Saltar apartados

Dues prestigioses revistes de l'editorial Nature recullen els últims avanços del Grup d'Electroquímica de Superfícies de la Universitat d'Alacant

El treball ha permès entendre els factors que determinen la reactivitat del platí i l’aplicació d’aquest com a catalitzador en piles de combustible, el sistema energètic més eficient, net i renovable que es coneix fins ara

 

 

ELECTROQUIMICA_SUPERFÍCIES5Alacant. Dimarts, 1 d'agost de 2017

El canvi climàtic ha impulsat la comunitat científica cap a la cerca de noves fonts d’energia més eficients, netes i renovables. Com a alternativa, les piles de combustible aconsegueixen produir energia amb la combinació d’oxigen i hidrogen, és a dir, produint aigua. El Grup d’Electroquímica de Superfícies de la Universitat d’Alacant és un referent mundial en l’estudi d’aquestes reaccions. De fet, han desenvolupat una nova tècnica d’escalfament ultraràpid amb un làser d’alta energia. Els seus últims avanços acaben de ser publicats en dues revistes de la prestigiosa editorial científica Nature, en Nature Energy i Scientific Reports.

Els sistemes de generació d’electricitat basats en l’hidrogen tenen unes eficiències més altes que altres sistemes basats en petroli o carbó. A més, les emissions contaminants són menors, tot i que encara es tracta d’un tecnologia emergent de la qual queda molt per investigar.

“En les piles normals, els reactius químics que produeixen electricitat tenen una durada limitada i, una vegada esgotats, requereixen recarregar-se perquè seguisquen en funcionament. En canvi, les piles de combustible que funcionen amb líquids i gasos es poden alimentar contínuament amb aquests reactius sense límit”, expliquen Víctor Climent i Paula Sebastián, dos dels autors, al costat de Juan Feliu, dels articles publicats pel grup Nature.

Un dels principals problemes de les reaccions de les piles de combustible és que necessiten un catalitzador com el platí o l’iridi. Gràcies al treball desenvolupat pels investigadors de la UA s’han pogut entendre amb més detall “els factors que determinen la reactivitat d’aquests metalls i l’aplicació com a catalitzadors de reaccions de gran interès en cèl·lules de combustible”. La recerca s’ha realitzat en col·laboració amb la Universitat de Leiden, la Universitat de Bochum i la Universitat Tècnica de Munic.

 

Tècnica pionera

El Grup d’Electroquímica de Superfícies, adscrit a l’Institut Universitari d’Electroquímica de la Universitat d’Alacant, fa vora 30 anys que estudia els aspectes més fonamentals de les reaccions en les bateries de combustible i la relació que tenen amb l’estructura atòmica de les superfícies d’elèctrodes de platí amb la finalitat d’augmentar-ne la reactivitat.

És en aquest aspecte, en l’estudi de la relació entre estructura superficial i reactivitat, on els investigadors de la UA són un referent mundial. Ho són entre altres coses gràcies al desenvolupament d’una tècnica que empra un làser d’alta energia per a investigar reaccions electroquímiques. Aquesta tècnica permet entendre el comportament de diverses reaccions clau per a avançar en l’àrea de les bateries de combustible i l’electrocatàlisi en general.

El làser emet polsos de llum d’alta energia que incideixen en la superfície del platí, que es calfa i permet mesurar com respon i com canvia el voltatge. Aquest canvi ens dóna una informació valuosa sobre l’estructura i la reactivitat de la superfície. “Mesurem en l’escala de temps de la milionèsima part del segon, i per tant es tracta de processos molt ràpids”, detallen Climent i Sebastián, que esperen “que la nostra recerca millore encara més l’eficiència de sistemes elèctrics més nets per a la implantació generalitzada de les piles de combustible com a alternativa als sistemes energètics tradicionals”.

 

Referències:

Interfacial water reorganization as a pH-dependent descriptor of the hydrogen evolution rate on platinum electrodes“. Nature Energy, 2, article número 17031 (2017)

On the pH Dependence of the Potential of Maximum Entropy of Ir (111) Electrodes“, Scientific Reports 7, article número 1246 (2017).

 

Notícies relacionades

El professor de la UA, Juan Feliu, obté el major reconeixement internacional en electroquímica

Científics proven amb èxit en la NASA catalitzadors dissenyats en la Universitat d’Alacant

La Universitat d’Alacant obté un premi nacional en electroquímica per un estudi de catalitzadors de platí

 

ELECTROQUIMICA_SUPERFÍCIES1
ELECTROQUIMICA_SUPERFÍCIES2
ELECTROQUIMICA_SUPERFÍCIES4
ELECTROQUIMICA_SUPERFÍCIES3

Detalls del procés d’estudi d’elèctrodes de platí i foto dels investigadors Víctor Climent i Paula Sebastián

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464