Saltar apartados

Científics de les universitats d'Alacant, Cambridge i Oxford desenvolupen el primer sistema d'emmagatzematge òptim per al gas metà

La investigació ha sigut publicada avui en la prestigiosa revista Nature Materials

 

Joaquin_SilvestreAlberoAlacant. Dilluns, 11 de desembre de 2017

Un equip d’investigadors dirigit pels professors David Fairén-Jimenez, de la Universitat de Cambridge (antic alumne de la UA), Jin-Chong Tan, de la Universitat d’Oxford i Joaquín Silvestre-Albero, de la Universitat d’Alacant, ha descobert un nou sistema que permet arribar a nivells òptims d’emmagatzematge per al gas metà, fet que obri possibilitats fins ara inèdites per a l’ús d’aquest com a combustible en sistemes mòbils (automòbils), tenint en compte els efectes benèfics en termes d’emissions de CO2 davant dels combustibles tradicionals (carbó i derivats del petroli).

Mitjançant l’ús de tècniques de síntesi i enginyeria noves, aquest treball de investigació ha permès desenvolupar materials híbrids metal·loorgànics (coneguts com MOF) amb una alta densitat i propietats mecàniques excel·lents, capaços d’aconseguir objectius òptims d’emmagatzematge a temperatura ambient i sota condicions de pressió moderades (65 bar). Com explica el professor del Departament de Química Inorgànica de la Universitat d’Alacant, Joaquín Silvestre, “una de les grans limitacions en l’ús del metà com a combustible ha consistit, fins ara, en el desenvolupament de sistemes d’emmagatzematge capaços d’albergar grans quantitats de gas en un volum mínim (alts valors de v/v), sistemes que han de ser econòmics i assegurances per al transport”. L’any 2012, el Departament d’Energia dels EUA va definir un valor llindar per a qualsevol nou sistema d’emmagatzematge de 263 v/v, “un valor molt exigent que fins ara cap material conformat havia sigut capaç d’aconseguir”.

L’avantatge d’aquesta investigació es troba que aquests materials MOF “han sigut preparats en forma de monòlits en una sola etapa de síntesi, i no és necessari cap procés posterior d’acord (tradicionalment associats amb una deterioració estructural del material adsorbent)”, explica Silvestre. Els materials MOF “es van descobrir fa aproximadament 20 anys i, segons el científic alacantí, “constitueixen la major expressió de bellesa en el món dels polímers porosos coordinats a causa de l’enorme versatilitat que presenten en termes de síntesi, semblant als famosos LEGO”.

A causa de l’alt impacte del descobriment, l’ús de monòlits de MOF per a l’emmagatzematge de metà ha eixit publicat avui en la prestigiosa revista Nature Materials.

En la imatge el professor de la Universitat d'Alacant, Joaquín Silvestre-Albero.

 

Crystal_3K

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464