Saltar apartados

La Universitat aposta per la reutilització de les dades obertes per emprenedors

La segona Jornada de Dades Obertes de la UA ha tingut com a protagonistes experiències en la seua aplicació en empreses privades i l'administració pública

 

II_EncuentroOpenData1
II_EncuentroOpenData2
II_EncuentroOpenData3
II_EncuentroOpenData4
II_EncuentroOpenData5

 

Alacant. Divendres 18 de març de 2016

La sala d'actes de l'Escola Politècnica va acollir aquest dijous la II Trobada de Dades Obertes de la Universitat d'Alacant que impulsa el Vicerectorat de Tecnologies de la Informació amb la reutilització de les dades obertes per al seu ús en el camp de l'emprenedoria com a eix central de la jornada. 

La trobada la van inaugurar el vicerector de Tecnologies de la Informació, Francisco Maciá, el director del Secretariat de Tecnologies de la Informació, Andrés Fuster i el director general de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, Josep Ochoa. 

Maciá va reivindicar l'aposta del seu vicerectorat per la transparència i la reutilització de les dades obertes «un projecte que va nàixer ara fa quatre anys i en què hem treballat molt, al qual s'ha afegit molta gent de diferents camps al llarg de tots aquests anys. Una feina que, lluny d'arribar al final, ara comença el seu camí útil per a la societat». 

Per la seua banda, Andrés Fuster va posar l'èmfasi en la utilitat de les dades obertes «des de diferents vessants, com l'empresa privada o les institucions públiques», però va reivindicar l'especial utilitat que tenen en una universitat, «on existeixen grans quantitats de dades d'investigació que mai no veurien la llum si no fóra per la seua reutilització aprofitant l'open data». 

El director general de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, Josep Ochoa, va detallar en la seua intervenció, les accions del govern valencià i, en concret, de la Conselleria de Transparència de la qual forma part, per fer accessibles les dades de les institucions públiques valencianes en una clara aposta per la transparència. 

Durant la trobada de dades obertes es va presentar en públic el llibre Ecosistema de dades obertes de la Universitat d'Alacant, en el qual es descriu l'experiència de la Universitat en el procés d'obertura de dades i implantació de polítiques de transparència.

 

Premis UAbierta 2016

La jornada va acabar amb el lliurament dels premis UAbierta 2016, els quals tenen com a objectiu principal fomentar la reutilització de les dades obertes de la Universitat d'Alacant. Per a això, promouen l'emprenedoria infomediària (basada en la reutilització d'informació) a través de la proposta i desenvolupament de projectes que reutilitzen dades de la Universitat d'Alacant que estiguen obertes en el portal de dades obertes de la Universitat d'Alacant o que siguen susceptibles d'obertura en un futur immediat. 

El premi al millor model de negoci va recaure en Gluubo, format per Andrea Lluch Cruz; Jorge Juan Oliva; Castillo; Jesús Rodríguez Sala i Javier Rodríguez Sala. Una comunitat creada per a compartir experiències positives i oferir a la comunitat universitària un espai en el qual poder apuntar-se a trobades culturals, esportives i d'oci, organitzades per alumnes, egressats, professors o empreses. Aquesta eina permetrà als usuaris realitzar activitats que els interessen al mateix temps que coneixen altres alumnes que comparteixen les mateixes aficions. Utilitza dades obertes de la Universitat d'Alacant. 

El primer premi de visualitzacions va ser per a Becatcher, de Fernando Colom Jover. Aquesta solució és un «caçador» de beques. Becatcher és una eina gràfica que pretén apropar la informació referent a les beques i ajudar tots els integrants de la comunitat universitària d'una manera eficient, optimitzada i visual. Un únic gràfic sintetitza gran quantitat d'informació extreta de les dades obertes de la Universitat d'Alacant. 

El primer premi en la categoria de docència i investigació el va guanyar UAlumno, de César González Mora. UAlumno és una aplicació adreçada als estudiants de la Universitat d'Alacant amb l'objectiu que puguen dur a terme un seguiment del seu progrés en la titulació que cursen. L'aplicació permet introduir qualificacions, compara el rendiment amb el d'altres estudiants o cursos anteriors i comprova el progrés. També ofereix opcions com la configuració d'un horari personal o comparar el preu de la titulació amb altres de la Universitat d'Alacant.

El primer premi de campus i vida universitària va ser per a ContinUA, format per Francisco Agulló Antolín; Ulises Serrano Martínez i Jorge Torregrosa Lloret. ContinUA és una aplicació web responsive per a la gestió d'activitats esportives en centres universitaris utilitzant dades obertes. Entre les tasques de gestió, l'aplicació proposa el llistat d'activitats oferides pels centres, i mostra a l'usuari dades avançades, com la descripció, lloc i hora de realització, inscripció en les activitats per part dels usuaris, a més dels nivells de dificultat. L'aplicació ofereix la possibilitat d'accedir a webs de distribuïdors especialitzats, facilitant l'adquisició de material, també ofereix la possibilitat d'opinar sobre les activitats i connexió amb les diferents xarxes socials per tal de poder compartir les activitats.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464