Saltar apartados

La UA dissenya una app per a localitzar a persones desaparegudes en entorns sense cobertura de telefonia mòbil

 

Alacant. Dilluns, 18 de desembre de 2017

Investigadors de la Universitat d’Alacant han desenvolupat una nova tecnologia que permet localitzar persones accidentades en llocs remots on no hi ha cobertura de telefonia mòbil i on la rapidesa en el rescat és essencial per a salvar vides. El sistema pot servir també en situacions d’emergències derivades de terratrèmols, inundacions i incendis forestals, on les infraestructures de telefonia mòbil en moltes ocasions queden inutilitzades.

"Hem dissenyat una aplicació (app) que pot incorporar-se a qualsevol telèfon intel·ligent i que, sense tenir cobertura mòbil, emet un senyal Wifi que actua com a balisa de socors i pot aconseguir una distància de diversos quilòmetres", explica l’autor de la tecnologia i professor de la UA José Ángel Berná, del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de l’Escola Politècnica Superior.

Aquest senyal conté la ubicació (coordenades) de la persona accidentada o desapareguda que usa el telèfon intel·ligent emissor i un missatge breu que "es pot definir a mida, com, per exemple, ‘em trobe ferit’, ‘estic desorientat’ o ‘necessite ajuda’", concreta Berná.

Per a detectar el senyal d’auxili, l’investigador ha creat també un dispositiu receptor portàtil i de poc pes (mig quilo), que emprarien els equips de rescat o els refugis de muntanya. Aquest dispositiu té una petita antena i es connecta al telèfon intel·ligent dels efectius de recerca.

Quan es produeix una incidència, la persona accidentada només ha d’activar l’app del telèfon mòbil que emetrà la balisa d’auxili periòdicament –pot ser durant hores o fins i tot dies, encara que es trobe inconscient– i indicarà les coordenades de la seua posició.

Segons Berná, ja s’han fet proves de camp amb aquest innovador sistema –a principis de 2016 va desenvolupar un prototip operatiu– amb els Grups de Rescat Especial d’Intervenció en Muntanya (GREIM) de la Guàrdia Civil i després amb el Servei Marítim de l’Institut Armat i Salvament Marítim, els resultats dels quals han sigut "interessants". Així, durant els assajos duts a terme en terra i en mar es va demostrar que el dispositiu pot captar el senyal de socors del telèfon intel·ligent emissor fins a una distància de tres i dos quilòmetres, respectivament, encara que hi ha possibilitats d’augmentar-ne la capacitat de cobertura.

Les tasques de recerca de persones desaparegudes o accidentades en una zona sense cobertura mòbil suposen "en l’actualitat molt cost de temps i d’efectius", explica el professor. En canvi, apunta Berná, el nou sistema desenvolupat permet "optimitzar la recerca i reduir el temps de rastreig", un aspecte aquest que és vital si es té en compte que, "en molts casos de morts, les autòpsies han revelat que no havien mort en l’acte i havien aguantat hores, però no se’ls va poder localitzar".

També té l’avantatge que no es necessita contacte visual amb la persona accidentada, ja que en el moment en què puguen detectar un sol senyal, aquest indicarà la posició exacta, encara que es trobe a diversos quilòmetres de distància o atrapat en un edifici esfondrat.

En l’actualitat "no hi ha cap sistema en el món que empre senyals Wifi per a geolocalitzar un telèfon intel·ligent. Hi ha dispositius que permeten detectar senyals de telefonia mòbil d’un telèfon intel·ligent i situar-ne la posició per triangulació, però té un cost que apuja a 80.000 euros aproximadament i requereixen emplaçar un helicòpter", assegura José Ángel Berná. No obstant això, el sistema ideat a la UA és més econòmic, “ja que el receptor té un cost que permetria comercialitzar-lo per, aproximadament, 600 euros si fóra adoptat per un nombre important d’equips de rescat”, afig.

Segons aquest investigador, el comitè de seguretat de la Federació Espanyola de Muntanya i els serveis de rescat de la Guàrdia Civil creuen que la funcionalitat d’aquesta tecnologia hauria d’estar integrada en alguna aplicació ja existent d’emergència i amb suport institucional.

"Hem enviat informació al Ministeri de l’Interior perquè tinga en consideració aquesta nova funcionalitat que hem desenvolupat i estudie la incorporació possible a AlertCops, el servei d’alertes de seguretat ciutadana de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat”, assenyala Berná.

 

 

Notícia relacionada

La proposta del professor José Ángel Berná va obtenir el segon premi Regió Comunitat Valenciana en l’edició 2016 del Concurs Europeu de Navegació Satelital (ESNC)

Font: EFE i UA

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464