Saltar apartados

Sexe i prostitució i rics i pobres, temes d'obertura del XIII Curs de la Universitat d'Alacant "Els Dilluns amb l'Alcúdia"

 

 

Cartell_ALCUDIA2016Alacant. 4 de novembre de 2016

Dedicat a la vida quotidiana en el món romà, comença aquest dilluns 7 de novembre de 2016, en el Centre de Congressos Ciutat d'Elx, el XIII Curs d'Arqueologia il·licitana “Els Dilluns amb l’Alcúdia”, organitzat per la Universitat d'Alacant. “Història popular: flaixos de la quotidianitat en el món romà” és el títol del curs, obert a tota persona interessada i, en particular, a la població general d'Elx, en el qual podran resoldre dubtes sobre qüestions com què menjaven els romans?, com era la seua vida sexual?, què passava quan algú moria?, què pensaven sobre la vida d'ultratomba?, quines malalties patien, com es guarien, com es vestien, com es divertien?, com era el món dels negocis, de la política, la vida en l'exèrcit, la higiene personal, l'educació dels joves?

Per a respondre-les, experts investigadors de la Università degli Studi di Perugia (Itàlia), de la Universitat d'Alacant i de la mateixa Fundació L’Alcudia, intervindran en la sèrie de conferències que es desenvoluparan el mes de novembre de 2016. El 3 de desembre tanca el curs amb una visita al jaciment arqueològic i museus de la Fundació L'Alcúdia.

“Sexe i prostitució en el món romà” i “Viure a Ilici. Rics i pobres a les ciutats romanes de l'antiguitat” són les dues primeres intervencions amb les quals el dilluns 7 obriran el curs els investigadors de la UA Héctor Uroz Rodríguez i Jaime Molina Vidal.

“L'alimentació quotidiana en l'antiga Roma” és un tema sobre el qual ha investigat Paolo Braconi, de la Università degli Studi di Perugia. Braconi és un dels màxims especialistes en alimentació romana; professor d'Arqueologia i d'Alimentació Agrària, ha elaborat un estudi de laboratori molt profund amb el cuiner italià Marino Marini, i han recreat el menjar de l'època romana. A més, ha patentat unes quantes receptes d'aquella època que es venen ara en els supermercats italians. La seua conferència, en la segona sessió el 14 de novembre, versarà sobre això. Comparteix sessió amb Juan F. Mesa Sanz, investigador i degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, que abordarà el tema “Un dia al teatre”.

“Un dia en la vida d'un soldat romà”, per l'experta Sonia Bayo Fuentes, i “El guerrer de l’Alcúdia d'Elx”, d'Alberto J. Lorrio Alvarado, tots dos de la UA, són les dues ponències previstes per al 21 de novembre.

Finalitzen el dilluns 28 els arqueòlegs de la UA Juan Carlos Olivares Pedreño, amb “Religió i vida quotidiana en les ciutats romanes d'Hispània”, i Fernando Prats Martínez, que tractaran de “La quotidianitat i l'excepcionalitat a les necròpolis romanes”.Rics i pobres. Sexe i prostitució

Les ciutats romanes tenen un caràcter plural, amb diversitat d'habitatges, multiplicitat de grups socials, que trenca amb la perspectiva entre filològica i aristocràtica de l'arqueologia i la història romanes. Les recents recerques sobre el poblament romà i l'ocupació de l'espai urbà estan mostrant un variat panorama que va més enllà del que trobem en els models clàssics: la vila i la domus; ja que a les ciutats hi ha un complex entramat de petites cases, apartaments, tabernae, edificis de diverses plantes que contrasten amb la visió tradicional de les riques mansions senyorials. D'això parlarà Jaime Molina.

Per la seua banda, Héctor Uroz abordarà el sexe i la prostitució en el món romà. Resulten discriminatoris les observacions i els judicis sobre la pràctica sexual en el món antic si es fan des de la sensibilitat que hem anat adquirint  els últims dos mil anys. El concepte de sexualitat és una construcció cultural estretament unida al període i la societat en la qual es representa, raó per la qual fets i actituds d'aquella època són inacceptables per a la nostra manera de pensar: les relacions entre homes i adolescents a Grècia; el component violent i de submissió en representacions de relacions entre homes i dones, o coses més xocants, com les recurrents aparicions de fal·lus.

Organitzat pel Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina de la UA i l'Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH). Coordinat pel catedràtic d'Història Antiga de la UA, José Uroz Sáez.

 

Més informació

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464