Saltar apartados

Mort i culte, nova sessió de "Els dilluns amb L'Alcúdia"

Després de tres sessions de conferències, el XIII Curs d’Arqueologia Il·licitana tancarà amb una visita al jaciment arqueològic i museus de la Fundació L’Alcúdia

 

Cartell_ALCUDIA_2016Alacant. Divendres, 25 de novembre de 2016

El pròxim dilluns 28 de novembre, al Centre de Congressos Ciutat d’Elx, la Universitat d’Alacant presentarà una nova conferència sobre religió i la quotidianitat i l’excepcionalitat a les ciutats romanes dins del XIII Curs d’Arqueologia Il·licitana “Els dilluns amb L’Alcúdia”.

En concret, a les 17 hores, l’arqueòleg de la UA, Juan Carlos Olivares, oferirà la ponència “Religión y vida cotidiana en las ciudades romanas de Hispania”. La naturalesa de la pràctica religiosa pagana a les ciutats romanes, els tipus de culte autòctons de la Hispània preromana que van perdurar en l’època, i els cultes característics de Roma, són alguns dels aspectes que tractarà.

Durant els segles II a. de C. i III d. de C. penetren tots els cultes romans a la península Ibèrica. “El que més va penetrar en totes les ciutats i en regions rurals d’Hispània és el de Júpiter. La resta de cultes romans com el d’Apol·lo, Minerva, Juno, Mercuri o Mart es van difondre, sobretot, a les ciutats. L’arribada del cristianisme va acabar, en bona mesura, amb totes les manifestacions religioses paganes, encara que van quedar rastres d’aquestes a determinats llocs de la Península durant segles”, explica Olivares.

Serà a partir de les 19 hores, quan el també arqueòleg de la Universitat d’Alacant, Fernando Prats, tractarà “Lo cotidiano y lo excepcional en las necrópolis romanas”. “La meua ponència tractarà sobre el món de la mort a través dels diferents elements, tant els biològics (el difunt), com les ofrenes i altres elements del ritual o els mateixos monuments funeraris”, assenyala Prats.

Durant la seua intervenció, que parteix del projecte de investigació Muerte y Ritual Funerario en Baelo Claudia-2012-2017, reflectirà d’una forma amena "la quotidianitat" i "l’excepcionalitat" que es pot observar en estudiar una necròpoli. “Al seu costat, apreciem altres aspectes claus de forma didàctica sobre la mort i la concepció del més enllà en època romana, també visibles a l’Alcúdia d’Elx”, apunta l’arqueòleg de la UA.

El dissabte 3 de desembre del 2016 el curs es tancarà amb una visita al jaciment arqueològic i museus de la Fundació L’Alcúdia.

 

Notícies relacionades

Soldats romans i guerrers es reuneixen “Els dilluns amb L’Alcúdia”

Sexe i prostitució i Rics i pobres, temes d’obertura del XIII Curs de la Universitat d’Alacant "Els Dilluns amb l’Alcudia"

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464