Saltar apartados

La UA investiga l'eliminació de contaminants emergents nocius per a la salut i el medi ambient en plantes depuradores

Emmarcat en un projecte europeu, l’Institut Universitari de l’Aigua i les Ciències Ambientals desenvoluparà un sistema eficient i sostenible en una planta pilot a Benidorm

 

Daniel_Prats

Alacant. Dimecres, 19 d’octubre del 2016

Des que es van detectar restes de productes farmacèutics en el medi aquàtic, l’impuls de tecnologies capaces d’eliminar aquestes substàncies ha suposat tot un repte. De fet, els efectes d’aquests contaminants, anomenats emergents (CEs), són potencialment nocius per a la salut humana i el medi ambient.

És per açò, que amb l’objectiu d’oferir una tecnologia eficient i sostenible per a l’eliminació de CEs en un 99%, l’Institut Universitari de l’Aigua i les Ciències Ambientals (IUACA) de la Universitat d’Alacant participa des de setembre en el projecte europeu LIFE “Empore”, juntament amb entitats i empreses del sector de la Comunitat Valenciana i l’institut per a la formació sobre l’aigua de la Unesco (Holanda).

Les aigües residuals són el principal focus de contaminants emergents, raó per la qual desenvolupar una tecnologia per a l’eliminació d’aquests en plantes de tractament és una prioritat per a la Unió Europea. “Pretenem aconseguir reduccions inferiors al límit de qualitat establides en directives europees per a plastificants, insecticides, herbicides i surfactants; i reduccions del 99% de la concentració inicial per a compostos no regulats, principalment medicaments d’ús generalitzat en la societat”, apunta l’investigador i coordinador de Projectes i Desenvolupament de l’IUACA, Daniel Prats.

En aquest sentit, malgrat que hi ha compostos sotmesos a regulacions ambientals, altres substàncies com a antibiòtics, analgèsics, antiinflamatoris, hormones, antidepressius entre d’altres, han de ser tractades i regularitzades. “A més d’estudiar la situació i els efectes de substàncies i contaminants emergents a Europa i analitzar tota la normativa i resultats científics, el projecte “Empore” avaluarà els sistemes d’eliminació per a una sèrie de contaminants seleccionats en una planta pilot situada a Benidorm”, explica Prats.

Destinació turística més important i coneguda d’Espanya, la població resident al llarg de l’any a Benidorm reuneix un perfil d’edat avançada que ingereix productes farmacèutics habitualment. “Una localització idònia per a avaluar l’impacte socioeconòmic i ambiental de la planta pilot transferible a altres llocs d’Europa identificats amb una situació similar quant a contaminants emergents”, hi afig l’investigador de la UA.

Peu de foto: Daniel Prats, coordinador de Projectes i Desenvolupament de l’Institut Universitari de l’Aigua i les Ciències Ambientals de la UA.

 

Participants

Coordinat pels Laboratoris Tecnològics de Llevant, aquest projecte té la participació, a més de la Universitat d’Alacant, de l’Instituto Tecnológico Metalmecánico (AIMME), CONSOMAR, UNESCO-IHE (Institute for Water Education), i l’entitat pública de sanejament en aigües residuals de la Comunitat Valenciana EPSAR.

El Programa de Medi Ambient i Acció pel Clima LIFE, al qual pertany aquest projecte, és l’únic instrument financer de la Unió Europea dedicat de forma exclusiva al medi ambient. El seu objectiu general per al període 2004-2020 és contribuir al desenvolupament sostenible i a l’assoliment dels objectius i les metes de l’Estratègia Europa 2020 i de les estratègies i els plans pertinents en matèria de medi ambient i clima.

 

Investigacion_contaminants1 Investigacion_contaminants2

 Primera reunió de socis celebrada en el Parc Tecnològic de Paterna, el passat mes de setembre, per a fixar les activitats del primer any.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464