Saltar apartados

Gràcies a l'avanç de la tecnologia s'aconseguirà viure en un món accessible, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat a la UA

 

AULA_TECNOLOGIAS_ACCESSIBLES_CAU2Alacant. Divendres, 1 de desembre de 2017

Viure en un món accessible per a tots. Aquest és el missatge que, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat que té lloc cada 3 de desembre, llança la Universitat d’Alacant. Concretament, amb la finalitat de garantir els principis d’igualtat d’oportunitats i accessibilitat universal, la UA té des del 1999 el Centre de Suport a l’Estudiant (CSE), que forma part del Secretariat d’Ocupació i Suport a Estudiants com una unitat del Vicerectorat d’Estudiants i Ocupació.

Un Centre de referència que de la mà d’un equip multidisciplinari ofereix suport i assessorament a tot el col·lectiu universitari, no solament a estudiants amb discapacitat, a través dels programes d’igualtat d’oportunitats, assessorament psicològic, psicopedagògic i sexològic, acció social (ajudes d’emergència, allotjament solidari, mediació social) i voluntariat.

A més d’eliminar les barreres arquitectòniques, des de la Universitat d’Alacant s’ha fet una aposta especial per les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC) per a garantir l’accessibilitat de tota la comunitat universitària.

En el nou escenari tecnològic, les plataformes educatives i els espais virtuals estan a l’ordre del dia en la Universitat, “per la qual cosa ens correspon l’esforç d’adaptar-nos a les exigències i trencar les barreres digitals que, en ocasions, dificulten l’aprenentatge i ocasionen noves distàncies difícils de percebre”, insisteixen des del CSE. És per això que, gràcies a la iniciativa conjunta del Vicerectorat d’Estudiants i Ocupació i del Vicerectorat de Campus i Tecnologia de la UA, s’ha creat l’Aula Laboratori de Tecnologies Accessibles. Es tracta d’un exemple de classe adaptada a les necessitats de tot l’alumnat per a experimentar i canviar la docència amb l’ús de tecnologies accessibles com pissarres digitals, sistemes d’escolta assistida, commutadors i ratolins especials per a persones amb mobilitat reduïda o magnificadors de pantalla per a persones amb baixa visió, entre altres recursos.

Així mateix, a través del Projecte “Plataformes educatives inclusives i documents electrònics accessibles”, la UA ofereix continguts accessibles adaptats a qualsevol dispositiu com ordinadors, mòbils o tecnologies de suport utilitzades per persones amb algun tipus de dèficit auditiu, visual, psíquic o motriu.

 

Ability Connect

En aquest àmbit, el de les TIC, el tècnic d’accessibilitat del CSE, José María Fernández, amb el suport de la Fundació Vodafone Espanya, va dissenyar aquest mateix any Ability Connect, una aplicació gratuïta, tant per a Android com per a Apple, adaptada a les necessitats de persones sordes i persones amb baixa visió o dislèxia. Aquesta eina permet que mentre un voluntari pren anotacions en una tauleta electrònica del que passa a la pissarra o el que diu el professor o professora, l’estudiant amb necessitats especials pot seguir, en temps real, en el seu dispositiu el contingut que està introduint el seu company i també arxivar-lo, modificar-lo i consultar-lo a posteriori.

Per a aconseguir promocionar i facilitar l’ús d’aquesta tecnologia, des del CSE es posarà en marxa el programa “Company digital” en el qual es prestaran tauletes electròniques a estudiants perquè prenguen anotacions amb Ability Connect per als seus companys amb discapacitat.

 

 

Implicats amb una docència accessible en constant evolució, professorat de Química Inorgànica de la UA ja s’ha unit a aquesta revolució i ha creat materials en 3D d’àtoms perquè alumnat cec puga estudiar-los a través del tacte. Es tracta de caixes que, a més del model en tres dimensions, contenen una etiqueta amb tecnologia NFC que permet accedir a les instruccions de la pràctica des d’un telèfon intel·ligent.

Aquesta aposta per un campus inclusiu i l’ús de les TIC per a l’aprenentatge universal queda patent en el fet que el CSE està sent un model de referència a nivell internacional, i participa en diversos projectes europeus per a impulsar la discapacitat i l’accessibilitat al Marroc i Egipte, Mèxic, Xile, Argentina i Indonèsia.

D’altra banda, la UA és una de les primeres universitats espanyoles amb una Normativa d’Adaptació Curricular que arreplega, entre altres col·lectius, els drets dels estudiants amb diversitat i pretén fomentar la cultura de sensibilització i inclusió de tota la comunitat universitària: personal docent i investigador, personal d’administració i serveis i alumnat.

 

Títol propi

Cal destacar que recentment la Universitat d’Alacant ha sigut seleccionada com a centre per a impartir un títol propi dirigit a persones amb discapacitat intel·lectual amb l’objectiu de millorar l’ocupabilitat i la inclusió social d’aquestes. El projecte, proposat per l’equip rectoral i coordinat pel Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat, ha sigut triat en la “Convocatòria d’ajudes per a programes universitaris de formació per a l’ocupació a joves amb discapacitat intel·lectual, inscrits en el sistema de Garantia Juvenil” de la Fundació ONCE.

 

Notícies relacionades

L’ONCE selecciona a la Universitat d’Alacant per a la formació universitària de persones amb discapacitat intel·lectual

La UA dissenya una aplicació gratuïta adaptada a les necessitats de persones sordes, amb baixa visió o dislèxia

 

AULA_TECNOLOGIAS_ACCESSIBLES_CAU1

Imatges del tècnic d’accessibilitat del CSE, José María Fernández, a l’Aula Laboratori de Tecnologies Accessibles.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464