Saltar apartados

Una alumna de la UA dissenya la primera app per a detectar atacs epilèptics en xiquets que pateixen Dany Cerebral Adquirit

Connectada a un mòbil i a una polsera intel·ligent que monitoritza el ritme cardíac, la temperatura corporal i l’oxigen en sang, alerta amb missatges als familiars o els cuidadors

 

App_ataques_epilepticos1 App_ataques_epilepticos2

 

Alacant. Dijous, 10 de novembre de 2016

L’ús de polseres intel·ligents per a monitoritzar constants vitals està més que normalitzat. En canvi, malgrat la fiabilitat dels sensors gràcies a l’avanç tecnològic i a l’abaratiment d’aquests, és difícil trobar aplicacions destinades a un control mèdic. Amb aquest objectiu, la recentment egressada en Enginyeria Multimèdia per la Universitat d’Alacant, Gala García, ha desenvolupat un sistema per a detectar atacs epilèptics nocturns en xiquets i xiquetes amb Dany Cerebral Adquirit (DCA). “Patir un atac epilèptic durant la nit ocorre amb una certa freqüència, per la qual cosa un avís primerenc pot ser vital per a evitar que el pacient puga tenir conseqüències greus”, explica la creadora d’aquesta tecnologia.

Connectada a un mòbil i a una polsera intel·ligent, que monitoritza el ritme cardíac, la temperatura corporal i l’oxigen en sang, l’app Epilèpsia_DCA alerta mitjançant missatges al mòbil als familiars i/o els cuidadors quan es detecten valors que prediuen un risc de possible atac epilèptic. “D’aquesta forma, es pretén que els cuidadors tinguen una major tranquil·litat en poder rebre un avís quan s’estiga produint la crisi i aconseguir, alhora, una major autonomia al no ser obligatòria una vigilància presencial contínua”, assenyala.

En el mercat, hi han aparegut una gran quantitat de polseres intel·ligents orientades inicialment a monitoritzar la pràctica esportiva. Alguns d’aquests dispositius comencen a incorporar sensors més sofisticats que poden ajudar a prevenir o diagnosticar determinades dolències amb ajuda de professionals especialitzats.

En aquest sentit, hi ha algunes aplicacions en el mercat que tracten el problema de l’epilèpsia però cap d’aquestes s’ha centrat en persones amb dany cerebral i en particular en xiquets. “Per a desenvolupar el projecte he estudiat les polseres que hi ha i vaig decidir utilitzar el model Angel Sensor per ser el que incorporava un major nombre de sensors per a monitoritzar diferents variables que permeten predir els atacs”, explica Gala García.

“Encara que de moment s’ha aconseguit un prototip, queda molt de treball per fer i el pas següent és l’ús del dispositiu per famílies amb xiquets i xiquetes que pateixen aquests atacs per a afinar-ne el funcionament i adaptar-lo a la situació de cada pacient”, assenyala l’egressada de la UA.

El projecte ha tingut la tutorització del professor del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació de la Universitat d’Alacant, José García, i la col·laboració d’associacions de pacients amb Dany Cerebral Adquirit de la província d’Alacant com APSA i ADACEA. A més, hi han participat desinteressadament les doctores María Portugués i Lidia Hernández, coneixedores de la patologia que han guiat i aconsellat Gala García pel que fa als símptomes que poden predir un atac imminent.

 

Demostració del funcionament de l'aplicació mòbil connectat amb la polsera intel·ligent

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464