Saltar apartados

El 90% dels usuaris de gimnàs que tenen símptomes de dismòrfia muscular o complex d'Adonis consumeixen suplements nutricionals

Segons un nou estudi dirigit pel Departament d’Infermeria de la Universitat d’Alacant, acceptat per la prestigiosa revista Clinical Journal of Sports Medicine

A partir de la investigació, s’ha desenvolupat una aplicació mòbil per a conèixer el risc que té una persona de patir aquest trastorn

 

Asier_Martinez Vigorexia

                                                                     Asier Martínez Segura 

 

Alacant. Dijous, 6 d’abril de 2017

Veure’s molt prim i tenir addicció per l’exercici o el consum de substàncies per a aconseguir un cos musculat formen part d’un trastorn de la imatge encunyat com dismòrfia muscular (DM) o complex d’Adonis. El diplomat en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat d’Alacant, Asier Martínez ha fet una nova investigació per a valorar l’estat nutricional de persones que fan exercicis de musculació, els hàbits alimentaris que tenen i el tipus de suplements que consumeixen.

En concret, l’estudi ha tingut una mostra de 141 homes, d’edats compreses entre els 18 i els 45 anys, de diferents entorns socials i econòmics que acudeixen a centres esportius d’Alacant i Sant Vicent del Raspeig, inclòs el gimnàs de la Universitat d’Alacant, almenys 4 dies per setmana amb l’objectiu d’augmentar la massa muscular.

Una vegada valorada la relació de la dismòrfia muscular amb índexs antropomètrics, com l’índex de massa corporal (IMC) i el somatotip –representació de la composició corporal–, i establir el tipus de substàncies ingerides, l’estudi confirma que un 89,9% dels usuaris que tenen símptomes de DM consumeixen suplements. En concret, el consum de proteïnes o creatina, substància per a guanyar múscul i força, és del 48,9% en individus amb símptomes de la malaltia i de 28,1% en usuaris sense símptomes.

D’altra banda, amb l’objectiu de determinar la distribució i la quantitat de macronutrients i micronutrients en la dieta de persones que pateixen aquest trastorn, comparant amb gimnastes sense símptomes i amb els patrons de referència recomanats, al voltant del 50 % dels individus de l’estudi no segueixen una dieta adequada a la mediterrània. Els valors de consum de proteïna se situen per sobre dels 2g/kg de pes corporal i la quantitat de colesterol superior a 300 mg/dia. Pel que fa a les vitamines i els minerals, els individus estan dins de la quantitat diària recomanada (CDR) excepte de vitamina A i iode.

“Després d’analitzar totes les dades i els paràmetres obtinguts, es pot concloure que el consum de suplements nutricionals, el sobrepès i l’obesitat són factors de risc per a patir dismòrfia muscular”, explica Asier Martínez. “cal destacar que el consum de suplements en la majoria d’usuaris és molt alt i supera en més del 50% en tots dos grups”, afig.

Malgrat que els 141 homes estudiats fan una dieta variada, “els valors de proteïna excedeixen els límits proposats segons l’evidència científica per al desenvolupament de massa muscular en esports de força que, juntament amb la ingesta excessiva de colesterol, pot conduir a futurs problemes de salut”, adverteix el nutricionista.

La investigació d’Asier Martínez, dirigida per la professora del Departament d’Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant, Mercedes Rizo, juntament amb els professors Ernesto Cortés i Vicente Gil de la Universitat Miguel Hernández, ha donat lloc a diversos articles publicats en la Revista Española de Nutrición Hospitalaria i, un d’aquests, ha sigut acceptat per la prestigiosa revista internacional Clinical Journal of Sports Medicine.

A més, s’ha dissenyat una eina de garbellat molt pràctica que pot utilitzar-se mitjançant una aplicació mòbil per a detectar subjectes que puguen patir dismòrfia muscular o complex d’Adonis. “Pot resultar útil per a qualsevol persona, ja siga professional o no, incloent-hi els mateixos esportistes, a causa del baix cost, la simplicitat i el fàcil ús que té”, detalla l’autor de l’estudi.

 

Referències

- “A screening tool to determine risk of having muscle dysmorphia symptoms in men whoengage in weight training at a gym”. Clinical Journal of Sport Medicine, 2017. 

- “Valoración de la dieta de usuarios de sala de musculación con dismorfia muscular (vigorexia)”. Revista Española de Nutrición Hospitalaria Vol 32 (1), 2015.

- “Factores de riesgo nutricionales para dismorfia muscular en usuarios de sala de musculación”. Revista Española de Nutrición Hospitalaria. Vol 31 (4), 2015. .

- “Relación entre somatotipo y dismorfia muscular en gimnastas de la provincia de Alicante”. Revista Española de Nutrición Hospitalaria. Vol 30 (5), 2014.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464