Saltar apartados

Experts debaten a la UA les propostes que cal incloure en el Pla d'Acció Nacional per a l'eradicació del càstig corporal a menors

Experts debaten a la UA les propostes que cal incloure en el Pla d’Acció Nacional per a l’eradicació del càstig corporal a menors

 

HandsUp
HandsUp2
HandsUp3

Instants de la trobada que va tenir lloc a la UA en el marc del projecte HandsUp.

 

Alacant. Dijous, 21 de desembre de 2017

Emmarcat en les accions del projecte europeu HandsUp (Promoting the effective elimination of corporal punishment against children), la Universitat d’Alacant va rebre divendres passat 15 de desembre la visita d’experts i expertes en protecció a la infància i l’eliminació del càstig físic als menors. La trobada, que va tenir lloc en el Departament de Sociologia I de la UA, va tenir com a objectiu analitzar propostes de millora del marc legal i la intervenció en l’aplicació efectiva de la llei sobre càstigs.

Durant la taula de treball, coordinada per l’advocada i professora de Dret Constitucional de la UA, Concepción Torres, es van debatre i van concretar les propostes que cal incloure en el Pla d’Acció Nacional per a l’eradicació del càstig corporal a menors. Van formar part d’aquest fòrum, a més del grup de treball de la Universitat d’Alacant, la directora general de Serveis per a la Família i la Infància del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Pilar Gonzálbez; la directora general d´Infància i Adolescència de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Rosa Molero; la professora de Dret de la Universitat de Comillas, Salomé Androher; el cap de servei de la Inspecció Educativa d’Alacant, Vicente Díaz; la directora mèdica de l’Hospital de Sant Joan d’Alacant, Carmen Calzado; el tècnic del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Rafael Simons i Nieves Gomis de la Unitat d'Atenció i Intervenció del PREVI en la província d'Alacant.

Entre els acords adoptats, destaca la revisió del marc normatiu actual a nivell nacional en matèria de protecció de menors (civil i penal) a tenor de l’art. 19 sobre protecció contra els maltractaments de la Convenció dels Drets del Xiquet i la Xiqueta, i l’Observació núm. 8 “El dret del xiquet a la protecció contra els càstigs corporals i altres formes de càstig cruels o degradants” del Comitè dels Drets del Xiquet del 2006. Relacionat amb aquest punt, es va fixar desenvolupar un marc normatiu clar i concret d’acord als paràmetres internacionals i desenvolupar els principis rectors que hauran de regir les actuacions en matèria de famílies tenint en compte els valors i els principis constitucionals.

A més, la sessió es va centrar a garantir una aplicació i interpretació normativa d’acord amb les noves demandes socials en matèria de protecció de menors, com també a garantir la protecció social, jurídica i econòmica de les famílies.

Un altre dels punts de la taula de treball, va ser el reconeixement de nous models de famílies i noves relacions interpersonals i intergeneracionals per a difondre estratègies educatives incardinades en l’anomenada ‘disciplina positiva’.

Així mateix, les expertes i els experts van tractar l’eradicació de conductes violentes com a formes de relació interpersonal a través de campanyes dirigides a tots els sectors professionals que treballen amb menors: educació, sanitat, operadors jurídics, etc.

El projecte HandsUp, impulsat per a eradicar l’ús del càstig físic com a eina d’educació infantil finançat per la Comissió Europea, està liderat des de Portugal amb la participació d’institucions de països com Espanya, Alemanya, Bulgària i Grècia. El grup de treball espanyol, liderat per la Universitat d’Alacant, està format per Ana Rosser com a coordinadora; Carmen López i Victoria Tur, del Departament de Comunicació i Psicologia Social; Diana Jareño de Sociologia I; i Concepción Torres, professora de Dret Constitucional, en col·laboració amb el Síndic de Greuges i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana.

Notícies relacionades

Les propostes "Give your belt another use", Beso o morado? i "Acid Parents", guanyadores del concurs de cartells del projecte europeu HandsUp

L’1 de juny, Dia Internacional de la Infància, la UA acull "Educar no és pegar. Mirades contra el càstig físic a menors"

Concurs de cartells per a l’eliminació del càstig físic en menors

La Universitat d’Alacant participa en un projecte europeu per a eradicar el càstig físic en menors

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464