agost, que té previst declarar-la Bé de Rellevància Local. A la Comunitat Valenciana totes les ximeneres anteriors al 1940 hi estan protegides. La d’Agost és de la dècada dels 60 del segle passat. La ciutat de València, tanmateix, les té totes protegides.

Els treballs de restauració d'aquesta ximenera amb materials avançats s'inclouen dins del projecte de recerca finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat «Estudio experimental y numérico del comportamiento sísmico de estructuras esveltas de mampostería reforzados con FRP: diseño de un procedimiento de refuerzo frente a acciones dinámicas». El projecte ha tingut com a objectiu estudiar elements esvelts de maçoneria en cas de terratrèmols, fonamentalment en ximeneres de Benejússer, Agost, Manises i València, i en campanars de les localitats de Biar, la Vila Joiosa i Agost.

L'enginyer explica que la ximenera presenta un elevat grau de deterioració que es resol amb la intervenció, que ha sigut dissenyada, calculada i projectada, així com la direcció de l'obra, per l'equip de recerca que dirigeix Ivorra Chorro. «Mitjançant l'ús de materials avançats dotem la ximenera de millors característiques mecàniques, cosa que li permetrà mantenir l’estabilitat estructural fins i tot en les condicions de sisme que indica la Normativa de construcció sismoresistent per a l'entorn d'Alacant», ha assenyalat l'expert.

La rehabilitació pas a pas

Els responsables del projecte han subscrit un conveni per al subministrament de materials de reforç avançats (fibres de carboni, etc.) i compostos avançats amb la multinacional MAPEI. El procediment de reforç que s'aplica en aquesta ximenera és una tecnologia nova, que preserva la integritat estructural i n’incrementa la capacitat resistent a sismes. Per a dur a terme aquests treballs de restauració s'han disposat bastides en tota l'altura de la ximenera i es compta amb personal qualificat capaç de treballar en altura, que es despengen, mitjançant cordes d'escalada, pel seu interior per a aplicar-hi reforç. Es tracta d'una malla de fibra de vidre. Després s'aniran col·locant bandes longitudinals de fibra de carboni, apegades a les parets interiors de la ximenera i una vegada que aquestes bandes arriben al terra, es procedirà a la fonamentació i a ancorar-les. El pas següent, a l'exterior, serà omplir els clevills amb un morter especial. A continuació, es dotarà la ximenera de deu anells de teixit de fibra de vidre al llarg de tota l'altura, que la «cosirà» perquè no s'òbriga.

La casuística i el problema particular ve del fet que el sofre del mateix fuel o carbó per a cremar es diposita en les parets interiors de la ximenera. ja que la ximenera rep la brisa marina i aquesta càrrega d'humitat accelera el procés de formació d'àcid sulfúric que deteriora el morter de les juntes i rajoles de la ximenera i afavoreix la corrosió dels elements metàl·lics. Així, una altra de les intervencions previstes és tornar a unir les juntes amb un morter especial.

Finalment s’hi aplicarà una capa de pintura hidrofugada, que farà que l'aigua rellisque.


Fotografies i vídeo cedits per Salvador Ivorra.


Notícies relacionades:

Investigadors de la UA rehabiliten una de les dues ximeneres industrials que conserva la localitat d'Agost


Reproducir

VÍDEO:  Treballs de reparació d'una de les ximeneres d'Agost

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464