Saltar apartados

La pintora peruana Borka Satller dóna a la UA dotze quadres dedicats a l'Inca Garcilaso de la Vega

La donació s’ha fet amb motiu de la celebració del Primer Congrés Internacional sobre l’Inca Garcilaso que s’està duent a terme aquests dies a la UA, de la mà del CeMaB i a l’Associació Internacional de Peruanistes

Els quadres de Borka Satller es troben exposats aquests dies a la sala Aifos del Campus

 

Borka_Satller3
Borka_Satller4
Borka_Satller1
Borka_Satller2


Alacant. Dijous, 24 de novembre de 2016

La pintora i escriptora peruana Borka Sattler es troba aquests dies a la Universitat d’Alacant on participa en el Congrés Internacional "L’Inca Garcilaso en dues ribes: commemorant els 400 anys de la seua mort" que s’està duent a terme aquesta setmana a la UA, de la mà del Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) i l’Associació Internacional de Peruanistes. Amb aquest motiu, Sattler ha volgut donar a la UA dotze quadres de la seua autoria protagonitzats per l’Inca Garcilaso de la Vega que formen l’exposició “Entre la Creu i el Sol”, creada per l’autora en homenatge a l’Inca Garcilaso de la Vega. La mostra va ser inaugurada el passat mes d’octubre a la Municipalidad de San Isidro (Lima) i ara s’exhibeix a la sala Aifos, com una activitat complementària al Congrés.

La donació s’ha oficialitzat aquest matí en el despatx rectoral, on ha sigut rebuda pel rector Manuel Palomar, acompanyada pel vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés, i per la directora del CeMaB, Eva Valero.

El rector ha volgut agrair personalment a l’artista la seua generosa i valuosa donació.

 

Els quadres

El poeta i crític Antonio Mazzotti afirma que amb l’exposició “Entre la Creu i el Sol”, Borka Sattler ens lliura aquesta mostra de dotze retrats no menys imaginaris, dins de l’estil geomètric i alhora vivaç que la caracteritza” Sattler ha sabut captar la dualitat espiritual de l’Inca no només en la seua mirada entre trista i esperançada, sinó en el paisatge que conjuga el sol i la creu, el passat i el present, Espanya i els Andes, i crea així un vertader mestissatge de colors i composició que modernitza l’Inca i el trau de les representacions figuratives i les indigenistes. “Cadascun dels Garcilasos de Borka ens obri una finestra a aquell món ple de nostàlgia. Borka Sattler ha sabut captar l’Inca Garcilaso en la dimensió artística i mestissa d’aquest i dins de les millors línies de l’art contemporani” afig Mazzotti.

 

Borka Sattler

Borka Sattler ha fet exposicions individuals i col·lectives al Perú i gran part de Llatinoamèrica, com també als Estats Units, Canadà, Japó i en diversos països d’Europa. Va ser directora de l’emblemàtica galeria d’art Borkas, de l’Escola Superior de Belles Arts Hispnollatinoamericana i de la revista cultural Motivos. Així mateix, va ser durant una dècada agregada cultural a l’Ambaixada del Perú a Canadà, a Ottawa, on va fer els congressos “Perú en la seua cultura” conjuntament amb la Universitat d’Ottawa, i que van donar com a resultat els llibres Perú en su cultura (2002) i Identidad(es) del Perú en la literatura y las artes (2005), dels quals és coeditora, i que inclou assajos de Roland Forgues, Raúl Bueno, Daniel Castillo Durante, Fernando de Diego, Gastón Lillo, Lady Rojas Benavente, José Antonio Mazzotti, Juan Zevallos Aguilar, Fernando de Toro, Juan Carlos Godenzzi, Mariela A. Gutiérrez, Rocío Ferreira, Song, entre altres destacats crítics literaris del món sencer.

Paral·lelament, Borka Sattler ha publicat les novel·les La galería (1990), Doña Tránsito Abril (1997), Mitococha (2009) i Sarah Ellen Q.E. P.D. (2013), com també els llibres de contes El enigma de las plumas (1994) i La cama verde. Recuerdos, reflexiones y relatos (2003) o El Retrato (2014).

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464