Saltar apartados

Un investigador de la UA desenvolupa una tecnologia per a emetre senyals de socors en entorns on no hi ha cobertura de telefonia mòbil

La proposta de José Ángel Berná ha obtingut el segon premi Regió Comunitat Valenciana en l’edició 2016 del Concurs Europeu de Navegació Satel·lital (ESNC)

 

J.Angel_Berna1
J.Angel_Berna_Esquema
J.Angel_Berna2

Imatges de l’investigador José Ángel Berná al costat del prototip, i un esquema del funcionament del sistema d’alerta

 

Alacant. Dimecres, 28 de setembre de 2016

El professor de la Universitat d’Alacant José Ángel Berná, del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de l’Escola Politècnica Superior, ha desenvolupat una nova tecnologia que permet a un telèfon intel·ligent emetre un senyal de socors i facilitar la ubicació exacta del dispositiu en entorns sense cobertura de telefonia mòbil. La proposta ha obtingut el segon premi Regió Comunitat Valenciana en l’edició 2016 del Concurs Europeu de Navegació Satel·lital (ESNC).

El sistema, fins al moment un prototip, consisteix en un App per a dispositius Android que utilitza la interfície Wi-Fi del mòbil per a emetre el senyal de socors, i un dispositiu receptor que permet detectar el senyal a distàncies de diversos quilòmetres.

El camp d’aplicacions més directe d’aquest sistema és el suport a les tasques dels equips de salvament i rescat en entorns on no hi ha cobertura de telefonia mòbil o situacions d’emergència com terratrèmols, tsunamis... on les infraestructures de telecomunicacions terrestres deixen de funcionar.

“L’activitat de rescat de Salvament Marítim és la que més pot beneficiar-se d’aquest sistema, ja que la propagació de senyals Wi-Fi en la mar està lliure d’obstacles importants i permetria aconseguir distàncies més grans en l’emissió del senyal d’alarma”, explica José Ángel Berná. Així mateix, l’ús d’un telèfon intel·ligent com a dispositiu emissor “permet posar a l’abast d’una gran majoria de ciutadans una nova eina de petició d’ajuda en situacions d’emergència”, afegeix l’autor de la tecnologia.

En l’actualitat hi ha aplicacions semblants, però només funcionen amb serveis de telefonia de veu o de dades. És aquest cas, l’avançada tecnologia de l’investigador de la UA transmet les coordenades exactes de l’usuari sense necessitat de cobertura, “una millora que permet organitzar i agilitar el rescat, i també escurçar el temps de recerca i rendibilitzar els mitjans”, apunta José Ángel Berná.

 

Concurs ESNC

Gràcies al guardó obtingut en el Concurs Europeu de Navegació Satel·lital (ESNS), el professor Berná podrà dur a terme un programa d’incubació de sis mesos en el Parc Científic d’Alacant per a desenvolupar el projecte “System for broadcasting geolocation information in emergency situations via Wi-Fi interfícies of smarphones”.

L’ESNC és un concurs d’innovació internacional que premia les millors idees per a aplicacions de navegació per satèl·lit. Llançat el 2004 amb tres regions associades, el concurs ha crescut fins a convertir-se en una enorme xarxa global d’innovació que té més de 25 regions associades i 200 experts de tot el món.

En el cas de la Comunitat Valenciana, el Concurs està organitzat pel Consorci Espacial Valencià en col·laboració amb la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de la Comunitat Valenciana, de la qual és membre el Parc Científic d’Alacant.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464