Saltar apartados

El Centre d'Estudis Mario Benedetti dedica una setmana a Mercedes López Baralt

L’antropòloga, professora i crítica porto-riquenya, ofereix aquesta setmana una conferència i presentarà el llibre Miguel Hernández, poeta plural a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant i a la Seu d’Oriola

 

Alacant, dilluns 17 d'octubre de 2016

L’antropòloga, crítica i professora de la Universitat de Puerto Rico, Mercedes López Baralt, considerada una de les grans figures de la crítica literària en el món hispanoamericà, protagonitza aquesta setmana tres activitats organitzades pel Centre d’Estudis Mario Benedetti de la UA (CEMAB): el dimecres 19 impartirà la conferència “Y yo soy príncipe: la intuición descolonizadora en la Nueva coronica de Guaman Poma de Ayala” (Cemab-Campus. 12 h) i presentarà el llibre Miguel Hernández, poeta plural (Ramón y Cajal, 4. 20 hores) i el 20 d’octubre, es desplaçarà a la Seu d’Oriola on presentarà novament el seu llibre, a la Casa Museu Miguel Hernández, a les 20 hores.

El llibre és una nova reflexió sobre el poeta d’Oriola i s’hi recull, des de l’impacte literari d’aquest a Puerto Rico, en treballs, poesies i cançons, fins a sis capítols més en què planteja una nova perspectiva sobre Perito en lunas, una lectura d’“Elegía a Ramón Sijé”, cales en la poesia amorosa, en l’èpica-lírica de Viento del Pueblo, i en l’antibel·licisme de l’El hombre acecha, per a arribar a la seua passió final per la llibertat en el Cancionero y romancero de ausencias.

 

Mercedes López Baralt

Antropòloga, professora i crítica porto-riquenya. Estudiosa de la literatura colonial hispanoamericana i la semiòtica de la imatge. És considerada una de les grans figures de la crítica literària en el món hispanoamericà. Va nàixer a Hato Rey, San Juan, Puerto Rico el 26 de setembre del 1942. Va obtenir el mestratge en Literatura a la Universitat de Puerto Rico i es va doctorar en Antropologia a la Universitat de Cornell, Nova York l’any 1980. Actualment exerceix de catedràtica a la Universitat de Puerto Rico. Com a resultat de les seues investigacions ha escrit diversos assajos sobre la mitologia nativa de les Antilles en la crònica de fra Ramón Pané, els dibuixos de l’autor andí Guamán Poma d’Ayala, el mite d’Inkarrí i la triava quítxua per la mort d’Atahualpa. S’ha interessat a més en els estudis de la literatura vuitcentista i contemporània. Ha treballat sobre l’obra de Benito Pérez Galdós, en particular sobre la novel·la Fortunata y Jacinta, i sobre la poesia i la novel·la hispanoamericanes del segle vint. Va dur a terme l’edició crítica de l’obra del poeta porto-riqueny Luis Palés Matos. Té una producció amplíssima: vuit llibres, tres edicions i quatre pròlegs i uns quaranta-cinc articles en importants revistes professionals. L’any 1988 Ícono y conquista: Guamán Poma de Ayala la va fer mereixedora del primer premi de Literatura de l’Institut de Literatura Porto-riquenya; premi que repetiria l’any 1997 amb El barco en la botella: la poesía de Luis Palés Matos. La funció que fa com a editora i coautora de La iconografía política del Nuevo mundo la va portar al primer premi de la crítica literària del PEN CLUB de Puerto Rico l’any 1991. El 1998 tornaria a guanyar aquest premi amb Esteban López Giménez: Crónica del 98: el testimonio de un médico puertorriqueño, en el qual va compartir la coedició amb Luce López-Baralt. És membre de l’Associació Internacional d’Hispanistes, de l’Asociación Internacional de Hispanistas, de l’Asociación Internacional de Galdosistas i de l’Instituto Puertorriqueño-Peruano. Ha sigut membre de la junta editora de la revista Colonial Latin American Review,, de Nova York i forma part del Consell Assessor de Kipus: Revista Andina de Letras. Va ser directora del Seminari d’ Estudios Hispánicos Federico de Onís i de la Revista de Estudios Hispánicos. És membre de l’Academia Puertorriqueña de la Lengua Española i membre corresponent de la Reial Acadèmia Espanyola de Madrid.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464