Saltar apartados

La col·laboració d'equips científics del CSIC, la UMU i la UCLM en el Projecte Domus de la UA permet determinar com era el paisatge de l'Alcúdia en època tardoantiga

Serà la primera proposta sobre l'evolució del paisatge durant l'antiguitat al camp d’Elx que s'elabore amb dades bioarqueològiques 

La verificació al laboratori dels diferents tipus de pol·len permet representar el paisatge en cada moment històric recollit en la seqüència del jaciment de l’Alcúdia

Alguns pigments decoratius trobats podrien indicar l'alt poder econòmic dels propietaris dels habitatges

 

Alacant. 11 d'abril de 2017

La col·laboració dels equips científics procedents del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), de la Universitat de Múrcia (UMU) i de la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM) amb el projecte Domus-l’Alcúdia: Viure a Ilici resoldrà la incògnita sobre com era el paisatge en aquesta zona excavada de l’Alcúdia d'Elx durant els segles VI, VI i VIII d. C.

En la construcció del document arqueològic convergeixen diverses disciplines i metodologies, més enllà de la fase d'excavació estratigràfica, que estudia i interpreta les terres i estructures estratificades; aquestes altres disciplines i metodologies requereixen sovint la sinergia amb altres institucions amb les quals l'INAPH i la Universitat d'Alacant col·laboren de fa temps. En aquesta ocasió, la suma de diferents informes, tant ambientals com relatius a la microtopografia del jaciment i estudi de restes arquitectòniques i decoratives, permetrà aproximar-nos als estadis tardoantics, al final de la ciutat romana i al moment en què va ser abandonada.

Els pròxims mesos, l'equip multidiciplinari i interuniversitari implicat en aquest projecte científic obtindrà una seqüència diacrònica ambiental completa dels nivells d'ocupació tardoantics del jaciment gràcies a l'estudi del pol·len i de les espores efectuat durant aquest mes d'abril per Sebastián Pérez Díaz, especialista en paleoambient i membre del Grup d'Arqueobiologia de l’Institut d'Història del CSIC a Madrid. Pérez Díaz ha fet el mostreig bioarqueològic del sector excavat aquesta campanya. El seu treball ha consistit a prendre mostres de diferents unitats estratigràfiques amb l'objectiu d'analitzar el contingut en pol·len dipositat en cada matriu sedimentària. La determinació al laboratori dels diferents tipus de pol·len permet representar el paisatge en cada moment històric recollit en la seqüència del jaciment de l'Alcúdia, així com determinar la incidència del grau d'antropització o transformació per efecte de l'ésser humà sobre el medi, en el paisatge, al llarg de la història.

La contrastació dels resultats palinològics (pol·len) amb els estudis paleobotànics, bàsicament de les restes de les llavors i fruits (carpològics) i de la conservació de carbó i fusta (antracològics) obtingudes per flotació, a més d'altres estudis de tipus sedimentològic i geomorfològic, permetrà elaborar la primera proposta sobre l'evolució del paisatge durant l'antiguitat al camp d’Elx. Els pròxims mesos tindrem una seqüència diacrònica ambiental completa dels nivells d'ocupació tardoantics del jaciment.

L'obtenció de diferents productes geomàtics és possible després del vol fotogramètric amb dron teledirigit per tot el jaciment de l’Alcúdia dut a terme pel Grup de Teledetecció i SIG de l'Institut de Desenvolupament Regional de la Universitat de Castella-la Manxa, amb el qual l'INAPH té subscrit un conveni específic de col·laboració per a abordar projectes de recerca en matèria de documentació i difusió del patrimoni arqueològic. Entre aquests productes geomàtics destaquen els models digitals del terreny d'alta resolució, que permeten analitzar la microtopografia del jaciment, o models en 3D i ortofotoimatges de l'àrea excavada durant aquesta campanya al sector 4F; tot això georeferenciat en ambient SIG.

Es preveu també testar a l’Alcúdia la infraestructura de dades espacials de patrimoni arqueològic i les aplicacions desenvolupades en el projecte IDEARQ+SIA per a l'edició i publicació de continguts cartogràfics i documentals del registre arqueològic en dades obertes.

La Universitat de Múrcia, a través del seu grup de recerca I041-02 ARQUEOLOGIA, dirigit pel catedràtic i patró de la Fundació l’Alcúdia Sebastián Ramallo, col·labora en l'estudi de les restes arquitectòniques i decoratives romanes. En aquest sentit, la professora Alicia Fernández Díaz, del Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques, ha començat l'estudi i catalogació dels nombrosos estucs pintats que han aparegut en els nivells tardoantics excavats. Encara que els fragments no estan encara associats a les domus, sinó a la seua destrucció, s'aprecia una riquesa i complexitat decorativa, amb imitació de marbre vinçat i clapejat del segle II d. de C. en endavant, amb motlures i restes de sostre.

Destaquen també, segons l'experta de la UMU, alguns motius típics del III estil pompeià que no solen arribar més enllà de mitjan segle I d. de C. i certs pigments cars, com el blau egipci i el roig cinabri, que podrien indicar l'alt poder econòmic dels propietaris que van decorar aquests habitatges potser en època antonina.

D'aquesta manera, les fases tardanes de la ciutat d'Ilici proporcionen una informació abundant, no solament sobre els contextos dels segles VII i VIII, escassament documentats fins ara, sinó també sobre la riquesa de les fases romanes imperials.

 

Notícies relacionades:

Més de dos-cents estudiants participen en el Pla de Socialització del Coneixement del Projecte ASTERO "L'Alcúdia s'excava"

Amparo Navarro, vicerectora d’Investigació de la UA, visita les excavacions en marxa en la Fundació L'Alcúdia

La Universitat d'Alacant ha començat Projecte Domus, el projecte d'excavació arqueològica al sector F4 de l’Alcúdia

La Universitat d'Alacant s'erigeix en primera mecenes del projecte de recerca arqueològica a l'Alcúdia

Primera reunió a l'Alcúdia de presentació i posada en comú dels quatre projectes de recerca arqueològica finançats per la Universitat d'Alacant

El Museu Arqueològic Nacional acull la jornada "20 anys de la Fundació Universitària L'Alcúdia d’Investigació Arqueològica"

 

Proyec_Domus1
Proyec_Domus2
Proyec_Domus3
Proyec_Domus4
Proyec_Domus5
Proyec_Domus6

Imatges:

1. Mostreig: Sebastián Pérez Díaz, del Grup d'Arqueobiologia del CSIC, fent el mostreig bioarqueològic in situ.

2. Pinus2: Pol·len de pi

3.Triatge: Equip Domus fent el triatge de les restes carpològiques, antracològiques i zooarqueològiques obtingudes per flotació.

4. Inici del vol.

5. Restitució de plafons d'estuc amb decoració en roig cinabri procedents de les domus.

6. Visualització del vol fotogramètric per a obtenir el model digital del terreny.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464