Saltar apartados

Luis García Montero parlarà del compromís amb la poesia demà al CEMAB

El poeta granadí presentarà a la vesprada a Elda el documental sobre la seua poesia “Aunque tú no lo sepas

 

Alacant. Dimecres, 2 de novembre de 2016

El poeta granadí i professor de la Universitat de Granada, Luis García Montero, serà demà dijous 3 de novembre, a les 11 hores, al Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (Facultat de Filosofia i Lletres III, al costat de sala d'exposicions Aifos), on impartirà una conferència sobre “El compromiso con la poesía”.

A més, a la vesprada, a les 20.00 h a la Fundació Paurides d'Elda (carrer del Cardenal Cisneros, 1), el poeta participarà en la projecció d'Aunque tú no lo sepas, una pel·lícula-documental en la qual s'aborden les múltiples cares de la seua vida i la seua obra (ja presentada el passat dia 21 d'octubre a la Seu Universitària Ciutat d'Alacant), sota la direcció de Charlie Arnáiz i Alberto Ortega. Aquesta activitat s'emmarca en la programació d'activitats de la Seu Universitària d'Elda.

Aunque tú no lo sepas és un dels poemes més coneguts de Luis García Montero i va servir com a inspiració a una mítica cançó escrita pel músic Quique González i interpretada al seu torn pel malaguanyat Enrique Urquijo (de Los Secretos). El títol del documental connecta perfectament amb el propòsit que es persegueix en aquest projecte: obrir una finestra al desconegut món de la poesia des d'altres punts de vista, des d'altres disciplines artístiques. A més, la música ocupa un lloc cabdal en la pel·lícula gràcies a les aportacions d'artistes com Joan Manuel Serrat, Miguel Ríos, Joaquín Savina, Estrella Morente o els granadins TNT, entre molts altres. 

Un homenatge visual a la poesia

Quin lloc ocupa la poesia en la nostra societat? I la figura del poeta? Pot un poema canviar la nostra manera de veure la vida? Quins nexes hi ha entre la poesia i la música a casa nostra? I la poesia i altres disciplines artístiques? El documental es fa ressò de les polèmiques i les diferents tendències estètiques que es poden trobar dins de la poesia actual.

Des del començament dels anys vuitanta fins a l'actualitat, el poeta Luis García Montero (Granada, 1958) ha anat guanyant-se un lloc destacat en el panorama de la poesia espanyola. Deixeble d'alguns dels noms més reputats de la nostra poesia i mestre de les noves veus poètiques que comencen a destacar al nostre país, en el terreny poètic Luis és un pont entre els dos segles que ens ha tocat viure. Amb cada nou llibre de poesia que publica, García Montero té la particularitat de figurar al capdamunt de la llista de llibres més venuts. Els seus recitals es converteixen en sales plenes de gom a gom i la seua figura és estimada per molts però també injuriada per algunes veus discordants. Quin és el secret perquè haja esdevingut un dels poetes principals de la nostra poesia? Quins han sigut els seus principals mestres en el món de la poesia? Qui és en realitat Luis García Montero? No existeix un únic Luis. Personatge implicat en nombroses causes socials, novel·lista, catedràtic, crític, amic, espòs… Tot i això, la paraula poeta és la que el defineix més bé. Marit de la novel·lista Almudena Grandes, amic de personalitats com Joaquín Sabina, Miguel Ríos o Benjamín Prado, fill de Luis i Elisa… no existeix un únic Luis García Montero. “Aunque tú no lo sepas” mirarà de palesar les múltiples cares d'un personatge únic en la cultura del nostre temps.


 

Luis_Garcia_MonteroLuis García Montero

Nasqué a Granada el 1958. És catedràtic de Literatura Espanyola. Entre els seus llibres de poemes podem destacar Y ahora ya eres dueño del Puente de Broklyn (1980), Tristia (en col·laboració amb Álvaro Salvador, 1982), El jardín extranjero (1983), Diario cómplice (1987), Las flores del frío (1991), Habitaciones separadas (1994), Completamente viernes (1998), La intimidad de la serpiente (2003), Vista cansada (2008) i Un invierno propio (2011). Se li han concedit els Premis Federico García Lorca de la Universitat de Granada (1980), Adonais (1982), Loewe de Poesia (1993), Premi Nacional de Poesia (1994), Premi Nacional de la Crítica (2003), Premi de la Crítica d'Andalusia (2008) i Premi Poetes del Món Llatí (2010). Li ha estat concedida també la Medalla d'Or d'Andalusia i el títol de Professor Honorari i Acadèmic Il·lustre de la Universitat de Mar del Plata. Com a assagista ha publicat El teatro medieval. Polémica de una inexistencia (1984), Poesía, cuartel de invierno (1987), ¿Por qué no es útil la literatura? (en col·laboració amb Antonio Muñoz Molina, 1993), Confesiones poéticas (1993), El realismo singular (1993), Aguas  territoriales (1996), Lecciones de poesía para niños inquietos (1999), El sexto día. Historia íntima de la poesía española (2000), Gigante y extraño. Las Rimas de Gustavo Adolfo Bécquer (2001), Los dueños del vacío (2006), Inquietudes bárbaras (2008) i edicions crítiques de Federico García Lorca ((Poema del cante jondo, 1992), Rafael Alberti (Obras completas, 1988), Luis Rosales (El náufrago metódico, 2005) i Carlos Barral (Cuaderno de Metropolitano, 1997). Es també autor del llibre de prosa narrativa Luna del sur (1992) i de les novel·les Impares, fila 13 (1996), escrita amb Felipe Benítez Reyes, Mañana no será lo que Dios quiera (2009), No me cuentes tu vida (2012) i Alguien dice tu nombre (2014).

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464