Saltar apartados

El catedràtic de Literatura Espanyola de la UA Juan Antonio Ríos publica Contemos cómo pasó

El llibre és una reflexió sobre la memòria vinculada a la quotidianitat dels qui van ser adolescents durant els últims anys del franquisme

 

JA_RiosAlacant, dimarts 25 d'octubre de 2016

Juan Antonio Ríos Carratalá, catedràtic de Literatura Espanyola de la Universitat d’Alacant, acaba de publicar Contemos cómo pasó. Imágenes y reflexiones de una cotidianidad (1958-1975), un nou llibre en el qual l’autor planteja una reflexió sobre la memòria vinculada a la quotidianitat dels qui van ser adolescents durant els últims anys del franquisme.

El llibre apareix de la mà de Publicacions de la Universitat d’Alacant i, segons detalla l’autor, “l’objectiu és una invitació al diàleg amb el lector al voltant de la memòria col·lectiva sense caure en la temptació de la nostàlgia o la banalitat del record merament anecdòtic”. Davant de la perspectiva unificadora d’una veu descontextualitzada que en la popular sèrie de RTVE ens explica com va passar aquest període, aquest assaig parteix d’un punt de vista identificat, el de l’autor, per a indagar mitjançant l’humor, la ironia, la investigació i fins a l’erudició sobre aspectes comuns de l’experiència quotidiana dels qui probablement encara recorden aquella època com una suma d’imatges en blanc i negre.

Contemos cómo pasó està estructurat en 12 capítols en els quals els 12 protagonistes funcionen com una excusa per a anar fent de fil conductor d’uns records vinculats amb un tema (les llegendes locals, les cançons, els programes de televisió, els esportistes, els intèrprets cinematogràfics…) sempre emmarcat en la quotidianitat d’un adolescent del període 1958-1975. John Moore (el Negre Lloma); Jacobo Morcillo (autor de La vaca lechera); Federico García Sanchiz (cèlebre orador); Arturito Pomar (xiquet prodigi); Rafael Canalejo Cantero (concursant en RTVE); Virgili Teixeira (actor en Agustina de Aragón); Cabo Rusty (protagonista d’una sèrie televisiva); Pepe Legrá (boxador); Nino Buscató (jugador de bàsquet);Charles Trenet (autor de La mer); Margarita García San Segundo (Agata Lys, actriu); i Chubby Checker (cantant nord-americà), són els protagonistes dels capítols que contextualitzen la història relatada per Juan A. Ríos.

L’autor presentarà el seu nou llibre el pròxim 3 de novembre a les 20 hores a la Llibreria 80 Mundos d’Alacant.

 

Juan A. Ríos Carratalá (1958) és catedràtic de Literatura Espanyola a la Universitat d’Alacant. Especialista en la memòria històrica del franquisme i la transició, com també les relacions d’aquest amb la ficció literària, teatral i cinematogràfica, sobre aquestes matèries ha publicat els llibres següents: La sonrisa del inútil. Imágenes de un pasado cercano (2008), Usted puede ser feliz. La felicidad en la cultura del franquismo (2012) i Quinquis, maderos y picoletos. Memoria y ficción (2014).

 

Video presentació del llibre

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464