Saltar apartados

La Universitat d'Alacant dóna a conèixer els bolets més comuns de les muntanyes alacantines

Recomanen no recol·lectar exemplars que no siguen coneguts ja que, a més de ser un risc per a la salut, fan un paper fonamental en el reciclatge de nutrients

Conferències, excursions, tallers, concurs fotogràfic i exposicions són solament algunes de les activitats programades per la UA al voltant d’aquesta temàtica

 

Bolets_comuns1
Bolets_comuns2
Bolets_comuns3
Bolets_comuns4
Bolets_comuns5
Bolets_comuns6

Diferents exemplars de bolets comuns a les muntanyes alacantines. Fotos cedides per Antonio Belda

 


Alacant. Dimecres, 26 d'octubre de 2016

Cada tardor, amb el descens de les temperatures i les primeres pluges l’afició pel món de la micologia acosta multitud d’aficionats a la naturalesa. Però és important aprendre a identificar els diferents tipus de bolets i fongs per a no cometre errors que poden acabar en males experiències o fins i tot en la mort.

En l’entorn de les muntanyes alacantines trobem diverses classes de bolets, però, com indica l’especialista tècnic del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la UA i autor del llibre Bolets del País Valencià, Antonio Belda, les més comunes són “el rovelló (Lactarius sanguiflus), bolet de pollancre (Agrocybe aegerita), bolet de card (Pleurotus eryngii), llenega negra (Higrophorus latitabundus), xampinyó silvestre (Agaricus campestris), fredolics (Tricholoma terreum) i llengua de vaca (Hydnum repandum)”.

 

Recomanacions

Abans d’eixir a la muntanya és molt important tenir un bon coneixement de quins bolets són comestibles i quins bolets no ho són. Hi ha una regla màxima per a evitar intoxicacions i conseqüències més greus: si dubtem, el millor és rebutjar-lo. “Efectivament no cal agafar exemplars que no coneguem ja que, a més de ser un risc per a la salut, moltes espècies fan un paper fonamental en el reciclatge de nutrients, i contribueixen a la descomposició de la matèria orgànica”, assenyala Belda.

“Per a saber si un bolet és comestible cal aclarir que no hi ha cap norma, ens ho diu l’experiència després d’anys d’estudi o reconeixement en camp. En cas de dubte, cal consultar sempre els experts abans de consumir-los encara que, lamentablement, tots els anys hi ha casos d’intoxicacions per consum inadequat de bolets”, insisteix.

A més de roba i calcer còmode, per a la recol·lecció de bolets són necessaris dos elements bàsics: una cistella de vímet i una navalla o ganivet. Transportar els fongs en bossa de plàstic impedeix la transpiració d’aquests i acaben desbaratant-se. Per contra, una cistella de vímet manté en perfectes condicions els exemplars i permet que caiguen les espores a mesura que avancem en la recollida.

 

Espècies perilloses

En la zona del País Valencià hi ha diversos tipus d’exemplars tòxics que poden arribar a ser mortals. “La falsa oronja i oronja verda (Amanita phalloides), i la falsa macrolepiota (Lepiota brunneoincarnata) són les més comunes i la confusió d’aquests amb bolets comestibles és bastant freqüent”, explica l’expert de la UA.

 

Activitats

Amb l’objectiu de fer conèixer les espècies principals de fongs de la zona i aprendre a identificar-los i diferenciar-los, la Universitat d’Alacant presenta un ampli programa d’activitats en diversos enclavaments de les nostres comarques.

En concret, els dies 28 i 29 d’octubre del 2016 a l’Estació Científica Font Roja Natura-UA situada a Alcoi, tindrà lloc el Curs “Bolets del País Valencià”. Entre d’altres aspectes, s’hi tractaran les claus del cultiu domèstic de bolets, i formes de cuinar-los i conservar-los amb diferents classes teòriques i eixides de camp a l’entorn del Parc Natural de la Font Roja.

D’altra banda, aquest divendres 28 d’octubre del 2016 a les 19.30 hores al Museu de la Biodiversitat d’Ibi, s’inaugura l’exposició “Diversitat en el món dels fongs”. A més d’arreplegar una gran diversitat de fongs i bolets que hi ha a Alacant, les formes més comunes, els colors, les grandàries, les olors, les característiques que tenen, etc., la mostra plasma bolets tòxics, sense valor culinari o comestible.

D’una forma conjunta per a descobrir aquest món tan apassionant, l’Associació Micològica Alacantina (ASOMA), el Museu de la Biodiversitat i el Jardí Botànic de Torretes organitzen les XI Jornades Micològiques amb gran diversitat d’activitats com xarrades, excursions, tallers i un concurs de fotografia.

 

Més informació:

Programa “Bolets del País Valencià

Programa XI Jornadas Micològiques

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464