Saltar apartados

La UA participa en un projecte que desenvolupa materials intel·ligents per a la indústria aeroespacial, automoció i infraestructures de transports

Emmarcat en el programa Horitzó 2020, augmentarà la seguretat dels usuaris, la durabilitat dels components i el seu rendiment

Projecte_materials_intel·ligents

Per al desenvolupament d’aquests materials s’utilitzaran diferents matrius, des de polimèriques fins a formigó i nanomaterials de carboni

 

Alacant. Dijous, 7 de desembre de 2017

Des d’aquest mes de desembre, investigadors del Departament d’Enginyeria Civil de la Universitat d’Alacant i l’empresa de base tecnològica (EBT) Applynano Solutions formen part del projecte MASTRO, Intelligent bulk MAterials for Smart TRanspOrt industries, liderat per Acciona. Emmarcat en el programa Horitzó 2020, el major sistema de finançament d’I+D+i a nivell europeu, té com a objectiu desenvolupar materials intel·ligents per al sector del transport, concretament per a la indústria aeroespacial, automoció i infraestructures de transports.

Entre les seues innovacions, aquests materials intel·ligents permetran monitoritzar la seua deformació i seran capaços d’escalfar i descongelar la seua superfície. A més, amb propietats autoreparants i capaces de protegir-se del dany, augmentaran la seguretat dels usuaris, la durabilitat dels components i el rendiment d’aquests. Tot això, mentre es redueixen els costos de manteniment, fabricació i també les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Per al desenvolupament d’aquests materials s’utilitzaran matrius diferents, des de polimèriques fins a formigó i nanomaterials de carboni, amb funcionalitats basades en tres fenòmens físics: la variació de la resistivitat elèctrica d’un material quan s’aplica tensió mecànica; la relació entre la calor generada en un conductor i el flux de corrent elèctric; i la dissipació electrostàtica per a protegir un material de descàrregues elèctriques.

En el marc d’aquests objectius, els investigadors del Grup d’Investigació Durabilitat de Materials i Construccions en Enginyeria i Arquitectura del Departament d’Enginyeria Civil de la UA treballaran, d’una banda, en el desenvolupament de la funció de percepció de la deformació i del dany en estructures de formigó armat. I, per una altra, en la funció de calefacció en paviments asfàltics o de formigó amb l’objectiu d’evitar la formació de gel, per exemple, en pistes d’aeroport de països amb climes molt freds.

Entre les línies d’investigació del Grup de la UA destaquen el desenvolupament de materials de ciment conductors multifuncionals; l’estudi del comportament, corrosió i durabilitat de materials com el formigó, com també d’altres elements constructius i d’estructures en enginyeria civil i arquitectura. A més, són experts en el desenvolupament i l’aplicació de morters i formigons de menys petjada ecològica.

Per la seua banda, l’EBT alacantina Applynano Solutions treballarà en la funcionalització dels nanomaterials de carboni, la preparació dels materials compostos, i en l’escalat de la producció dels nanomaterials per a la fabricació de prototips o per a l’ús d’aquests en proves industrials.

El projecte d’Applynano Solutions va nàixer l’any 2015 en el Departament d’Enginyeria Química de la Universitat d’Alacant per a oferir solucions industrials innovadores i per a la millora de prestacions de productes mitjançant l’ús de nanomaterials com els que deriven del carboni. Compta amb una línia de producció de grafè i derivats d’alta qualitat, tecnologia amb gran potencialitat en un ampli ventall d’indústries com l’aeronàutica i la naval, l’automobilística, per a material esportiu, bateries, impressió 3D, i per a l’emmagatzematge d’energia i dispositius electrònics.

 

Socis MASTRO

El consorci de socis del projecte MASTRO està integrat per 16 empreses, Pimes, universitats i centres tecnològics de països com Espanya, Regne Unit, Portugal, Itàlia, França, Alemanya i Suècia. Durant el període 2018-2021, juntament amb empreses de la talla d’Acciona Construcción i prestigiosos experts d’universitats com la de Sheffield (Regne Unit), es desplegarà una plataforma TIC per a la validació horitzontal de tecnologies intel·ligents en el sector transportes i infraestructures.

La reunió d’inici del projecte amb tots els socis està prevista per al 17 i 18 de gener del 2018 a la seu d’Acciona situada a Alcobendas (Madrid).

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464