Saltar apartados

La Universitat d'Alacant dissenya el primer instrument validat científicament per a mesurar i prevenir la Síndrome Visual Informàtica

Es tracta d’un nou quadre clínic que afecta el 71% del personal de l’Administració Pública i que produeix problemes com visió doble o borrosa, ull sec i fins i tot mal de cap

SINDROME_VISUAL1

Personal de l'Administració Pública en el seu lloc de treball

 

Alacant. Dimecres, 13 de desembre de 2017

L’exposició a pantalles de visualització de dades com ordinadors, telèfons intel·ligents o tauletes electròniques durant llargs períodes de temps implica esforços visuals i canvis en la superfície ocular i en l’estat de la pel·lícula llagrimal. Com a conseqüència, es presenten un conjunt de símptomes, com visió doble, borrosa o dificultat per a enfocar, denominat Síndrome Visual Informàtica. Es tracta d’un nou quadre clínic que afecta el 71% del personal de l’Administració Pública i que també produeix altres problemes com sequedat ocular, picor, fotosensibilitat i, fins i tot, mal de cap. Per a poder detectar-ho amb eficàcia i pal·liar-ne els efectes, investigadors del Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia i del Grup d’Investigació en Salut Pública de la Universitat d’Alacant han fet el primer instrument a nivell mundial que mesura aquesta síndrome en treballadors i treballadores.

Es tracta d’un qüestionari, validat científicament mitjançant tècniques avançades i autoadministrat, que consta de 16 ítems per a mesurar la freqüència d’aparició i intensitat dels símptomes. Mitjançant l’ús d’aquest, es poden obtenir dades reals de prevalença de la síndrome i establir revisions de salut visual i mesures per a la seua prevenció i millora. En breu, estarà a la disposició de serveis de prevenció, mútues, consultes clíniques i altres universitats, en diversos idiomes, a través del repositori BiblioPRO, Biblioteca Virtual de referència científica internacional dels qüestionaris en espanyol de Resultats Percebuts pels Pacients.

L’expansió de les tecnologies de la informació les últimes dècades ha donat lloc a un major ús de pantalles de visualització en el lloc de treball. L’Enquesta Europea de Condicions de Treball (EWCS 2010) assenyala que més del 30% dels treballadors usen ordinadors tot el temps durant la jornada laboral. A Espanya, segons la VII Enquesta Nacional de Condicions de Treball (ENCT 2011), quasi la meitat dels treballadors, un 45%, utilitza sempre pantalles de visualització de dades. En el cas de l’Administració Pública la xifra ascendeix al 94%, per la qual cosa és important tractar les qüestions relatives a la seguretat i la salut dels treballadors. “A partir d’ara, en els reconeixements laborals es podrà usar el qüestionari per a detectar la Síndrome Visual Informàtica i millorar-ne el tractament”, expliquen les investigadores de la UA, María del Mar Seguí i Elena Ronda, que des del 2008 estan immerses en aquesta línia d’investigació.

Segons els estudis fets per les expertes de la UA, que ja han sigut publicats en revistes científiques d’un alt impacte com Journal of Clinical Epidemiology, Ophthalmic and Physiological Optics o Journal of occupational Health, la síndrome és més freqüent en les dones, especialment després de la menopausa, i entre persones que utilitzen lents de contacte blanes. Entre els professionals de l’Administració Pública la prevalença de la síndrome arriba al 71%, mentre que per al professorat universitari la xifra baixa al 57,5% i, en el sector sanitari a un 56,7%.

 

Metodologia

A partir d’una completa revisió bibliogràfica, el grup d’investigadors de la UA va fer un llistat complet de símptomes que s’han reagrupat en els 16 ítems del qüestionari, i es va analitzar el mètode més adequat per a avaluar-los a partir d’una escala. A més, un comitè d’experts en vigilància de la salut dels treballadors i optometria va validar el disseny d’aquest instrument amb tècniques avançades d’anàlisis Rasch abans de dur a terme l’aplicació d’aquests en pacients reals.

“Ens trobem en un moment d’expansió del projecte en el qual ja s’han interessat centres de tot el món pel que s’obrin múltiples oportunitats de col·laboració i noves línies d’investigació”, apunten María del Mar Seguí i Elena Ronda. Un dels reptes que cal tracta en el marc de la Síndrome Visual Informàtica és estudiar la incidència que té en edats infantils i adolescents per a comprovar si té relació amb l’augment progressiu de la miopia. “Tots ens hem adaptat a la revolució de les TIC però hem d’analitzar si no hem substituït amb massa rapidesa els llibres per les tauletes electròniques a les aules sense tenir dades clíniques sobre l’impacte d’aquestes en la salut ocular dels més menuts”, adverteixen.

 

Recomanacions

Per a prevenir la Síndrome Visual Informàtica, des de la Universitat d’Alacant recomanen fer descansos cada 20 minuts d’exposició a pantalles i mirar durant 20 segons un punt allunyat. A més, és important fer parpellejos complets de forma pautada diverses vegades per minut per a evitar la picor i la irritació, com també ajustar el monitor a un angle de visió de 15 graus per sota del nivell horitzontal i estar a una distància mínima de 50 centímetres.

 

Referència:

M. del Mar Seguí, Julio Cabrero-García, Ana Crespo, José Verdú, Elena Ronda. “A reliable and valid questionnaire was developed to measure computer vision syndrome at the workplace”, Journal of Clinical Epidemiology, juny 2015.

 

SINDROME_VISUAL2

Grup d’Investigació de la Universitat d’Alacant involucrat en el disseny del qüestionari

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464