Saltar apartados

Enginyeria Civil de la Universitat d'Alacant ha participat en el disseny una nova estructura d'habitatge humà per a camps de refugiats

El refugi dissenyat a la UA ja s’està usant en el camp de refugiats de Calais (França), conegut com “La Jungla”

 

Alacant. 11 de març de 2016

Els camps de refugiats s’hagen en situació de desbordament a Europa. Segons les dades d’ACNUR, el nombre de refugiats i immigrants a Grècia en necessitat d’allotjament es va disparar a 24.000 persones l’últim dia de febrer passat, i fins i tot milers d’aquestes van passar la nit anterior al ras. Aquesta és només una de les dades sobre l’alarmant situació real actual.

Per a millorar les condicions d’habitabilitat temporal d’aquestes persones l’empresa Suricatta Systems del grup Urbana IDR i el Departament d’Enginyeria Civil de la Universitat d’Alacant han desenvolupat un nou concepte de refugi per a camps de refugiats.

Es tracta d’un nou concepte d’habitatge humà basat en marcs de materials plàstics molt lleugers. Els refugis han sigut dissenyats mitjançant mètodes computacionals estructurals d’altes prestacions per a optimitzar la geometria i les característiques mecàniques d’aquests, amb la finalitat de resistir les càrregues de disseny i control de deformacions màximes. Tant els marcs de plàstic, com els elements dels sostres i el terra, com també un refugi complet a escala real han sigut assajats en el Laboratori de Grans Estructures del Departament d’Enginyeria Civil a la UA per a validar els valors previstos. Tots els resultats de les proves poden concloure que aquest refugi està validat per a l’ús.

Els models de refugis es presenten en mòduls kit. Cada mòdul kit conté els marcs principals juntament amb el seu embolcall exterior, i també el sostre i el terra com a estructurals secundaris. El terra i els sostres també estan dissenyats de material plàstic, basats en xapa nervada, les quals han sigut desenvolupades utilitzant mètodes de computació estructural avançats per a optimitzar les característiques mecàniques d’aquestes. El disseny dels sostres, en forma de canals, «permet la recollida d’aigua de pluja, tan útil en aquestes situacions», detalla Salvador Ivorra Chorro, catedràtic d'Enginyeria Civil de la UA i director del Grup d'Assaig, Simulació i Modelització d'Estructures de la UA. El tancament del refugi també està dissenyat en plàstic i es desplega entre dos marcs a manera d'origami, o plegat. Al costat d'aquests, hi ha una envolupant interior que garanteix la transpiració entre l'interior i l'exterior, i també la protecció de l'interior contra el vent i la pluja. Les mesures del kit bàsic desplegat són de 2,65 metres d'altura, 2,85 metres d'amplària i la distància entre dos marcs és d'1,30 metres.

Conceptualment, com explica Salvador Ivorra, «el kit ha sigut desenvolupat amb la idea de permetre la connexió dels elements principals tant longitudinalment com transversal amb la finalitat d'augmentar l'àrea del mateix refugi, per a així poder configurar qualsevol espai com a aules, centres d'atenció sanitària o sales de reunions».

Aquest model de refugi ja s'ha incorporat en alguns camps de refugiats a Europa; és el cas del camp de refugiats de Calais. "Avui mateix aquestes estructures estan viatjant cap a Dunquerque per a conformar-hi aules", afirma el catedràtic de la UA.

"Actualment estem desenvolupant els assajos a escala real d'un refugi complet en el laboratori", ha apuntat Salvador Ivorra.

 

Més informació

 

Habitatge_refugiats1
Habitatge_refugiats2
Habitatge_refugiats3
Habitatge_refugiats4
Habitatge_refugiats5
Habitatge_refugiats6
Habitatge_refugiats7
Habitatge_refugiats8

 

Peu de fotografies:

Salvador Ivorra amb Pedro Sáez, responsable de Suricatta Systems.

Detalls de les estructures.

Imatges cedides pels responsables.

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464