Saltar apartados

L'investigador de la UA Francisco Mojica rep el premi Fronteres del Coneixement en la categoria de Biomedicina

 

 

 

Alacant. Dimecres, 1 de febrer de 2017

El Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement en la categoria de Biomedicina ha sigut concedit en la novena edició a l'investigador de la Universitat d'Alacant Francisco Martínez Mojica i a les científiques Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna, les quals, amb el seu treball pioner, han impulsat «la revolució biològica creada per les tècniques CRISPR/Cas 9». Aquestes eines permeten modificar el genoma amb una precisió sense precedents i de manera molt més senzilla i barata que qualsevol altre mètode anterior. Semblantment als programes fàcils i intuïtius d'edició de textos, el CRISPR/Cas 9 és capaç d'editar el genoma mitjançant un mecanisme que «talla i apega» seqüències d'ADN. Es tracta d'una tecnologia tan eficaç i poderosa que s'ha difós amb una rapidesa insòlita entre laboratoris de tot el món, «com a eina per a entendre la funció dels gens i tractar malalties», assenyala l'acta.

El jurat, integrat per vuit experts europeus i nord-americans, ha subratllat la importància en el desenvolupament d'aquesta tècnica de la recerca bàsica, «moguda únicament per la curiositat», en paraules de Robin Lovell-Badge, de l'Institut Francis Crick de Londres (Regne Unit). Ell i el seu col·lega Dario Alessi, de la Universitat de Dundee (Regne Unit), han remarcat en particular la visió i perseverança de Martínez Mojica a l'hora d'investigar un problema biològic en el qual inicialment ningú havia parat atenció, i que ha acabat generant una tècnica revolucionària.

Com indica l'acta, «Martínez Mojica va identificar la seqüència CRISPR en microorganismes, i va descobrir que es tractava d'un sistema de defensa contra els virus; Charpentier i Doudna van elucidar el mecanisme molecular de CRISPR/Cas 9 i van demostrar que tenia un ús potencial com a eina universal d'edició genòmica, i així van obrir la porta a multitud d'aplicacions en pràcticament qualsevol organisme».

Des de la seua creació com a tècnica d'edició genòmica el 2012, CRISPR/Cas 9 s'utilitza per a buscar nous tractaments contra nombroses malalties –incloent-hi el càncer i la sida–, i també per a obtenir noves varietats vegetals o en aplicacions mediambientals. La tècnica retalla considerablement –d'anys a setmanes– el temps necessari fins ara per a alterar el genoma a voluntat, i molts s'hi han referit com la democratització de l'edició genètica perquè ha col·locat aquesta tecnologia a l'abast de qualsevol laboratori de biologia molecular.

Laboratoris de la Xina i dels Estats Units han començat a usar-la ja, o ho faran en breu, en assajos clínics amb humans de tractaments contra diversos tipus de càncer. Si aquestes proves demostren que és segur editar el genoma en humans, prompte podrien començar a assajar-se tractaments basats en CRISPR/Cas 9 contra moltes altres malalties. 

Notícies relacionades

La prestigiosa revista “Nature” destaca el paper de Francis Mojica en un article sobre els grans misteris dels sistemes CRISPR

Francis Mojica rep el XVI Premi Alberto Sols a la labor investigadora en Ciències de la Salut

Francis Mojica reivindica el paper de la recerca en la societat durant el lliurament dels premis Jaume I

La revista QUO tria el professor de la UA Francis Mojica com un dels millors investigadors del país

La “Volta al Món en 80 Microbis” passa per Alacant

Quan la investigació més bàsica arriba en ajuda de la més aplicada: l'origen de CRISPR-Cas

La revista “Nature Microbiology” es fa ressò d'un nou avanç científic del professor Francis Mojica

El microbiòleg de la Universitat d'Alacant, Francis Mojica, rebrà el Premi Jaume I d’Investigació Bàsica

La comunitat científica postula al Nobel el Sistema CRISPR, basat en una investigació de la Universitat d'Alacant

Científics internacionals avalen l'investigador de la Universitat d'Alacant Francisco Mojica com a descobridor del sistema CRISPR

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464