Saltar apartados

Les llargues exposicions solars incrementen la possibilitat de desenvolupar complicacions en la visió

El Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia de la UA recomana l’ús d’ulleres de sol homologades amb el segell de la Comunitat Europea (CE) des de les 10.00 a les 16.00 hores

Portes mala sort_platja

 

Alacant. Dimecres, 2 d'agost de 2017

A pesar que l’atmosfera absorbeix la major part de la radiació nociva que prové del sol, a la superfície terrestre arriben rajos ultraviolats suficients per a causar cremades de pell i complicacions oculars en estructures com la retina i la còrnia. En aquest sentit, hi ha estudis que posen de manifest que cada hora d’exposició al sol a l’estiu fa incrementar un 4% la possibilitat de desenvolupar alteracions en l’estructura del cristal·lí.

Des del Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia de la Universitat d’Alacant insisteixen que l’ús d’ulleres de sol homologades des de les 10.00 a les 16.00 hores pot reduir aquesta probabilitat al voltant d’un 2%. La radiació ultraviolada és un factor de risc per als nostres ulls i, apunten, “produeix un efecte acumulatiu que podria desencadenar en algun cas en problemes en els fotoreceptors, mala visió de forma progressiva, degeneracions maculars, o l’aparició d’un pterigi, teixit que envaeix la còrnia conegut col·loquialment com ‘la palmera’”.

Per evitar qualsevol alteració, una de les condicions imprescindibles és l’elecció d’unes ulleres de sol que estiguen marcades amb el segell de la Comunitat Europea (CE), cosa que indica que respecta la normativa europea. A més, “no s’ha d’oblidar que les ulleres són un element important per a la salut visual i, per tant, l’adquisició ha d’estar supervisada per un òptic optometrista”, assenyala des del Departament de la UA David Piñero.

 

Recomanacions

A Espanya cal parar una atenció especial a la protecció dels ulls del sol des del juny fins a l’agost, ja que és la temporada en què a certes hores el sol es troba en la millor posició per a fer-nos arribar els seus rajos ultraviolats. “Des de les 10.00 fins a les 16.00 hores cal minimitzar l’exposició perllongada si és possible, i en cas que no ho siga usar una bona protecció ocular i solar”, insisteixen des de la UA.

Un altre aspecte important és conèixer el grau de filtració necessari per a l’entorn i l’activitat en què la utilitzem. D’acord amb la normativa europea sobre ulleres de sol, els filtres de protecció solar es classifiquen en cinc categories, del 0 al 4.

En el cas de la conducció és correcte l’ús d’una protecció de categoria 1, 2 o 3, i no s’ha d’usar mai la 4, ja que podria dificultar la percepció dels senyals de trànsit. Segons l’expert de la UA, “a l’estiu, a Alacant, amb una protecció categoria 2 o 3 és més que suficient, però en el cas que practiquem esports d’aigua o en alta muntanya, on hi ha una reflexió de la llum solar considerable, seria adequat utilitzar una protecció 4”.

Cal tindre una atenció i cura especials amb els més xicotets i amb les persones majors. Els xiquets i xiquetes són sobretot sensibles a la radiació ultraviolada, ja que el cristal·lí és molt transparent fins a l’adolescència. És recomanable l’ús de filtres de les categories 2 i especialment 3, i de lents i varetes molt resistents. En el cas de les persones majors es recomana la mateixa categoria que per als xiquets.

 

El color no importa

Igual que el preu no és un paràmetre de qualitat, el color de la lent tampoc és un indicatiu de la protecció que ofereix. “El color dels vidres no és un factor crucial en l’elecció de les ulleres de sol. El punt principal és comprovar el grau de filtració i la marca CE per a comprovar que és un producte homologat”, adverteix David Piñero.

“El que se sap a partir d’un estudi recent és que la selecció del color és arbitrària, ja que està relacionada amb les característiques del tipus de llum que transmet el vidre i, per tant, que arriba a l’ull. Aquesta elecció pot afectar al procés de supressió de la melatonina (Owczarek, G. et al., Med Pr 2017), una hormona alliberada pel sistema endocrí i que regula moltes de les funcions corporals, sobretot en el sistema reproductiu, l’impuls sexual, el creixement i l’estat d’ànim. Els filtres grocs i marrons semblen tenir la capacitat d’influir més en la secreció d’aquesta substància. Per això, és recomanable a l’hora d’escollir un color d’ulleres de sol, que ho consulte amb un òptic optometrista, que indicarà la idoneïtat del grau de filtració i coloració del filtre que seleccione”, explica Piñero.

 

Notícia relacionada

“Els casos de càncer de pell poden evitar-se minimitzant l’exposició al sol i a fonts artificials de radiació UV”, asseguren des de la UA

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464