Saltar apartados

Soldats romans i guerrers es reuneixen "Els dilluns amb l'Alcúdia"

 

Flaixos_Món_RomanoAlacant. Divendres, 18 de novembre de 2016

Dedicat a la quotidianitat en el món romà, aquest dilluns 21 de novembre del 2016, al Centre de Congressos Ciutat d’Elx, continua el XIII Curs d’Arqueologia il·licitana “Els dilluns amb l’Alcúdia” organitzat per la Universitat d’Alacant. En concret, els assistents podran descobrir, a partir de les 17 hores, “Un día en la vida de un soldado romano”, per l’experta Sonia Bayo Fuentes, i “El guerrero de La Alcudia de Elche”, d’Alberto J. Lorrio Alvarado, tots dos de la UA.

A través de les fonts escrites i arqueològiques s’ha reconstruït com ha evolucionat l’organització militar romana des dels inicis. “Bé sabem que en aquell procés de canvis la vida militar tenia uns hàbits que es van ser fent més rígids i programàtics amb el temps. En època republicana ens trobem davant d’un exèrcit que comença a professionalitzar-se després de les reformes introduïdes per Màrius a partir del 107 a. de C. En aquesta conferència donarem forma a aquests hàbits a partir de la cultura material trobada en els castella republicans de la costa contestana”, assenyala Sonia Bayo.

D’altra banda, en la sessió de les 19 hores, Lorrio Alvarado revisarà la figura del guerrer en les societats protohistòriques a través de les evidències escultòriques i les armes recuperades en el jaciment de l’Alcúdia. Analitzarà l’ús de les armes com a element d’autorepresentació i autoafirmació de personatges singulars que utilitzen l’armament per a reivindicar la seua condició privilegiada. “Importa ressaltar el ‘guerrer’ com a individu i la seua exhibició personal en la qual estan presents elements quotidians, com els relacionats amb la higiene personal, atès que la ‘bellesa’ del guerrer formava part de la consideració aristocràtica d’aquests individus excel·lents, i que fins i tot els acompanyava en el tractament dels seus cossos en la mort”, hi afig.

El cicle continua el pròxim dilluns 28 de novembre amb els arqueòlegs de la UA Juan Carlos Olivares Pedreño, amb Religión y vida cotidiana en las ciudades romanas de Hispania”, i Fernando Prats Martínez, tractant de “Lo cotidiano y lo excepcional en las necrópolis romanas”. El 3 de desembre tanca el curs amb una visita al jaciment arqueològic i museus de la Fundació L’Alcúdia.

 

Notícia relacionada

Sexe i prostitució i Rics i pobres, temes d’obertura del XIII Curs de la Universitat d’Alacant "Els dilluns amb l’Alcúdia"

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464