Saltar apartados

Jornada d'Arqueologia Menorquina: "Menorca talaiòtica" a la UA per a avançar en la candidatura al Patrimoni Mundial de l'illa

 

Menorca1
Menorca2
Menorca3

Fotografies dels jaciments a Menorca extretes del web de la Universitat d'Alacant

 

Alacant. 15 de març de 2016

Menorca treballa des del 2015 en la proposta per a la inclusió d'una part del patrimoni arqueològic insular en la llista de la UNESCO. La clau d'aquestes accions rau a protegir, conservar i difondre aquest patrimoni. Amb aquest motiu va començar a desenvolupar-se el projecte «Anàlisi arqueològica de l'arquitectura feniciopúnica de Menorca». El maig del 2015 començava la segona fase del projecte, que conclourà al final de maig d'aquest 2016, i que és la continuació del que va iniciar durant el període de maig de 2014 a 2015 l'equip liderat per l'arqueòleg, professor Ramón y Cajal de la Universitat d'Alacant i membre de l'Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) Fernando Prados Martínez.

Amb aquest mateix objectiu, al llarg de la vesprada del dijous 17 de març pròxim, la sala de graus de l'edifici III de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA acull la Jornada d'Arqueologia Menorquina en la UA.

La directora de l'INAPH de la UA, Sonia Gutiérrez, presentarà l'activitat a les 17.00 hores; a continuació, Fernando Prados Martínez parlarà sobre el Projecte Modular-UA. Fenicis i Púnics a Menorca.

Tres intervencions més, a les 17.30 hores, «Excavar un santuari de taula en el segle xxi. La intervenció a sa Cudia Cremada (Maó)», per Irene Riudavets, Montserrat Anglada i Cristina Bravo (Sa Cudia Field School); a les 18 hores, «La candidatura de la Menorca talaiòtica a la WHL de la UNESCO», i, la conferència a càrrec d'Antoni Ferrer, director Insular de Cultura i Patrimoni del Consell de Menorca, vicepresident de la Comissió Tècnica Assessora de la Candidatura, seran prèvies al torn de preguntes amb el qual es clourà la jornada.

El coneixement que existeix sobre el món feniciopúnic a Menorca està en clar desavantatge respecte del que es té d'altres escenaris de la colonització, com són Malta, Sicília, Sardenya, la península Ibèrica o les illes de Mallorca i Eivissa. L'estudi dels períodes talaiòtic i romà ha generat un coneixement més ampli, mentre que l'estudi de la presència i influència feniciopúnica s'ha desenvolupat de manera molt fragmentària, sobretot a partir de troballes casuals i materials procedents d'espolis. Aquesta és la hipòtesi de partida sobre la qual han començat a treballar, dins del Projecte Modular a Menorca: Arquitectura Feniciopúnica, un equip d'investigadors procedents de diferents universitats i institucions, al capdavant del qual hi ha l'arqueòleg i professor de l'Àrea d'Arqueologia de la Universitat d'Alacant Fernando Prados Martínez.

El Projecte Modular, que suma als seus àmbits d'actuació Tunísia, la costa mediterrània de la península Ibèrica i l'estret de Gibraltar, a més de Menorca, va començar el 2014 i es prolongarà fins al 2016. El seu principal objecte d'estudi el món fenici i púnic a partir de les manifestacions arquitectòniques. Es pretén, així, caracteritzar la cultura arquitectònica feniciopúnica en diversos escenaris i a través de l'anàlisi de les manifestacions construïdes, siguen defensives, domèstiques, funeràries o de culte, ja que l'arquitectura és entesa pels investigadors participants com un dels reflexos més eloqüents de la personalitat col·lectiva i identitària d'una cultura.

 

NOTÍCIA RELACIONADA:

La Universitat d'Alacant estudia el món feniciopúnic a Menorca dins del Projecte Arquitectura Feniciopúnica

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464