Saltar apartados

El MUA presenta la Unitat Didàctica "Retallant estereotips", una nova eina educativa 2.0

Aquesta unitat didàctica es posa en marxa en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat de la UA amb l’objectiu d’avançar en la igualtat entre homes i dones i en l’eradicació de la violència de gènere, a través de la creació artística

 

Unitat_didactica1
Unitat_didactica2
Unitat_didactica3
Unitat_didactica4

 

Alacant. 16 de març de 2016

Demà dijous 17 de març, el MUA i la Unitat d’Igualtat de la UA presentaran una nova eina educativa 2.0, la Unitat Didàctica “Retallant estereotips. Siluetes per la igualtat i contra la violència de gènere”. María José Rodríguez, directora de la Unitat d’Igualtat, i Faust Ripoll, director del Servei de Llengües i Cultura, presentaran l’eina demà a les 18:30 hores al MUA. Després de la presentació, tindrà lloc una visita guiada a l’exposició “Mulier, Mulieris”, que enguany arriba a la desena edició.

La col·laboració entre la Unitat d’Igualtat de la UA i l’Àrea Didàctica del MUA ha permès el disseny d’aquesta eina educativa 2.0 que té com a objectiu és fer reflexionar sobre la situació de les dones en la societat actual. La creació artística s’utilitza com a eina per a avançar en la igualtat entre dones i homes, i en l’eradicació de la violència de gènere. La unitat didàctica proposa un desenvolupament pràctic que permet l’adaptació a diferents àmbits i enfocaments educatius.

Els tècnics responsables de l’Àrea Didàctica del MUA, Remedios Navarro i David Alpañez, expliquen que a l’abric de la Convocatòria d’Arts Plàstiques Mulier, Mulieris, el passat curs acadèmic es va dur a terme el taller didàctic Mulier, Mulieris, destinat a l’alumnat de secundària i batxillerat. El treball de taller es va plantejar com un joc de retallables, en el qual es demanava als participants que representaren la dona d’avui i el paper que té en la societat del segle xxi. Per a això, tenien la silueta d’una dona, a la qual havien de “vestir”, més conceptual que físicament, amb imatges de periòdics i revistes i dibuixar amb llapis i retoladors de colors. “Davant dels excel·lents resultats, ens plantegem la possibilitat d’adaptar el taller a una unitat didàctica virtual, oberta tant als centres educatius com a la resta de persones interessades”, afirmen els tècnics.

Quan des de l’Àrea Didàctica del MUA van començar a idear el taller didàctic Mulier, Mulieris, van prendre com a base dos pilars: les obres de les edicions celebrades fins al moment de la Convocatòria d’Arts Plàstiques Mulier, Mulieris i els jocs infantils de siluetes retallables. “Els jocs de retallables i cromos, tradicionalment dirigits a les xiquetes, estan carregats de missatges sexistes i estereotipats”, asseguren. La dona es representa a casa, encarregada de la cura dels xiquets i les tasques domèstiques, com també de lluir bonica i elegant. Per contra, també trobem algun joc de retallables per a xiquets on els protagonistes són xics amb un rol ben diferent, i es representen en tasques actives: bomber, futbolista, pirata… “Per tot això, ens va semblar oportú fer una activitat en la qual els participants pogueren reflexionar sobre els estereotips de gènere, i representar, a través d’un nou joc de retallables, la dona del segle xxi”.

Després de les deu edicions de Mulier, Mulieris, Remedios Navarro i David Alpañez afirmen que “hem pogut comprovar com l’art és una eina poderosa al servei de l’anàlisi, la reflexió i l’expressió de diverses qüestions vinculades amb la dona.”

 

UNITAT DIDÀCTICA VIRTUAL

 

Exposició Mulier, Mulieris 2016

La Convocatòria d'Arts Visuals Mulier, Mulieris celebra el desè aniversari amb la inauguració d'una nova exposició

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464